Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Πιστή στη γραμμή του «Ναι σε όλα» η ΔΗΜΑΡ


Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, στις 28 Μαρτίου 2013

Κοινό μέτωπο με τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους ακολουθεί ο Φώτης Κουβέλης αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και σε ό,τι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για «δημαγωγία».
Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ την Τρίτη, οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο αναδεικνύουν την ανάγκη για συνολική αντιμετώπιση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του χρέους στην Ευρώπη, κάτι που αποτελεί πάγια θέση του κόμματος.
Όπως επισημάνθηκε, αν δεν αντιμετωπιστεί από κοινού το χρέος της Ευρωζώνης, «θα πνίξει» την οικονομία των χωρών της, θα υπονομεύσει το ευρωπαϊκό όραμα και θα τροφοδοτήσει φυγόκεντρες επιλογές.Η Αγίου Κωνσταντίνου επισήμανε ξανά ότι η απάντηση στη σημερινή επικυριαρχία της επιβολής αποφάσεων από τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης με δημοκρατική ομοσπονδιακή συγκρότηση και «όχι ο δημαγωγικός λόγος», που προσπαθεί να εμφανίσει το ναυάγιο της πολιτικής της μονομερούς καταγγελίας ως αδιάλλακτη αγωνιστική δράση...
Παρά το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου δεν μιλά για μονομερή καταγγελία των ελληνικών μνημονίων εδώ και πολύ καιρό, είναι προφανές ότι η τρικομματική κυβέρνηση δεν ξεχνά την προεκλογική ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αξιοποιεί σε κάθε ευκαιρία, με αφορμή πλέον τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο.
Παράλληλα, ο Φώτης Κουβέλης, αν και μιλά συνέχεια για σκληρή απόφαση της Ευρωζώνης για την Κύπρο, επισημαίνει και εκείνος, όπως και οι Σαμαράς - Βενιζέλος, ότι το σημαντικό είναι πως η απόφαση, αν και επώδυνη, είναι μια... λύση εντός του ευρώ! Το ίδιο δήλωσε και μετά την ενημέρωση που είχε από τον Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή, ενώ διαβεβαίωσε και εκείνος ότι η Ελλάδα πέτυχε να διατηρηθούν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να προστατευθεί το σύνολο των καταθέσεων στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.
Κανείς από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, προφανώς, δεν πιστεύει ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικές συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ επιμένουν ότι διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας με την ένταξη των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι ο Κουβέλης δεν είχε την ίδια θετική γνώμη και αισιοδοξία όταν η Αγροτική περνούσε στη συγκεκριμένη τράπεζα...
Αρραγές μέτωπο
Έτσι, για μία ακόμη φορά, η τρικομματική εμφανίζει ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, αλλά και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να αξιοποιήσει τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την Κύπρο, αλλά και τη σύμπραξη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε ορισμένα ζητήματα, προκειμένου να κερδίσει πόντους στην ελληνική πολιτική σκακιέρα.
Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας επιστρέφει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, με σκοπό να λύσει τις εκκρεμότητες του ελληνικού προγράμματος, που δεν είναι άλλες από τις απολύσεις στο Δημόσιο και το χαράτσι της ΔΕΗ. Η ΔΗΜΑΡ έχει διαμηνύσει εξαρχής ότι αν παραταθεί το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αντί να εφαρμοστεί ένα ενιαίο τέλος ακινήτων, για το οποίο είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, θα το θεωρήσει νέο μέτρο και δεν θα το ψηφίσει αν έρθει στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός, όμως, έχει ήδη υιοθετήσει την πρόταση Στουρνάρα για παράταση της είσπραξης του τέλους μέσω της ΔΕΗ και για το 2013 και απλώς αναζητούν τρόπους ώστε να επιβαρυνθούν λιγότερο αυτή τη χρονιά οι φορολογούμενοι.
Σε αυτή την ελάφρυνση προσβλέπει ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να υποχωρήσει ο Φώτης Κουβέλης, προσφέροντάς του και μια νέα αναβολή – όπως όλα δείχνουν – στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης Μανιτάκη, εφόσον βέβαια κατορθώσει να πείσει την τρόικα ότι το πρόγραμμα κινητικότητας προχωράει και... κάποια στιγμή θα αποδώσει καρπούς χωρίς να χρειαστεί να γίνουν απολύσεις.