Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΔΝΤ: Ακόμη 2,9 δις ευρώ μέτρα το 2014


Μέτρα της τάξης των 6,7 δις ευρώ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ελλάδα έως το 2016, εκ των οποίων περίπου τα 2,9 δις ευρώ θα πρέπει να υιοθετηθούν εντός του 2014. Η έκθεση του ΔΝΤ στην οποία αναφέρεται η ανάγκη για νέα μέτρα έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την εκ νέου παραδοχή ότι η λιτότητα ήταν λάθος, και την
δημοσιοποίηση στοιχείων για εσωτερικές διαφωνίες επί του ελληνικού προγράμματος ήδη από το 2010. Θεωρεί, δε, δεδομένο ένα νέο κούρεμα του χρέους. Ασχολίαστο, λέει το Υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Ταμείο στην έκθεσή του για την δημοσιονομική πολιτική, «στην Ελλάδα αναμένεται να επιτευχθεί μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα το 2013, παρά το γεγονός ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 προβλέπεται πλεόνασμα 344 εκατ. ευρώ».

Το Ταμείο συμπληρώνει πως «επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την φορολογική διοίκηση, ίσα με 3,5% του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Αυγούστου, που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην χώρα, η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να λάβει νέα μέτρα το 2014, ενώ αυτά που θα έπρεπε να ληφθούν για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015-2016 θα ήταν της τάξης των 4,1 δις ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 2% του ΑΕΠ.

Πλέον το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα της τάξης των 2,9 δις ευρώ το 2014 και επιπλέον 3,8 δις ευρώ τη διετία 2015 – 2016.

Επίσης, στην έκθεσή του το Ταμείο αναφέρει πως έχει καταγραφεί απόκλιση της τάξης 4,5% του ΑΕΠ στους φόρους έναντι του τι προβλεπόταν να εισπραχθεί.

Η απόκλιση αυτή αποδίδεται στην αστοχία κατά 2% του ΑΕΠ στους φόρους κατανάλωσης, κατά 2,8% του ΑΕΠ στη φορολογία εισοδήματος και κατά 1% του ΑΕΠ από τους φόρους που επιβαρύνουν τη μισθοδοσία. Αντιθέτως, όλοι οι άλλοι φόροι υπεραπόδωσαν κατά 1,3% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, σημειώνει ότι στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρωπαϊκό Νότο που βρίσκεται σε οικονομική δυσπραγία, παραμένουν στο επίκεντρο της αναδιάρθρωσης του καθεστώτος φορολόγησης των ακινήτων τόσο οι συντελεστές όσο και η δομή του φόρου.

Το ΔΝΤ λέει ακόμη ότι αναμένει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για φέτος, αλλά όχι πλεόνασμα, όπως διατείνεται η ελληνική κυβέρνηση ότι θα παρουσιάσει στο τέλος του 2013.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος θεωρεί δεδομένο ένα νέο κούρεμα με εμπλοκή του επίσημου τομέα (OSI), για να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020, ασκώντας πιέσεις προς την Ε.Ε. που δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Τις τελευταίες ημέρες εξάλλου έχει αρχίσει να συζητείται εκ νέου από την πλευρά των ΗΠΑ το ζήτημα του κουρέματος του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού από τα μέσα του επομένου έτους και αδυναμίας εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, (χρηματοδοτικό κενό) κρούει με έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρει ότι το χρέος δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση (κούρεμα) ή και αναδιάταξη (επιμήκυνση).
ΥΠΟΙΚ: Ασχολίαστο
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και δεν το έπραξε αυτό ακόμη και όταν ο Οργανισμός αποδέχονταν σφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής για τη χώρα μας», απάντησε το υπουργείο Οικονομικών.
«Η ελληνική κυβέρνηση», συνεχίζει, «τοποθετείται με ευθύνη και σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας μόνο επί του συμφωνημένου, με την τρόικα, προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
α. Η Ελλάδα, το 2012, υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς της στόχους. Σημειώνεται ότι στο Μνημόνιο (Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality), και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 «Επίτευξη υγιών δημόσιων οικονομικών (Achieving sound public finances)», αναφέρεται ότι «το πρωτογενές ισοζύγιο σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος ανήλθε στο -1,3% του ΑΕΠ το 2012 ελαφρώς καλύτερα από το στόχο του -1,5% του ΑΕΠ», τονίζοντας μάλιστα ότι «η υποκείμενη δημοσιονομική βελτίωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι επετεύχθη κατά τη διάρκεια μιας βαθειάς ύφεσης» (ύφεση 6,4% το 2012 όταν οι στόχοι είχαν τεθεί με ύφεση 6%).
β. Η Ελλάδα, το 2013, θα πετύχει μικρό, βιώσιμο, πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις και των εταίρων μας. Μάλιστα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Η έκθεση του ΔΝΤ το επιβεβαιώνει (σελ. 70: Ελλάδα = 4,2% του ΑΕΠ, Ευρωζώνη = 1,1% του ΑΕΠ).
γ. Στην τελευταία επικαιροποίηση του Προγράμματος αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013-2014».
Καταλήγοντας το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται ενώ, όπως τονίζει, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος.
tvxs