Θεσσαλονίκη: Ανάστατη είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα στη Θεσσαλονίκη από την εξέλιξη της δικαστικής περιπέτειας του αντιπρύτανη του ΑΠΘ, που βάσει του νόμου Μανιτάκη τίθεται αυτομάτως σε αργία επειδή παραπέμπεται σε δίκη για πλημμέλημα που στηρίχθηκε κυρίως σε καταγγελίες ατόμου που ελέγχεται για σοβαρότατες οικονομικές ατασθαλίες.
Κρεστενίτης, Καλφακάκου στην "Α": Παράλογη και αντιδημοκρατική απόφαση
«Παράλογη» χαρακτήρισε τη δίωξη του αντιπρύτανη του ΑΠΘ Γ. Παντή ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ Γιάννης Κρεστενίτης. «Η δίωξη του αντιπρύτανη του ΑΠΘ είναι μια παράλογη πράξη, που γίνεται για μια υπόθεση η οποία από την εσωτερική διερεύνηση του πανεπιστημίου δεν ευσταθεί ουδόλως, αλλά όμως από ορισμένους (και) πανεπιστημιακούς κύκλους προβλήθηκε ως το μέγα σκάνδαλο» τόνισε στην «Αυγή», προσθέτοντας ότι ο Γ. Παντής τίθεται σε αργία βάσει του νομοθετήματος Μανιτάκη που «παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας, είναι αντιδημοκρατικό και πλήττει βάναυσα και το πανεπιστήμιο». «Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να σταθούμε στο πλευρό του Γ. Παντή, αλλά και ταυτόχρονα να αντιπαλέψουμε αυτήν την επίθεση στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δικαιώματά μας που επιτελείται από το εν λόγω νομοθέτημα» υπογραμμίζει και σημειώνει ότι «και άλλοι συνάδελφοί μας πανεπιστημιακοί και γενικότερα δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μπει ή θα μπουν σύντομα σε αργία, βάσει του ίδιου νομοθετήματος».
Ταυτόσημη άποψη εκφράζει και η καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα του ΑΠΘ Ρία Καλφακάκου. «Ο νόμος Μανιτάκη τιμωρεί προκαταβολικά ενόχους και αθώους» σχολιάζει και τονίζει ότι «τίθενται σε αργία δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί που παραπέμπονται σε δίκη, χωρίς καν να έχει αποφασίσει κάποιο συλλογικό όργανο (πειθαρχικό ή δικαστήριο) για την αθωότητά τους ή μη και χωρίς οι ίδιοι να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να αποδείξουν την αθωότητά τους». «Καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας, βασική δημοκρατική αρχή, και καταργεί επιπλέον την αρχή της αναλογικότητας, επιβάλλοντας την ίδια τιμωρία για διαφορετικής βαρύτητας αδικήματα. Επιβάλλει έτσι μια αυστηρή και ατιμωτική εκ των προτέρων τιμωρία σε ανθρώπους που εν τέλει μπορεί να αθωωθούν» προσθέτει. Ειδικά για τη δίωξη του Γ. Παντή τονίζει ότι έχει τη συμπαράσταση σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας, διότι με τον νόμο Μανιτάκη «τίθεται σε αργία για ένα ασήμαντο αδίκημα για το οποίο κοινή συνείδηση είναι ότι ο ίδιος δεν ευθύνεται».
Συσπείρωση: Να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών μιλά για την ανάγκη υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου που θίγονται βάναυσα από τον τροποποιημένο νόμο 4111/2013, επισημαίνοντας ότι σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα στη Δικαιοσύνη πάνω από 3.000 υποθέσεις σε διάφορους κλάδους του Δημοσίου, ανάμεσά τους και πολλών μελών ΔΕΠ. «Μόνο στο ΑΠΘ θίγονται 18 συνάδελφοι, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των θιγόμενων στα άλλα ΑΕΙ της χώρας», τονίζει η Συσπείρωση και καλεί τον Αντ. Μανιτάκη να αλλάξει το σχετικό νομοθέτημα και την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα θεσμικά όργανα του ΑΠΘ να σταθούν «στο πλευρό του Γ. Παντή, όπως και κάθε συναδέλφου που τιμωρείται δυσανάλογα με τον νόμο αυτό», και να υπερασπιστούν εμπράκτως και με κάθε τρόπο τις βασικές αρχές της συνταγματικότητας και της έννομης τάξης. Καλεί τον ΕΣΔΕΠ, την ΠΟΣΔΕΠ και την ΑΔΕΔΥ να «μην περιοριστούν σε ανακοινώσεις ή ψηφίσματα, αλλά να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες με εκδηλώσεις, συναντήσεις με αρμόδιους φορείς και διαμαρτυρίες, ζητώντας άμεσα την εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις συνταγματικές εγγυήσεις και τις διεθνείς Συμβάσεις για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου». Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν τοποθετηθεί για το θέμα οι πρυτανικές αρχές.