Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Δεξιά με κεντροδεξιά φτιασίδια



Με δεξιό στίγμα, «φτιασιδωμένο» με αστούς, κεντρώους υποψηφίους, το οποίο όμως ανατράπηκε την τελευταία στιγμή, είχε σχεδιάσει το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος του ΛΑΟΣ ήταν στον σχεδιασμό και θα ανα­κοινωνόταν τη Μεγά­λη Τρίτη, αλλά την τελευταία στιγμή «πούλησε» τον Σαμαρά επικαλούμε­νος τις αντιδράσεις. Μέσω Twitter ζή­τησε συγγνώμη από τον Σαμαρά για την υπαναχώρησή του, αλλά ταυτό­χρονα αποκάλυψε το παρασκήνιο και την εμμονή της γαλάζιας ηγεσίας για διατήρηση του δεξιού προφίλ.

Στο Caravel, όπου ο Σαμαράς θα έκανε τις ανακοινώσεις στην Πολιτική Επιτροπή, οι «ταξιθέτριες» του κόμμα­τος είχαν το «ταμπελάκι» με το όνομά του και δεν είχαν ενημερωθεί μέχρι την ώρα που έφθασαν οι δημοσιογράφοι.

Η ανακοίνωση του Βελόπουλου προκάλεσε καθυστέρηση και στην έναρξη της εκδήλωσης, αφού στο Μαξίμου πανικόβλητοι συνεργάτες του Σαμαρά, που επιμένουν στην ανά­γκη να υπάρχει δεξιό στίγμα, βλέπουν ότι στη Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπί­ζουν σοβαρό πρόβλημα από τα δε­ξιά. Ο Π. Ψωμιάδης συμφώνησε με το κόμμα των Πολύδωρα, Ζώη, Νικολόπουλου και θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, ενώ η δεξιά πτέρυ­γα αποκόπτεται με την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρι­κής Μακεδονίας.

Η εξεύρεση υποψηφίου που θα μπορούσε να «καλύψει» το κενό του «κομμένου» Φαήλου Κρανιδιώτη ήταν σημαντικός στόχος για το επιτε­λείο Σαμαρά. Η υποψηφιότητα του Αθ. Πλεύρη προκάλεσε αντιδράσεις και τελικώς είχε επιλεγεί ο Βελόπουλος.

Πάντως, από το περιβάλλον Καρα­μανλή διαψεύδουν ότι υπήρξε βέτο στην υποψηφιότητα Βελόπουλου, ο οποίος επί κυβέρνησης Καραμανλή ήταν σφοδρός πολέμιός του και είχε χρησιμοποιήσει ανοίκειες εκφράσεις. Όμως, ο Βαγγέλης Αντώναρος εί­χε διαμηνύσει στους συνεργάτες του Σαμαρά γράφοντας στο Twitter πως «υπάρχουν παλαιοδεξιοί που δεν καταλαβαίνουν ότι άνοιγμα στο Κέντρο με φθαρμένα υλικά που ούτε για ανα­κύκλωση δεν κάνουν, δεν γίνεται».

Μαζί με τον Γ. Κύρτσο και τη Νίκη Τζαβέλλα το ψηφοδέλτιο θα μετατρε­πόταν σε... «παράρτημα» του ΛΑΟΣ, αφού σχεδόν το 10% των υποψηφίων θα προερχόταν από το κόμμα Καρατζαφέρη, αν και, όπως παραδέχονται τα στελέχη της Ν.Δ. που διαφωνού­σαν, η Τζαβέλλα έχει δώσει δείγματα δουλειάς και δεν μπορεί να θεωρείται καρατζαφερική, καθώς είναι γνωστό ότι κινείται στον φιλελεύθερο χώρο.

Άλλωστε ο ίδιος ο Σαμαράς παρα­δέχθηκε ότι το ποιοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο δίνει και το στίγμα τού τι είναι τελικά η παράταξή του.

Απούσα

Αίσθηση δημιούργησε το ότι ο Σα­μαράς έκανε αναφορά σε «μεγάλη δη­μοκρατική παράταξη» δίνοντας μήνυ­μα ότι σταδιακά θα μετακινηθεί προς το Κέντρο και θα καλύψει τον χώρο που κάλυπτε και το ΠΑΣΟΚ.
Απούσα ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου, που οργισμένη έχει διαφωνήσει δημοσίως για την επιλογή Σαμαρά να εκλεγούν οι ευρωβουλευτές με σταυ­ρό, θεωρώντας τη λαϊκίστικη.

