Παγκόσμια κινητοποίηση έχει ξεκινήσει προς ανακούφιση των Φιλιππίνων που ισοπεδώθηκαν από τον πιο ισχυρό τυφώνα στα χρονικά. Η χώρα μετρά ήδη 10.000 νεκρούς και ο αρχές μιλούν για περισσότερους καθώς στο Τακλομπάν, την περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο, τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται πολύ να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές, καθώς το οδικό δίκτυο και οι γέφυρες έχουν καταστραφεί. Ο τυφώνας έχει φτάσει στην Κίνα αφού πέρασε από το Βιετνάμ, αφήνοντας πίσω του και άλλους νεκρούς.
Διεθνής αρωγή
Το αμερικανικό Πεντάγωνοανακοίνωσε ότι διαθέτει στρατιωτικό εξοπλισμό και 90 πεζοναύτες, ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνησπεύδουν σε βοήθεια μέσω οικονομικής στήριξης και προσφοράς τροφίμων για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Βοήθεια στέλνει και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
«Όση βοήθεια κι αν σταλεί, δεν θα επαρκέσει», σχολίασε απαισιόδοξα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ προσέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης. Στις Φιλιππίνες εστάλησαν εκτός από τους 90 πεζοναύτες και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη KC -130J Hercules που απογειώθηκαν από αμερικανική βάση στην Ιαπωνία. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται ελικόπτερα MV - 22 με ικανότητα κάθετης απογείωσης αλλά πτητικής ικανότητας ανάλογης με τα αεροσκάφη που μπορούν να δρουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δεσμεύτηκε οι ειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ «να αντιδράσουν γρήγορα για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη». Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), έστειλε ομάδα αξιολόγησης στην πόλη Τακλομπάν. Οργάνωσε επίσης, την άμεση μεταφορά 40 τόνων επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ανακοίνωσε την αποστολή ενός αεροσκάφους που μεταφέρει 60 τόνους βοήθειας, σκηνές και φάρμακα και ότι θα ακολουθήσει άλλη μια αποστολή με είδη υγιεινής και καθαρισμού του νερού.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε την απελευθέρωση 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής. Η Βρετανία προσφέρει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 9,6 εκατομμυρίων δολαρίων και η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, δήλωσε ότι είχε στείλει μια ομάδα διάσωσης. Και η γερμανική πρεσβεία στη Μανίλα ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι προσφέρει 23 τόνους εξοπλισμού διάσωσης, και την αποστολή γερμανικών ομάδων διάσωσης.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στείλει 200 τόνους φάρμακα και σκηνές. Ένα φορτίο έφυγε από το Ντουμπάι τη Δευτέρα και το άλλο θα φύγει από το Βέλγιο την Τρίτη.
Ο Καναδάς έχει υποσχεθεί βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή ΜΚΟ που θα βοηθήσουν τους επιζώντες.
Στρατιωτικά αεροσκάφη με προμήθειες επιχειρούν να προσεγγίσουν το επίκεντρο της καταστροφής, την πόλη Τακλομπάν, 220.000 κατοίκων, που καταστράφηκε ολοσχερώς. Σε άλλα σημεία ορμητικά νερά και τόνοι από συντρίμμια παρέσυραν ανθρώπους και έσβησαν ολόκληρα χωριά από το χάρτη.
«Τα πάντα καταστράφηκαν. Όλα χάθηκαν. Το μόνο που μας έμεινε είναι τα ρούχα μας και το παιδί μου», δήλωσε ένας κάτοικος ενώ μια γυναίκα λέει «ζητώ βοήθεια γιατί δεν έχω πια σπίτι. Δεν έχω χρήματα. Δεν μου έμεινε τίποτα».
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στις Φιλιππίνες, καθώς σε κάποιες περιοχές έχουν αναφερθεί περιστατικά λεηλασιών.
Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από τις πλημμύρες που κάποιοι περιέγραψαν σαν τσουνάμι. Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για σωρούς νεκρών ακόμη και σε δέντρα.
