Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει ότι δεν είναι μία από τα ίδια, της Σ.Παπαδόγιαννη


Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ένα χρόνο στις εκλογές, κατόρθωσε να εκτιναχθεί σε πρωτοφανή υψηλά ποσοστά για κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και να εγγράψει στην ημερήσια διάταξη το αίτημα για αριστερή κυβέρνηση. Ο κόσμος, από όλο το φάσμα των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων, εμπιστεύτηκε ένα κόμμα ριζοσπαστικό, αντισυστημικό, κινηματικό, διότι αναγνώριζε στον ΣΥΡΙΖΑ την ανυποχώρητη αγωνιστική στάση του απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές.

Της Σόφης Παπαδόγιαννη
Μέλος της Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
Ένα χρόνο μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριό του πρέπει με τις αποφάσεις του να διατηρήσει και να ενισχύσει εκείνα τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά που τον ανέδειξαν ως ένα φερέγγυο και αξιόπιστο πολιτικό φορέα ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών, ως φορέα μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση. Και αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η ανατρεπτική του κατεύθυνση, ο προγραμματικός, πολιτικός, κινηματικός ριζοσπαστισμός, η επιμονή στην κυβέρνηση της συμπαραταγμένης Αριστεράς.

Σε μια εποχή γενικευμένης δυσπιστίας απέναντι στα κόμματα, ιδιαιτέρως σε όσα διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και μπορεί να πείσει ότι δεν είναι μία από τα ίδια. Ότι δεν ξεχνά τις δεσμεύσεις του για ακύρωση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, για ανατροπή της λιτότητας, για στήριξη μισθών και συντάξεων και για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Να πείσει ότι ισχύουν στο ακέραιο και ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από αυτές.

Το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε σε όλη την κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσαρμόζεται στα συστημικά «πρότυπα» που τα κυρίαρχα, εγχώρια και ξένα, κέντρα εξουσίας προσπαθούν να επιβάλλουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί τη δύναμή του από τις λαϊκές δυνάμεις που προσδοκούν την ανατροπή και όχι τη διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης πραγμάτων.

Από το Συνέδριο πρέπει να εκπέμψουμε ένα μήνυμα αγώνα, για την αντεπίθεση της κοινωνίας, και την ανάπτυξη μεγάλων ενωτικών εργατικών και λαϊκών αγώνων.

Να εκφράσουμε την προσήλωσή μας στην προσπάθεια για την συγκρότηση μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς, αποφασισμένης, ικανής και προετοιμασμένης να προωθήσει μέχρι τέλους το ριζοσπαστικό προοδευτικό της πρόγραμμα. Μιας κυβέρνησης που δεν θα αναδιπλωθεί και δεν θα υποκύψει στα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα και στις απειλές της τρόικα για έξοδο από την Ευρωζώνη.
Γιατί η πραγματική καταστροφή συντελείται τώρα με την τρόικα και τα μνημόνια. Είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση. Η καταδίκη του λαού σε μια ζωή χωρίς αξιοπρέπεια και μέλλον. Είναι η μετανάστευση των νέων. Η απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας και η ταπείνωση. Η μετατροπή της χώρας σε οικονομική αποικία.

Μια τέτοια αριστερή κυβέρνηση, με τη στήριξη των λαϊκών δυνάμεων μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, ακόμη και το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Ευρωζώνη και να τη μετατρέψει σε μια βιώσιμη και θετική πρόταση προοδευτικής διεξόδου από την κρίση, που θα ανοίξει δρόμους προόδου και κοινωνικού μετασχηματισμού για τον ελληνικό λαό και για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Για την προώθηση αυτών των μεγάλων πολιτικών και στρατηγικών στόχων, χρειαζόμαστε ένα κόμμα της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, μαχητικό, μεγάλο, αποτελεσματικό, ικανό να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τις λαϊκές δυνάμεις στην κατεύθυνση της πολιτικής ανατροπής. Σε τέτοιο κόμμα πρέπει να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετικό από τα παραδοσιακά κόμματα, τα μονολιθικά ή τα αρχηγοκεντρικά, ενιαίο και πολυτασικό που θα λειτουργεί ως κόμμα των μελών του, στη βάση της συλλογικότητας, της δημοκρατίας, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της αντιπροσωπευτικότητας των διαφορετικών απόψεων.

Ένα κόμμα, πρωτοπόρο σε αξίες, ιδέες, πολιτική παρέμβαση και κινηματική δράση, που θα βάλει τη σφραγίδα του για να αλλάξει η πορεία της ιστορίας στον τόπο μας.
tvxs