Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Χαμένες ζωές στα έργα του Μουντιάλ της Βραζιλίας

Στο βωμό

Η πίεση για να ολοκληρωθούν τα 12 ποδοσφαιρικά στάδια στην Βραζιλία εγκαίρως για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου τον Ιούνιο μεταφράζεται σε εξοντωτικά ωράρια εργασίας – μέχρι και 18 ώρες, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και θανάτων. Μέχρι στιγμής εννέα εργάτες έχουν σκοτωθεί στα εργοτάξια – επτά σε ατυχήματα και δυο από ανακοπή καρδιάς.
Το πιο πρόσφατο ατύχημα έγινε στις 19 Μαρτίου στο Σάο Πάολο στην Arena Corinthians, όταν ο 23χρονος Φάμπιο Χάμιλτον ντα Κρούζ έπεσε από ύψος από μια σκαλωσιά ύψους 8 μέτρων.

Ο θάνατός του οδήγησε στην προσωρινή διακοπή εργασιών με εντολή της δικαιοσύνης, που ζητούσε αποδείξεις από την κατασκευαστική εταιρία ότι δεν παραβιάστηκαν οι κανόνες ασφαλείας.

Στις 7 Απριλίου, όμως, το Υπουργείο Εργασίας ενέκρινε την επανέναρξη των εργασιών, επειδή το στάδιο πρέπει να είναι έτοιμο στις 12 Ιουνίου για τον εναρκτήριο αγώνα του Κυπέλλου.

Στις 7 Φεβρουαρίου έχασε την ζωή του ο Πορτογάλος, Αντόνιο Χοσέ Πίτα Μαρτινς, 55 ετών. Τραυματίστηκε στο κεφάλι αποσυρναμολογώντας ένα γερανό στην Arena da Amazonia στην πόλη Μανάους.

Στο ίδιο εργοτάξιο, στις 14 Δεκεμβρίου στις 4 το πρωί, έπεσε από ύψος 35 μέτρων όταν έσπασε ένα σκοινί ο 22χρονος Μαρκλεούντο νε Μέλο Φερέιρα. Δουλεύοντας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Arena da Amazonia, επίσης στις 14/12 πέθανε από ανακοπή καρδιάς ο 49χρονος Χοσέ Αντόνιο ντα Σίλβα Νασιμέντο. Η οικογένειά του διαμαρτυρήθηκε για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τα ωράρια από «Κυριακή σε Κυριακή».

To στάδιο του Μανάους, όμως, πήρε και την ζωή του Ραϊμούντο Νονάτο Λίμα ντα Κόστα, ενός 49χρονου εργάτη που απεβίωσε ύστερα από σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι, όταν στις 28 Μαρτίου του 2013 έπεσε από ύψος πέντε μέτρων.

Στο Σάο Πάολο, στο στάδιο των Corinthians – καλύτερα γνωστό ως «Itaquerão» - στις 27 Νοεμβρίου του 2013 σκοτώθηκαν δυο εργάτες, ο 42χρονος Φάμπιο Λουίζ Περέιρα και ο 44χρονος Ρονάλντο Ολιβέιρα ντος Σάντος, όταν κατέρρευσε ένας γερανός.

Ακόμη, στο Μπέλο Οριζόντε, στο Minas Arena – γνωστό κυρίως ως «Mineirão» - στις 19 Ιουλίου του 2012 πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια ο 55χρονος Αμπελ ντε Ολιβέιρα.

Το πρώτο θανατηφόρο ατύχημα έγινε στις 11 Ιουνίου του 2012 όταν ο 21χρονος Χοσέ Αλφόνσο νε Ολιβέιρα Ροντρίγκεζ έπεσε από ύψος 30 μέτρων στο Brazilia National Stadium.



Σύμφωνα με το σωματείο των οικοδόμων του Σάο Πάολο, Sintracon-SP, υποστήριξε πως οι εργάτες είχαν προειδοποιήσει για πιθανή κατάρρευση του γερανού στο στάδιο των Corinthians, καθώς δεν είχε στηριχθεί σε τσιμεντένια βάση αλλά είχε θαφτεί στο χώμα βιαστικά. Το πόρισμα της έρευνας για τον θάνατο των δυο εργατών ποτέ δεν δημοσιεύθηκε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Υπουργείο Εργασίας και η Odebrecht, η εργολάβος εταιρία, υπέγραψαν συμφωνία που ορίζει ότι οι εργάτες σε γερανούς δεν θα δουλεύουν υπερωρίες ή βραδινές ώρες. Σύμφωνα με την ίδια συμφωνία, το ωράριο για τους υπόλοιπους εργάτες δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις επτάμιση ώρες, συμπεριλαμβανομένου διαλείμματος για μεσημεριανό μιας ώρας, και οι υπερωρίες δεν θα μπορούν να είναι περισσότερες από δυο ώρες την ημέρα.

Το σωματείο, όμως, καταγγέλλει πως δεν τηρείται η συμφωνία και έχει καταθέσει σχετική μηνυτήρια αναφορά. Παράλληλα, δηλώνει ότι μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στα εργοτάξια του Σάο Πάολο είναι ότι οι εργάτες έχουν προσληφθεί με σύμβαση έργου. «Όταν ο εργάτης πληρώνεται με την ολοκλήρωση συμφωνημένου έργου, παρακάμπτονται οι εργασιακοί νόμοι που αναφέρονται στα επιδόματα. Όλοι το ξέρουν αυτό αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει», σχολιάζει ο πρόεδρος του σωματείου, Αντόνιο ντα Σούζα Ραμάλχο στο IPS.

Βέβαια, σύμφωνα με το σωματείο Sinduscon-AM στην περιοχή Amazonas, ανέφερε ότι οι θάνατοι στο Arena da Amazonia είναι λάθος των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν εξοπλισμό ασφαλείας. Όμως το σωματείο επισημαίνει πως τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Βραζιλία ο τομέας των κατασκευών είναι αυτός που προσφέρει τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Μόνο το 2013 άνοιξαν 3,12 εκατομμύρια νέες θέσεις. Όμως είναι και ο κλάδος με τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα: από 55.000 το 2010 αυξήθηκαν σε 62.000 το 2012. Στο Σάο Πάολο, τα εργατικά ατυχήματα ήταν 1386 το 2012. Όμως το 2013 καταγράφηκαν 7133.

Κατά την Διεθνή Οργάνωση Οικοδόμων και Ξυλουργών, 60 εργάτες έχασαν την ζωή τους στα εργοτάξια του Σότσι στην Ρωσία, και κανένας σε εκείνα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου του 2012.
tvxs