Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Πολιτικό σχίσμα στη ΔΗΜΑΡ

Βαθαίνει το ρήγμα στη ΔΗΜΑΡ καθώς μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής  Επιτροπής, 
όπου συζητήθηκαν οι πολιτικές θέσεις του κόμματος, η διάσταση απόψεων για την αποχώρηση 

από την κυβέρνηση αλλά και την Κεντροαριστερά και την προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ έφεραν για πρώτη φορά σε αντίπαλα στρατόπεδα τον πρόεδρο του κόμματος Φ. Κουβέλη και τον γραμματέα Σπ. Λυκούδη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης με τον γραμματέα Σπ. Λυκούδη. Ο Σπ. Λυκούδης διαφωνεί με βασικές επιλογές του κόμματος όπως η αποχώρηση από την κυβέρνηση αλλά και η αρνητική στάση στην πρωτοβουλία των «58»

Η διαφωνία, που παίρνει τα χαρακτηριστικά σχίσματος στη ΔΗΜΑΡ, καταγράφηκε στην τελική ψηφοφορία όπου 76 μέλη της ΚΕ υπερψήφισαν την πρόταση της κομματικής ηγεσίας για τις πολιτικές θέσεις εν όψει συνεδρίου, ενώ 24 μέλη, μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας Σπ. Λυκούδης, ψήφισαν «λευκό» διαφωνώντας με βασικές επιλογές του κόμματος όπως η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση αλλά και η αρνητική στάση του κόμματος στην πρωτοβουλία των «58».

Κλίμα έντασης επικράτησε από την πρώτη ημέρα των εργασιών της ΚΕ με την ομιλία του Σπ. Λυκούδη, ο οποίος για πρώτη φορά διαφοροποιήθηκε δημόσια από τη «γραμμή» του κόμματος χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές θέσεις «Βατερλό της Λογικής», ενώ σημείωσε ότι το κείμενο αποτελεί την αποθέωση των αντιφάσεων, αφού η πολιτική της ΔΗΜΑΡ μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση είναι αντιφατική. «Περιγράφουμε την περίοδο της συγκυβέρνησης ως περίπου κόλαση για την κοινωνία και αμέσως μετά δεχόμαστε ότι αυτή η φάση έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία» επισήμανε ο Σπ. Λυκούδης.

Στην ομιλία του, που ήταν φορτισμένη συναισθηματικά, υπογράμμισε ότι η ΔΗΜΑΡ από τον Ιούλιο έχει χάσει τα 2/3 της εκλογικής της δύναμης όχι επειδή αποχώρησε από την κυβέρνηση αλλά επειδή το έπραξε σε λάθος χρόνο και για λάθος αφορμή. Στο θέμα της Κεντροαριστεράς υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία των «58» καθώς και τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι η πρόταση για διάλογο δεν αποτελεί αντίπαλο σχέδιο αλλά ταυτόσημο με αυτό που έχει η ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση του Τρίτου Πόλου.

Κατηγόρησε την ηγετική ομάδα για αδράνεια και έλλειψη στρατηγικής σε σχέση με τις πρωτοβουλίες για την ένταξη του κόμματος στην Ομάδα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και έκλεισε την ομιλία του καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της Κ.Ε. σημειώνοντας ότι κάποιοι σχεδιάζουν να κατευθύνουν τη ΔΗΜΑΡ σε πορεία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγώντας έτσι το κόμμα σε επιλογές επιβίωσης προσώπων και όχι ιδεών, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τοποθετήσεις
Ακολούθησαν τοποθετήσεις μελών της ΚΕ, εκ των οποίων αρκετοί προερχόμενοι από περιφερειακές οργανώσεις άσκησαν κριτική στον Σπ. Λυκούδη για τη δημόσια διαφοροποίησή του χωρίς να απουσιάζουν και οι αντεγκλίσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης κατά τη διάρκεια της δευτερομιλίας του «σήκωσε το γάντι» της αντιπαράθεσης υπερασπιζόμενος τόσο την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση όσο και την άρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Δήλωσε με νόημα ότι δεν χρειάζονται «περιχαρακώσεις, υποκειμενισμοί και εγωκεντρισμοί» και ζήτησε σεβασμό των συλλογικών αποφάσεων καθώς το συνέδριο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις επί του συνόλου των θεμάτων. Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ μετατοπίζει το πεδίο της αντιπαράθεσης στο συνέδριο καθώς εκτιμά ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων θα είναι ευνοϊκοί με αποτέλεσμα να απορροφηθούν οι κραδασμοί των διαφωνιών.

Στους «24» που ψήφισαν «λευκό» περιλαμβάνονται, εκτός του Σπ. Λυκούδη, ο Γρ. Ψαριανός και τα τέσσερα μέλη της Ε.Ε. που έχουν υπογράψει το κείμενο των «58» (Στ. Λιβαδάς, Γ. Γεωργάτος. Γ. Αντωνίου και Δ. Τσικαρδάνη). Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ανακοινώθηκαν και τα 300 ονόματα των μελών και στελεχών που ζητούν από τη ΔΗΜΑΡ να πει «ναι» στην πρόσκληση των 58 όπου μεταξύ των υπογραφόντων είναι ο γιος του Λ. Κύρκου, Μίλτος, και οι Χρ. Αγριαντώνη, Μ. Ματσαγγάνης, Π. Διαμαντάκου, Κ. Σχοινά, Μάκης Διόγος, Μπ. Τσέρτος, Γ. Μπέζος, Ν. Μαυρουδής κ.ά.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ,  Έθνος