Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η μομφή απορρίφθηκε αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ «τρίβει τα χέρια του»



Μαρία Μητσοπούλου στο Ποντίκι
Με τη λήξη της χθεσινής ψηφοφορίας οι κυβερνητικοί βουλευτές, οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι εταίροι της συγκυβέρνησης Σαμαράς και Βενιζέλος, μάλλον έπαψαν να βλέπουν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ως ανέλπιστο «δώρο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα πρόσφερε, υποτίθεται, στο κυβερνητικό σχήμα την χαμένη του συσπείρωση.

Κι εκεί που επί τριήμερο ρωτούσαν δήθεν ανυπόκριτα τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κατέφυγε σε ένα «άσφαιρο» κοινοβουλευτικό όπλο, εφόσον οι προτάσεις μομφής δεν οδηγούν στην πτώση μιας κυβέρνησης, «μαλώνοντάς» τον την ίδια ώρα εν χορώ γι’ αυτή του την πρωτοβουλία και πασχίζοντας να την περιγράψουν ως «αυτογκόλ», μάλλον έλαβαν την απάντησή τους.

Βγήκε ενισχυμένη λοιπόν η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως είδε ο Σαμαράς (ο οποίος, επίσης, είδε εκλογές το 2016 και όχι νωρίτερα); Ισοδυναμεί τελικώς η καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση; Ή μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποδυναμώσει περαιτέρω την κυβέρνηση όπως επιζητούσε;

Σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση αναφορικά με το αν η πρόταση μομφής πέτυχε τους σκοπούς της ή όχι, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα εξής:

Η κυβέρνηση μετράει μία απώλεια, πέφτοντας από τους 155 στους 154 βουλευτές. Μπορεί να μοιάζει μικρό το κακό. Είναι όμως; Αυτό που επισήμαιναν αμέσως μετά την ψηφοφορία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το έργο αυτό δεν τελειώνει σήμερα, καθώς σειρά έχει ο προϋπολογισμός, τα νέα μέτρα, ο φόρος ακινήτων, κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια εκ του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένουν νέες ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις, το αμέσως επόμενο διάστημα. Το θέμα είναι ότι και η κυβέρνηση ακριβώς αυτό φοβάται. Δεν είναι μόνο η διαφοροποίηση της Τζάκρη, η οποία διαγράφηκε επί τόπου. Είναι και οι τοποθετήσεις τριών ακόμη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν ακούστηκαν και πολύ ενθαρρυντικές για τη συνέχεια αν και στην παρούσα φάση ψήφισαν κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ: του Θάνου Μωραΐτη, ο οποίος εξέφρασε την αμφισβήτησή του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «ο Σαμαράς είναι πρωθυπουργός με παραχώρηση του ΠΑΣΟΚ», του Μιχάλη Κασσή, ο οποίος είπε ότι η ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή και βεβαίως, του Κώστα Σκανδαλίδη, που ανέφερε ότι η ψήφος του «υφαρπάζεται». Προφανώς, οι τοποθετήσεις τους καταγράφηκαν, προξενώντας την ανησυχία των συγκυβερνώντων για τις μελλοντικές αντιδράσεις βουλευτών που σήμερα αντιδρούν και «γκρινιάζουν», είτε προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και (κυρίως) το «παπανδρεϊκό» στρατόπεδο, είτε από τη ΝΔ και το «καραμανλικό» κλίμα. Γενικώς, το κλίμα μόνο ανέφελο δεν είναι, κι όπως είπε κι ο Λαφαζάνης, άμα η κυβέρνηση περιμένει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ για να συσπειρωθεί... βράστα!

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην ήταν στα πιο δυνατά του, όμως ο Σαμαράς, λίγες μέρες μετά την συνέντευξη στον Πρετεντέρη, έδωσε εκ νέου την αίσθηση ότι … αντιπολιτεύεται τον Τσίπρα, στον οποίο εστίασε μεγάλο μέρος της ομιλίας του αν και επί της ουσίας δεν απάντησε σε ερωτήματα που του έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. υποβρύχια, λαθρεμπόριο καυσίμων, διαπραγμάτευση, Εξεταστική του Ευρωκοινοβουλίου, κ.λπ.).

Μεγάλη νευρικότητα έβγαλε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόσο στη σύγκρουση με τον Φώτη Κουβέλη, που τον κατηγόρησε ότι επέλεξε να συνταχθεί με τη δεξιά, όσο και στο ζήτημα των υποβρυχίων όπου ούτε λίγο ούτε πολύ «απείλησε» τον Τσίπρα με αποκαλύψεις για τα συμφέροντα που έχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, προσεγγίσει την Κουμουνδούρου και στοχεύουν στη διάλυση των (ήδη διαλυμένων;) ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Προσκάλεσε μάλιστα τον Τσίπρα σε «προσωπική μονομαχία» για το θέμα, απευθύνοντάς του την ειρωνική προειδοποίηση «βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα κ. Τσίπρα» (εννοώντας πιθανότατα, πολύ νωρίς για να τα βάλει με κάποιον σαν τον Βενιζέλο).

Κακή εικόνα έδωσαν συνολικά και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επί τριήμερο αναμασούσαν την καραμέλα του …Τέξας, των συνιστωσών, του Λαφαζάνη, του πόσο ατυχής ήταν η κατάθεση της πρότασης μομφής, κ.λπ. επιδεικνύοντας, αν μη τι άλλο, έλλειψη ευρηματικότητας και θετικών επιχειρημάτων υπέρ της κυβέρνησης που συνεχίζουν να στηρίζουν. (Ειδικά μ’ αυτό το Τέξας, απηυδήσαμε!)

Πάντως, προβλήματα δημιούργησε η πρόταση μομφής και στην ΔΗΜΑΡ, η οποία πιέστηκε σε μεγάλο βαθμό εσωκομματικά αναφορικά με τη στάση που θα κρατούσε στην ψηφοφορία. Προς το παρόν οι διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν, συγκεράστηκαν στο «παρών» επιτρέποντας ωστόσο σε υπουργούς όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης να τη μετρούν στις «εφεδρείες» της κυβέρνησης.

Σε τελική ανάλυση, το τριήμερο της συζήτησης στη Βουλή ανέδειξε τη νευρικότητα της κυβέρνησης μπροστά και στη δύσκολη συνέχεια που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με σενάρια τύπου κυβέρνησης Παπαδήμου. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αναδείχθηκαν αδυναμίες και στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μάλλον σε αυτή τη φάση Σαμαράς και Βενιζέλος, δουλεύουν για λογαριασμό του…