Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Δεν κάνει βήμα πίσω η ΝΔ για το αντιρατσιστικό


Ανυποχώρητοι στις θέσεις τους δείχνουν έως τώρα οι κυβερνητικοί εταίροι για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Η τρικομματική είναι πλέον χωρισμένη σε δυο στρατόπεδα. Μέτωπο έχουν σχηματίσει ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αποφασίζοντας να φέρουν από κοινού το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη στη Βουλή. Την ίδια ώρα, το Μαξίμου μένει αμετακίνητο στη θέση περί «ενταφιασμού» του νομοσχεδίου και μετρά δυνάμεις για την κοινοβουλευτική μάχη που έρχεται. Στο μεταξύ κίνδυνο δημιουργίας ρήγματος στην κυβέρνηση βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ κάνοντας λόγο για την πιο σοβαρή διαμάχη που έχει υπάρξει στους κόλπους της τρικομματικής. Το Μαξίμου φέρεται πολύ ενοχλημένο από την κίνηση Βενιζέλου – Κουβέλη ενώ η ΝΔ προαναγγέλλει μπλόκο του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με διαρροές και πληροφορίες οι γαλάζιοι βουλευτές θα προσπαθήσουν να το μπλοκάρουν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ώστε να μην οδηγηθεί ποτέ στην Ολομέλεια.

Στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης η ΝΔ ορίζει 21 από τα μέλη της, ενώ το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και - αν συμπλεύσει - ο ΣΥΡΙΖΑ μόνον 19. Τα υπόλοιπα 10 μέλη της επιτροπής ορίζονται από το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και τον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών. Με αυτά τα δεδομένα θα είναι σχεδόν απίθανο η πρόταση να φτάσει στο επόμενο στάδιο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η εντολή Σαμαρά είναι «ούτε βήμα πίσω». Την ίδια ώρα, το Μαξίμου κάνει λόγο για «καταληκτική συζήτηση των τριών πολιτικών αρχηγών» βάζοντας φρένο στις πληροφορίες περί νέας σύσκεψης των τριών την Πέμπτη.

«Τυχόν αποχή τής ΝΔ θα οδηγούσε στην έγκριση του νομοσχεδίου με απλή πλειοψηφία. Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνον διαφωνεί με το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, αλλά θα πολεμήσει για να μη γίνει ποτέ νόμος του κράτους» τόνιζαν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακόμη και με την καταψήφιση στην επιτροπή, πάντως, δεν αποκλείεται μια σύγκρουση με στόχο την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Από το κυβερνητικό επιτελείο, επικαλούμενοι τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 91, παρ. 6), αναφέρουν ότι το «μπλόκο» είναι απόλυτο έπειτα από μια καταψήφιση στην επιτροπή.

Κι αυτό διότι, όπως ορίζεται, μία πρόταση νόμου που δεν εγκρίνεται από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή δεν μπορεί να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια εάν επιφέρει δημοσιονομικό κόστος. Στην Ολομέλεια μπορεί να φθάσει μόνον για συζήτηση.

Το Μαξίμου για τις πιέσεις Μάλμστρομ

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επένδυσαν στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν χθες από την Σεσίλια Μάλμστρομ για την ψήφιση ενός αντιρατσιστικού νόμου από την Ελλάδα υπενθυμίζοντας μάλιστα τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα στην Ελλάδα η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων για τη δέσμευση που έλαβε από την κυβέρνηση για την προώθησή του.

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωναν ωστόσο ότι οι Βρυξέλλες ως προς το θέμα των κοινοτικών οδηγιών θέτουν ένα γενικό πλαίσιο αρχών και εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις για τη νομοθεσία τους υπό την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα θα οδηγεί στην πρόβλεψη της συμβατικής ευρωπαϊκής υποχρέωσης.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά, πριν τη δημοσιοποίηση της απόφασης Βενιζέλου και Κουβέλη να κινηθούν αυτόνομα με βάση το σχέδιο Ρουπακιώτη σημείωναν χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι τυχόν τροποποιήσεις ή βελτιώσεις στο ισχύον νομικό πλαίσιο είναι καλοδεχούμενες και αν πρέπει να γίνουν θα γίνουν».

Κίνδυνο ρήγματος στην κυβέρνηση «βλέπουν» τα διεθνή ΜΜΕ

Κίνδυνο ρήγματος στον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό βλέπουν στην υπόθεση του αντιρατσιστικού νόμου τα διεθνή ΜΜΕ. Το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου αναφέρεται σε ξένες εφημερίδες ως η εντονότερη διαμάχη μέσα στην ελληνική κυβέρνηση από την εποχή του σχηματισμού της.

«Η πίεση για αντιρατσιστικό νομοσχέδιο οδηγεί σε ρήγμα τον ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό», γράφουν οι New York Times, μετά την απόπειρα προώθησης του νομοσχεδίου από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Το πώς θα αντιμετωπιστεί «η άνοδος της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα έχει ανοίξει ρήγμα στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό... και έχει πυροδοτήσει την πιο έντονη διαμάχη στο εσωτερικό της» γράφει η εφημερίδα. Η κίνηση των δύο μικρότερων εταίρων, σημειώνει, «αψηφά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση του βρετανικού Guardian, ο οποίος βλέπει τις «διαστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση να έχουν γίνει εμφανείς με τον αντιρατσιστικό νόμο». Όπως τονίζεται το νομοσχέδιο έχει δημιουργήσει και «καταιγίδα εντός των παραδοσιακά συντηρητικών της Νέας Δημοκρατίας». Ο νόμος, γράφει η εφημερίδα, στόχευε στην αντιμετώπιση του ρατσισμού αλλά «το μόνο που κατάφερε ήταν να υπογραμμίσει τις διαφορές μεταξύ των συντηρητικών της πλειοψηφίας και των αριστερών και κεντροαριστερών εταίρων τους».

Το Associated Press βλέπει στην υπόθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου «άλλη μία ένδειξη των υπόγειων εντάσεων ανάμεσα στους πρώην ορκισμένους πολιτικούς αντιπάλους», επισημαίνοντας όμως ότι η διαμάχη «δεν είναι πιθανό να δημιουργήσει έντονο ρήγμα στον συνασπισμό».
tvxs