Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Φεύγει το καπάκι από τη γαλαζοπράσινη χύτρα


Το πρωτόκολλο δεν προέβλεπε την παρουσία στην εξέδρα των επισήμων του έκπτωτου πρώην περιφερειάρχη. Αλλά οΠαναγιώτης Ψωμιάδης πήρε θέση στο δεξί της άκρο, για να παρακολουθήσει με δόξα και τιμή τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς, παρόλο που ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είχε επικαλεστεί την εθιμοτυπία για να δικαιολογήσει την πρόσκληση στη Χρυσή Αυγή για τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου. Της Αγγελικής Σπανού 
Το συμπέρασμα είναι ότι δεν κρατιούνται ούτε τα προσχήματα πια και ότι, ο ένας μετά τον άλλον, οι επαγγελματίες της εξουσίας αυτονομούνται, ακολουθώντας το δικό τους δρόμο μήπως και διασωθούν σε προσωπικό επίπεδο. Λέγεται, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη ότι ο Π. Ψωμιάδης, ο οποίος έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέλει να πολιτευθεί με το νέο κόμμα που μπορεί να δημιουργηθεί δεξιά της ΝΔ για να καλύψει το κενό που δημιουργείται, αν δημιουργείται, μετά τις συλλήψεις ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. Λέγεται επίσης ότι ο Απ. Τζιτζικώστας δεν έκανε καμία «γκάφα» εξισώνοντας το ΠΑΣΟΚ με το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου, αλλά απευθύνθηκε στο εκλογικό ακροατήριο του Βορρά με τους όρους που έκρινε προσφορότερους. Και αυτό θα γίνεται στο εξής συνέχεια, όπως προβλέπουν και φοβούνται κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναγνωρίζουν ότι η διατήρηση της συνοχής στο εσωτερικό της συμπολίτευσης γίνεται πια εξαιρετικά δύσκολη.

Κανένα σχόλιο δεν έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Συγγρού για το άρθρο του Βύρωνα Πολύδωρα με το οποίο καταγγέλλει τη «δήμευση των χωραφιών και των αγροτεμαχίων» μέσω της φορολόγησης. Είχε προηγηθεί, πρόσφατα, και άλλη εμπρηστική παρέμβαση από τον ίδιο βουλευτή της ΝΔ που (θέλει να) δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι της ανυπακοής. Το αν η δυσφορία του θα εξαντληθεί σε ρητορικό επίπεδο ή θα εκφραστεί και στην πράξη είναι κάτι που θα φανεί σύντομα, όταν θα έρθει στη Βουλή ο ενιαίος φόρος ακινήτων, για τον οποίο υπάρχουν αντιδράσεις και από άλλους βουλευτές.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Εργασίας νομοσχέδιο με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και επιδίωξη την εξοικονόμηση 500 εκ ευρώ από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Τόσο είναι το δημοσιονομικό κενό του 2014 κατά την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου, ενώ η Τρόικα αναφέρεται σε ποσό 2,5 περίπου δισ. ευρώ. Είναι αστείο να προσδοκά κανείς ότι τα ελλείμματα των ταμείων θα καλυφθούν με την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας και την πίεση στους κακοπληρωτές εργοδότες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Κρίθηκε, ωστόσο, ότι ένα «μαχαίρι» στις πρόωρες συντάξεις θα φέρει κύμα μαζικής φυγής στο Δημόσιο, το οποίο θα έχει ακόμη δυσμενέστερες επιπτώσεις για τα οικονομικά του ασφαλιστικού. Σε κάθε περίπτωση, οι περικοπές στις επικουρικές και τα εφάπαξ το 2014 είναι δρομολογημένες και το θέμα θα μένει ανοιχτό όσο υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.

Η κυβέρνηση έχει υποστείλει - κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις - τη σημαία της αντίστασης στους πιστωτές. Οι τόνοι έχουν χαμηλώσει και το σενάριο των εκλογών έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο, αφού είναι σαφές ότι οι εταίροι δεν «αγοράζουν» την απειλή της πολιτικής αστάθειας. Η εξομολόγηση της Α. Μέρκελ ότι μόνο για πέντε λεπτά συναντήθηκε με τον Α. Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν μια πολύ ισχυρή ένδειξη για το πόσο σκληρό θα γίνει το παιχνίδι.

Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα για να ελέγξουν πρωτίστως την εφαρμογή των προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ που δεν έχει ακόμη καταβληθεί. Σε εκκρεμότητα μένει η συμπλήρωση της λίστας των 12.500 «διαθέσιμων» με τα 1.349 ονόματα διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, ο κατάλογος με τις 2000 απολύσεις πέραν αυτών της ΕΡΤ, η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ – ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ.

Η διάθεση της κυβέρνησης είναι να δείξει συνέπεια στην τήρηση των συμφωνηθέντων και να αποκρούσει νέα οριζόντια μέτρα, όχι νέα μέτρα λιτότητας γενικώς, όπου το τι θα πει οριζόντια και τι στοχευμένα μέτρα είναι θέμα ορισμού και ερμηνείας.

Ωστόσο, η νευρικότητα στις σχέσεις των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων εντείνεται, καθώς όλο και περισσότεροι ΝΔημοκράτες δυσφορούν για τη συγκατοίκηση με το ΠΑΣΟΚ, ενώ όλοι και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δυσφορούν για τη μετατροπή του συρρικνούμενου κόμματός τους σε «συνιστώσα της δεξιάς».

Η κατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής σχετικά με τηνυπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά/υποβρυχίων θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.

Ο Ευ. Βενιζέλος δεν ανέβηκε στην εξέδρα στη Θεσσαλονίκη και για να αποφύγει τονΔ. Αβραμόπουλο. Αυτό λέγεται μεταξύ «τρίτων».
TVXS