Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Διάλογος Μάντζιου - Τσαυτάρη για αγροτικά και υγεία

Παρατηρήσεις σε σχέση με τα προβλήματα των αγροτών αλλά και για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία με την ευθύνη της κυβέρνησης έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης Αντώνης Μάντζιος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη, στην επίσημη έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου στον Καπνικό Σταθμό.

Και το έκανε εκεί, επειδή εκεί τον βρήκε... Καθώς ο υπουργός δεν είχε εκδώσει κάποιο επίσημο πρόγραμμα περιοδείας, το οποίο να περιλαμβάνει συναντήσεις με φορείς ή συνέντευξη τύπου, ώστε να τεθούν ερωτήματα από τους εκπροσώπους των φορέων ή από τους δημοσιογράφους. Σε αυτή την περίπτωση, η συζήτηση για τα ζητήματα αυτά θα γινόταν αλλού.

Και γιατί ο υπουργός παρέστη στην έναρξη του Κοινωνικού Ιατρείου; Γιατί το κτίριο ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας και αυτός το παραχώρησε στους Γιατρούς του Κόσμου και στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης. Και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που ήταν εκεί στην έναρξη.

Όσο για το ότι κάποιοι πολιτικοί παράγοντες της Πιερίας ήρθαν εκεί και φωτογραφήθηκαν στο χώρο, ενώ πρώτη φορά πατούν το πόδι τους στον Καπνικό Σταθμό είναι μια άλλη ιστορία. Ο καθένας πήγε ή δεν πήγε εκεί, για τους δικούς του λόγους. Εξάλλου, ο Αντώνης Μάντζιος είναι ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος που συμμετέχει στις πρωτοβουλίες της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης και δεν ήρθε μόνο να διαμαρτυρηθεί ή να φωτογραφηθεί.

Για την ιστορία, ο κ. Μάντζιος ρώτησε τον υπουργό πώς συμβιβάζεται να κλείνει από την μια πλευρά ο ΕΟΠΥΥ και την ίδια στιγμή ο ίδιος να παρευρίσκεται στο άνοιγμα ενός κοινωνικού ιατρείου που το κατασκευάζουν και το λειτουργούν κοινωνικές οργανώσεις. Και έθεσε και τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, όπως η φορολόγηση των αγροτεμαχίων και η επιστροφή του φόρου πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες.

Απαντώντας, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει αλλαγή της διαδικασίας επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και ότι είναι δικαιότερο να δίνεται σε δυο ισόποσες δόσεις, καθώς έτσι θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι γεωργοί που τον Μάρτιο ξεκινούν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες και την περίοδο αυτή εργάζονται στην συγκομιδή ανοιξιάτικων και σπορά φθινοπωρινών καλλιεργειών.

Για την φορολόγηση αγροτεμαχίων που έρχεται, αντέτεινε ότι «τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως διαδίδεται από τον τύπο ότι θα είναι ακριβά. Περιμένετε να δείτε». Όπως υποστήριξε, «δεν μιλούμε για φορολόγηση αγροτεμαχίων, περισσότερο βλέπουν την αστική γη και κακώς αναφέρεται σαν αγροτεμάχιο». Στο σχόλιο του κ. Μάντζιου ότι αυτό θα είναι η αρχή, απάντησε «για μας το έδαφος είναι συντελεστής παραγωγής».

Θ.Κ.  
http://e-pieria.gr/