Από το πέρασμα του τυφώνα επλήγησαν κυρίως παράκτιες πόλεις και η φτωχή επαρχία Λέιτε. Ο Χαϊγιάν κατέστρεψε περίπου το 70% με 80% των κατοικιών και όλων των υποδομών που βρίσκονταν στην πορεία του.
Ένα θαύμα μέσα στην θεομηνία
Μέσα στην καταστροφή και τον θάνατο, μια καλή είδηση ακούστηκε στο αεροδρόμιο του Τακλομπάν. Ήταν το κλάμα ενός νεογέννητου βρέφους.
Συγκεκριμένα, η 21χρονη Έμιλι γέννησε ένα κοριτσάκι σε χώρο του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου το πρωί της Δευτέρας, γεγονός που έκανε να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα όσοι ήταν εκείνη την ώρα παρόντες.
Η γέννηση του μικρού κοριτσιού ήταν ένα θαύμα, καθώς η μητέρα βρισκόταν σε κέντρο εκκένωσης, όταν ο τυφώνας χτύπησε και πλημμύρισε την πόλη. Χρειάστηκε να κολυμπήσει και να κρεμαστεί σε στύλο προτού μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος του αεροδρομίου.
«Είναι τόσο όμορφη. Θα την ονομάσω Μπέα Τζόι, προς τιμήν της μητέρας μου,Μπεατρίς που χάθηκε στον τυφώνα», δήλωσε η 21χρονη, λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της.
«Είναι το θαύμα μου. Νόμισα ότι θα πεθάνω έχοντάς την ακόμη στην κοιλιά μου, ότανμας παρέσυρε ένα μεγάλο κύμα», πρόσθεσε, ενώ το μωρό κοιμόταν στην αγκαλιά του πατέρα του, του Ζομπέρ.
«Είναι το πρώτο μωρό που υποδεχόμαστε εδώ», είπε ο Βικτοριάνο Σαμπάλε, ο στρατιωτικός γιατρός που βοήθησε την Έμιλι. «Το μωρό πάει καλά και καταφέραμε νασταματήσουμε την αιμορραγία της μητέρας». Ωστόσο εξέφρασε ανησυχίες για τον κίνδυνο λοίμωξης στο χώρο αυτό, όπου τίποτε δεν είναι αποστειρωμένο και δεν υπάρχουν αντιβιοτικά.
Φονικό μονοπάτι
Ο Χαϊγιάν έφτασε το πρωί της Δευτέρας στην Κίνα, αλλά πλέον δεν είναι τυφώνας καθώς έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, με ταχύτητες ανέμων που ωστόσο ξεπερνούν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα. Ήδη, όμως, τρία άτομα έχουν αναφερθεί νεκρά και 7 μέλη πληρώματος ενός φορτηγού πλοίου αγνοούνται.
Άλλους τουλάχιστον έξι νεκρούς άφησε πίσω του ο Χαϊγιάν στο Βιετνάμ.
Μετά τις Φιλιππίνες και πριν την Κίνα ο τυφώνας πέρασε από το Βιετνάμ κοντά σε περιοχές περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά της πρωτεύουσας Ανόι, αφήνοντας τουλάχιστον έξι νεκρούς.
Παρά τη μειωμένη του ένταση, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εκκένωσαν προληπτικά τις περιοχές τους. Η τροπική καταιγίδα κατέστρεψε δεκάδες κατοικίες και προκάλεσε ζημιές σε εκατοντάδες άλλες.
Πάντως, οι περισσότεροι θάνατοι σε Κίνα και Βιετνάμ δεν προήλθαν από την ίδια την καταιγίδα, αλλά κατά τις προετοιμασίες για την αντιμετώπισή της. Όπως ανέφεραν τοπικά μέσα, πολλοί πολίτες έπεσαν από σκεπές που προσπαθούσαν να ενισχύσουν.
tvxs