Η υποψηφιότητα του «αρχηγού» Θοδωρή Ζαγοράκη, που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τη Ν.Δ. στη Θεσσα­λονίκη, παρά την αποχώρηση Βελόπουλου – λέγεται ότι ήταν ο κύριος

λόγος που «εγκατέλειψε» τον Σαμαρά – στέλνει μήνυμα και προς την «ερυ­θρόλευκη»... ανταρσία στον Πειραιά, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα αθλητικά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σα­μαράς είναι οργισμένος με την κίνηση Μαρινάκη να κατεβάσει τον Μώρα-λη στον Δήμο Πειραιά και ως απάντη­ση έστειλε μήνυμα πως ο Ιβάν Σαββί­δης τον στηρίζει και του «παραχώρη­σε» τον Ζαγοράκη για το ψηφοδέλτιο.

Η λίστα

Η οριστικοποίηση της λίστας άρχι­σε την Κυριακή. Πέραν των προανα­φερθέντων, στη λίστα περιλαμβάνο­νται ο καθηγητής Ιατρικής Χρ. Στε-φανάδης, ο συνθέτης και ευρωβου­λευτής την περίοδο 2000-2004 Στ. Ξαρχάκος, η ιστορικός και διευθύ­ντρια του Ιστορικού Αρχείου του υπ. Εξωτερικών Φωτεινή Τομαή (πρώην σύζυγος του Ν. Κωνσταντόπουλου), οι βουλευτές Μαν. Κεφαλογιάννης και Κ. Μουσουρούλης, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, πρώην βουλευτής Α’ Αθή­νας, και η Νατάσσα Ράγιου, πρώην βουλευτής Αχαΐας.

Ακόμη συμπεριλαμβάνονται η ευ­ρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, ο αθλη­τικογράφος και πρώην ευρωβουλευ­τής Μαν. Μαυρομμάτης, η πολιτική συντάκτρια Μαρία Σπυράκη, ο πρώ­ην δημοσιογράφος και πρώην υπο­ψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Αμυράς και ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Θ. Δημοσχάκης.

Συμμετέχουν ακόμη πολλά στελέ­χη με αναφορές σε επαγγελματικούς, γεωγραφικούς χώρους και ηλικιακές ομάδες, αλλά και με έντονη κοινωνι­κή και επαγγελματική παρέμβαση. Ανάμεσά τους η δικηγόρος και μέλος της διοίκησης του ΔΣΑ Ιωάννα Κα-λαντζάκου, ο γραμματέας του Πα­νελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημ. Καραγεωργίου, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Πολι­τισμού Δημ. Δαββέτας, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπο­ρίου Β. Κoρκίδης, ο γραμματέας Διε­θνών Σχέσεων της Ν.Δ. Γ. Σμυρλής, ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Γρ. Ζα-φειρόπουλος. Επίσης επιχειρηματίες, αγροτοσυνδικαλιστές, προσωπικότη­τες από τον χώρο Πολιτισμού, άτομα με αναπηρία κ.λπ.

«Κομματικός σωλήνας»

Ο Σαμαράς ελπίζει ότι με τα πρό­σωπα που δείχνουν, όπως λένε, τάση ανανέωσης και απομάκρυνση από τον «κομματικό σωλήνα» η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μικρή, ενώ ορι­σμένοι έχουν αρχίσει να μιλούν και για πρωτιά στις ευρωεκλογές. Αν η Ν.Δ. προηγείται οριακά στις ευρωεκλογές, διαδίδουν ότι ο Σαμαράς θα αναζητή­σει αφορμή για να πάει σε εκλογές, αφού θα έχει πιθανότητες να τις κερ­δίσει.

Το κρίσιμο, υποστηρίζουν, είναι αν ο Βενιζέλος μπορεί να σταθεί την επόμενη ημέρα και οι βουλευτές θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν. Ο Σα­μαράς χρειάζεται τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ για να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού είναι το απαραίτητο δεκανίκι. Δεν αποκλείεται, όμως, να πάει στις εκλογές ελπίζοντας ότι το Ποτάμι θα παίξει τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑ-ΣΟΚ τον ρόλο της ΔΗΜΑΡ σε μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Πάντως, το επικρατέστερο σενά­ριο είναι αμέσως μετά τις ευρωεκλο­γές, αν η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από δύο μονάδες, να προ­χωρήσει ο Σαμαράς σε ευρύ ανασχη­ματισμό, όπου το ερώτημα είναι αν και πού θα μετακινηθεί ο Στουρνάρας, με εναλλακτικές την Τράπεζα της Ελ­λάδος ή το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Σαμαράς, εφόσον διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση αντέχει, θα επιχειρήσει να φθάσει έως την προεδρική εκλογή.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