Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Λευκωσία: Επώδυνη συμφωνία αλλά χωρίς άτακτη χρεοκοπία



Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/ FosPhotos

Βαρύ είναι το κλίμα στην Κύπρο μετά τις οδυνηρές αποφάσεις που έλαβαν Ευρωζώνη και ΔΝΤ για το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι της χώρας κάνουν λόγω για αποφυγή του κινδύνου της άτακτης χρεοκοπίας, ωστόσο, οι όροι που επιβλήθηκαν αναμένεται να οδηγήσουν σε βαθιά ύφεση και αύξηση της ανεργίας. Από την πλευρά της, η Αθήνα διαμηνύει ότι θα στηρίξει την Κύπρο καθώς η συμφωνία «είναι επώδυνη». Πάντως το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια ήταν σκληρό αφού τόνισε ότι «Η απόφαση δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική».
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρήςδήλωσε ότι έκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία. «Δεν κερδίσαμε μόνο μια μάχη, αλλά έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την Ευρωζώνη» υποστήριξε ο κ. Σαρρής. «Θα υποστούμε θυσίες και θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά η οικονομία έχει τη δυνατότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» πρόσθεσε.

Η Κύπρος απέφυγε τη χρεοκοπία, που θα ήταν καταστροφική γιατί θα σήμαινε και έξοδο από την Ευρωζώνη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης. Ο ίδιος έκανε λόγο για «νέα αρχή, που δίνει τη δυνατότητα στην κυπριακή οικονομία να επανεκκινήσει».

Αθήνα: Επώδυνη η συμφωνία – Θα στηρίξουμε την Κύπρο


Επώδυνη χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Σημείωσε, ωστόσο, «ότι η συμφωνία σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη» και υπογράμμισε ότι «ο Ελληνισμός ολόκληρος στηρίζει την Κύπρο και δεν θα αφήσει κανέναν να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη αδυναμία της».

Ο κ. Κεδίκογλου, τόνισε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι «πώς θα βοηθήσουμε την Κύπρο να σταθεί ξανά στα πόδια της», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ώρα για διχαστικά συνθήματα, ούτε για ανεύθυνες κραυγές... Τώρα κοιτάζουμε μπροστά».

«Η Κύπρος έκανε το "θαύμα" πολλές φορές. Θα το κάνει ξανά! Έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη μοναδική θέση της και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της, ώστε να επιστρέψει σύντομα στην ευημερία και την ανάπτυξη» κατάληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

tvxs