Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

12 κολπάκια για την αναζήτηση στη Google


Η μηχανή αναζήτησης της Google είναι ένα πολύ καλό εργαλείο και κρύβει πιο πολλά μυστικά από όσα γνωρίζουμε
Οι πιο πολλοί κάνουμε τις αναζητήσεις μας απλώς πληκτρολογώντας την λέξη ή φράση που θέλουμε να αναζητήσουμε.
Υπάρχουν όμως κάποια κολπάκια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις αναζητήσεις μας ώστε... να κάνουμε πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα, να πάρουμε περισσότερες παραπλήσιες αναζητήσεις και γενικά να κάνουμε την ζωή μας λιγάκι πιο εύκολη.
Ξεκινάμε με το σύμβολο +. Βάζοντας το + πίσω από μία λέξη στην αναζήτηση μας περιορίζουμε τα αποτελέσματα σε εκείνα που είναι σχετικά με εκείνη την λέξη. Για παράδειγμα αν αναζητήσουμε ‘’αγορά σπιτιού’’ θα μας εμφανίσει γενικά αποτελέσματα αν όμως γράψουμε ‘’αγορά σπιτιού +Αθήνα’’ θα μας εμφανίσει αποτελέσματα που σχετίζονται με την Αθήνα.



Το αντίθετο μπορεί να γίνει με το σύμβολο -. Με το συγκεκριμένο σύμβολο μπορούμε να αφαιρέσουμε αποτελέσματα από την αναζήτηση μας που σχετίζονται με την λέξη που ακολουθεί μετά από το -. Για παράδειγμα αν αναζητήσουμε ‘’αγορά σπιτιού –Αθήνα’’ θα μας εμφανίσει αποτελέσματα τα οποία δεν σχετίζονται με την Αθήνα.
Αν θέλουμε να αναζητήσουμε κάποια φράση και να μας εμφανίσει αποτελέσματα που περιέχουν αυτή την φράση αναλλοίωτη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ‘’. Για παράδειγμα αν θέλουμε να αναζητήσουμε την φράση ‘’Hello World’’, αν την γράψουμε χωρίς τα ‘’, θα μας εμφανίσει αποτελέσματα για την λέξη ‘’Hello’’, την λέξη ‘’World’’ και τις 2 λέξεις μαζί σαν έκφραση.



Το σύμβολο ~ είναι επίσης αρκετά χρήσιμο καθώς αν το πληκτρολογήσουμε πίσω από μία λέξη θα μας εμφανίσει αποτελέσματα που περιέχουν και τα συνώνυμα αυτής της λέξης. Στο παράδειγμά μας ‘’αγορά σπιτιού’’, αν το πληκτρολογήσουμε ‘’αγορά ~σπιτιού’’ θα μας εμφανίσει και αποτελέσματα από την αναζήτηση ‘’αγορά κατοικίας’’, ‘’αγορά ακίνητου’’ κ.τ.λ.
Ίσως το πιο γνωστό σύμβολο είναι το *, το οποίο χρησιμοποιείται σαν μπαλαντέρ. Αντικαθιστά λέξεις στην αναζήτηση. Αν στο παράδειγμα μας κάνουμε αναζήτηση ‘’* σπιτιού’’ θα μας εμφανίσει αποτελέσματα όπως ‘’αγορά σπιτιού’’, διακόσμηση σπιτιού’’, ενοικίαση σπιτιού’’ κ.λπ.



Επίσης μπορούμε να κάνουμε πιο συγκεκριμένες τις αναζητήσεις μας με δύο απλές εντολές. Με την εντολή ‘’site:όνομα του site’’ μπορούμε να αναζητήσουμε κάτι μόνο μέσα σε ένα site. Π.χ. ‘’tablet site:beeintech.gr’’. έτσι θα μας εμφανίσει μόνο αποτελέσματα για την λέξη tablet τα οποία όμως βρίσκονται στο site beeintech.gr και όχι κάπου αλλού.
Η δεύτερη εντολή είναι το ‘’filetype:τύπος αρχείου’’. Με την συγκεκριμένη εντολή αναζητούμε αποτελέσματα της λέξης κλειδί μόνο όμως σε συγκεκριμένο τύπο αρχείων. Έστω ότι θέλουμε να αναζητήσουμε μία φωτογραφία τύπου .jpg με την λέξη κλειδί bike στο όνομά της. Πληκτρολογούμε ‘’bike filetype:jpg’’ και μας εμφανίζει μόνο αρχεία jpg με την λέξη bike στο όνομά τους.



Μπορούμε επίσης να περιορίσουμε τις αναζητήσεις μας χρονικά πληκτρολογώντας 2 χρονολογίες οι οποίες χωρίζονται με 2 τελείες ανάμεσά τους. Για παράδειγμα αν αναζητήσουμε ‘’πρωθυπουργός 1990:2010’’ θα μας εμφανίσει αποτελέσματα που περιορίζονται στο χρονικό περιθώριο που ορίσαμε.
Μία πολύ χρήσιμη εντολή που δυστυχώς λειτουργεί μόνο στα Αγγλικά και μόνο στο Google.com είναι η εντολή ‘’define:’’. Πληκτρολογώντας ‘’define:apple’’ θα εμφανιστεί ο ορισμός της λέξης, το πώς συλλαβίζεται, πως προφέρεται και η μετάφρασή της σε άλλες γλώσσες.



Επίσης μία λειτουργία που είναι διαθέσιμη μόνο στο Google.com είναι η εντολή ‘’time in…’’. Αν θέλουμε να μάθουμε τι ώρα είναι σε κάποιο μέρος του κόσμου, όπως π.χ. στην Αθήνα γράφουμε ‘’time in Athens’’ και μας εμφανίζει την ώρα.
Τέλος στο Google μπορούμε να κάνουμε και μαθηματικές πράξεις και μετατροπές μεγεθών. Για παράδειγμα αν γράψουμε ‘’10+10’’ και πατήσουμε enter θα μας εμφανίσει το αποτέλεσμα της πράξεις.



Αντίστοιχα αν γράψουμε ‘’10kmh in mph’’ θα κάνει την μετατροπή.
maidanoi tampouloukia.gr