Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Κομισιόν: Χαλάρωση της λιτότητας σε 7 χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα


Για ποιες χώρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί παράταση της δημοσιονομικής τους προσαρμογής

Περισσότερο χρόνο προσαρμογής ζητά η Κομισιόν για ορισμένες χώρες, αλλά όχι για την Ελλάδα, προκειμένου να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

Στις προτάσεις που παρουσίασε η Κομισιόν και πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup και το Ecofin, η Επιτροπή πρότεινε διετή παράταση (2016) σε Γαλλία, Ισπανία, Σλοβενία και Πολωνία για την μείωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 3%. Για την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία η αντίστοιχη πρόταση είναι για έναν επιπλέον χρόνο, μέχρι το 2015. Αντίθετα, για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Κύπρο, χώρες που ήδη βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, δεν υπάρχουν επιπλέον συστάσεις.

Επιπλέον, η Κομισιόν τονίζει την ανάγκη αύξησης μισθώς στη γερμανική οικονομία, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας της Γερμανίας.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι ο επιπλέον χρόνος, εφόσον εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, θα πρέπει να «χρησιμοποιηθεί σοφά» από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών, για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Πηγή: voria.gr