Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η διαφωνία Στουρνάρα - ΟΟΣΑ: Success story μέχρι τελικής πτώσης


Δεν είναι σύνηθες να διαψεύδει ο υπουργός Οικονομικών τις προβλέψεις ενός οργανισμού 
υψηλού κύρους όπως ο ΟΟΣΑ, με τον οποίο συνεργάζεται η κυβέρνηση. Αλλά ο κ. Γιάννης 
Στουρνάρας δεν είχε κανένα δισταγμό να διαφωνήσει κατηγορηματικά με την εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2014 (1,2%) παρά την υπόσχεση της κυβέρνησης Σαμαρά ότι τότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη. Τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ απέρριψε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Της Αγγελικής ΣπανούΩστόσο, είναι ο ΟΟΣΑ, όχι ο Ρουμπινί και άλλες κατ’ επάγγελμα Κασσάνδρες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, που εκτιμά ότι το 2014 το κρατικό χρέος θα ανέλθει στο 180,6% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 28,4% και η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα συνεχιστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, έσπευσε να προαναγγείλει μέσω Reuters ότι θα γίνει έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου στη διάρκεια του 2014, για να δημιουργήσει την αίσθηση ότι πλησιάζει η ώρα της εξόδου στις αγορές. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι επιδίωξη θα είναι η άντληση ενός μικρού ποσού, γιατί δεν θα είναι μεγάλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών.

Πέρα από την προπαγάνδα και την επαγγελματική αισιοδοξία της κυβέρνησης, η αλήθεια είναι ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ προκάλεσε μεγάλη ανησυχία σε όσους παρακολουθούν το ελληνικό ζήτημα ακριβώς επειδή φωτογραφίζει χρηματοδοτικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον δάνεια. «Εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί ασθενέστερη των προβλέψεων, θα πρέπει να επιτραπεί η ενεργοποίηση των αυτόματων σταθεροποιητών. Αυτό ίσως απαιτήσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο φόβος του χρηματοδοτικού κενού που μπορεί να προκύψει άμεσα και να τινάξει στον αέρα τον επικοινωνιακό σχεδιασμό αποτελεί το μεγαλύτερο εφιάλτη της κυβέρνησης. Όλοι γνωρίζουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα οδηγείται ταχύτατα σε πλήρη κατάρρευση, λόγω της αδυναμίας καταβολής εισφορών από όλο και περισσότερους εργοδοτικούς φορείς. Αλλά κανείς δεν λέει ότι αυτό σημαίνει πως η χώρα θα βρεθεί σύντομα σε ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης. Τα «πακέτα» τελειώνουν, οι δόσεις θα εξαντληθούν το 2013 και το νέο κούρεμα του χρέους αργεί.

Η κυβέρνηση κατασκευάζει συστηματικά το «ελληνικό όνειρο». Το 2014, σύμφωνα με την κατασκευασμένη αισιοδοξία, θα ανοίξει ο δρόμος για την παράδεισο: Η προεδρία της ΕΕ θα είναι ελληνική, η χώρα θα βγαίνει ξανά στις αγορές, η αναδιάρθρωση του χρέους θα κυοφορείται, η εποχή του μνημονίου θα βαίνει στο τέλος της.

Το τέλειο προεκλογικό σκηνικό, όπως περιγράφεται σε εισηγήσεις συνεργατών του πρωθυπουργού που επιμένουν ότι πρέπει να γίνει εκλογικός αιφνιδιασμός πριν τραβηχτεί η κουρτίνα και φανεί ότι το νέο κούρεμα θα συνοδεύεται από αιματηρούς όρους (γι’ αυτό δεν το επιδιώκει, για παράδειγμα, η Πορτογαλία) και το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα θα αποδειχθεί φενάκη που κρύβει μια οικτρή δημοσιονομική κατάσταση.
tvxs