Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Επί τέλους εφαρμόστηκε ο νόμος.

Τελικά εφαρμόζονται οι νόμοι στην πατρίδα μας. Απόδειξη το κόψιμο του ρεύματος από τους Ρομά Κατερίνης που είχαν συνδέσει παράνομα και επικίνδυνα για όλους τα τσαντήρια τους με μπαλαντέζες από κολώνα της ΔΕΗ. Εφαρμόστηκε ο νόμος πάλι γι αυτούς για τα αυθαίρετα τσαντήρια σε ιδιωτικές αλλά και δημοτικές παρακαλώ εκτάσεις όπου μένουν τριάντα χρόνια τώρα.
Αν δεν έχουν τουαλέτες, δεν έχουν νερό, δεν έχουν κάδους απορριμμάτων, δεν έχουν ρεύμα, δεν έχουν σπίτια, τους περισσεύουν τα βρωμόνερα, τα σκουπίδια, τα ποντίκια, τα φίδια και τα κουνούπια, Και τα τσαντήρια, άλλωστε θα μπορούσαμε να τα πούμε και σκηνές διακοπών παλιάς εποχής.

Και οι ηπατίττιδες και οι φυματιώσεις για τους ξεχασμένους Ρομά. 
Και όταν διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται έρχονται ο Δήμος και η ΔΕΗ ( στην ΔΕΗ με την συνδρομή δεκάδων περιπολικών) να τους εοιβάλλουν τη νομιμότητα με πρόστιμό για τα αυθαίρετα και τους αφήνουν χωρίς ρεύμα. Καθήστε καλά λοιπόν μη μιλάτε μην αντιδράτε ζήστε σιωπηλά στο ημίφως της παρανομίας αλλιώς έρχεται η σπάθη του νόμου.
Και όλα καλά. Σε λίγο θα μας κάνουν να αισθανθούμε και τύψεις που συμπαρασταθήκαμε στον αγώνα τους και δημοσιοποιήσαμε κάποια πράγματα ως οφείλαμε σε νυνανθρώπους μας.
Υπάρχουν διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες, υπουργικές αποφάσεις για τους καταυλισμούς των Ρομά. Υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις που λένε ότι τα τσαντήρια δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του ΓΟΚ για τα αυθαίρετα.
Για αυτά όμως δεν υπάρχει υποχρεώση εφαρμογής, δεν είναι εκτελστές αποφάσεις και οι ειδήμονες τοπικοί κρύβονται πίσω από προφάσεις οικονομικής αδυναμίας. Δεν υπάρχει εδώ εισαγγελέας να ερευνήσει γιατί υπάρχουν εκεί στον καταυλισμό των Ρομά στον Πέλεκα αυτές οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Το ερώτημα όμως παραμένει;
Το ηλεκτιρκό ρεύμα είναι ανθρώπινο δικαίωμα;  Οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης συμπολιτών μας με μωρά παιδιά με γέρους και αρώστους είναι ανθρώπινο δικαίωμα; Οι πολιτισμικές διαφορές είναι ανθρώπινο δικαίωμα, το νερό για τους Ρομά είναι ανθρώπινο δικαίωμα; Η  αδιαφορία των αρμοδίων είναι δικαίωμά τους;
Όλοι αυτοί που ασχολήθηκαν υπηρεσιακά με τους Ρομά, όλοι εμείς που γίναμε κοινωνοί των προβλημάτων τους, όλοι οι συμπλίτες των Ρομά, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Ο νόμος εφαρμόστηκε. Σήμερα σε αυτούς, αύριο σε άλλους αδυνάτους. Μέχρι να ρθεί η σειρά μας.