Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Times: Αποτυχημένα τα φορολογικά μέτρα του Σαμαρά



Σφοδρή επίθεση στην φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στην Ελλάδα, κάνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα μάλιστα δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ευθέως ως αποτυχημένη και αναποτελεσματική αυτή την πολιτική.
Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο τους με τίτλο «Το επιθετικό κυνήγι των φοροφυγάδων στην Ελλάδα φέρνει περισσότερη οργή παρά χρήματα», οι Times, καυτηριάζουν το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί με αυτόν τον παρωχημένο τρόπο να δείξει ότι δήθεν κυνηγά την φοροδιαφυγή. Η εφημερίδα επικαλείται ένα περιστατικό στις Αρχάνες του Ηρακλείου Κρήτης όπου «Οι άνδρες του ΣΔΟΕ εισέβαλαν σε αυτό το γραφικό χωριό της Κρήτης ανήμερα του εορτασμού ενός αγίου πρόσφατα, πηγαίνοντας από εστιατόριο σε εστιατόριο και απαίτησαν αποδείξεις και οικονομικά αρχεία. Σύντομα οι πελάτες, ενοχλημένοι από την διατάραξη των διακοπών τους, τους προπηλάκισαν. Σπρωξιές και αποδοκιμασίες ακολούθησαν και εν τέλει οι τρομαγμένοι ελεγκτές αναγκάστηκαν να φύγουν», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Οι New York Times, επισημαίνουν ότι η φορολογική και φοροεισπρακτική πολιτική στην Ελλάδα είναι αποτυχημένη γιατί δεν υπάρχει το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης , τονίζοντας ότι οι πλούσιοι και φαίνονται ως ένοχοι στα μάτια του κόσμου, αλλά και μένουν στο απυρόβλητο. Γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα ότι «Το να τρέχουν οι ελεγκτές έξω από τις πόλεις, δεν είναι απόδειξη ότι το γράμμα του νόμου έχει ριζώσει στην Ελληνική οικονομία. Αντί να εγκαταστήσουν μια αίσθηση δικαιοσύνης, το πιο επιθετικό φοροσυλλεκτικό πρόγραμμα φαίνεται να έχει χειροτερέψει το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ''μεγάλο δίχτυ'' το μόνο που έχει καταφέρει είναι να αναζωπυρώσουν την λαϊκή οργή κατά των πλουσίων, οι οποίοι πολλές φορές φαίνονται ως οι κύριοι ένοχοι».
http://www.alterthess.gr/