Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η ΝΔ ανοίγεται στο κέντρο μέσω... ΛΑΟΣ


Tvxs Ανάλυση
Η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίουτης ΝΔ σήμερα από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής μάχης και το σύνθημα θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, με ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαφημίζει ένα ευρωψηφοδέλτιο προσωπικοτήτων που εκφράζει πολυσυλλεκτικότητα και σύνθεση, ενώ υποβαθμίζει τη σκληρή κριτική της απερχόμενης επικεφαλής της ευρωομάδας Μ. Γιαννάκου για την απόφαση σχετικά με τη σταυροδοσία και τις γκρίνιες καραμανλικών για την αξιοποίηση στελεχών του ΛΑΟΣ.

Δεν είναι μόνο η Νίκη Τζαβέλα και ο Κ. Βελόπουλος που σύμφωνα με πληροφορίες θέτουν υποψηφιότητα για την ευρωβουλή και έρχονται από το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη. Είναι και ο Θ. Πλεύρης που κατεβαίνει με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, είναι και ο Αδ. Γεωργιάδης που παραμένει το πλέον εξωστρεφές κυβερνητικό στέλεχος, επομένως δίνει τον τόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, είναι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μ.Βορίδης που έχει γίνει κορυφαίος παράγοντας της ΝΔ.

Οι καραμανλικοί κρατούν διακριτική στάση αλλά και αποστάσεις - αποφεύγουν την άμεση κριτική, αλλά δεν βγαίνουν και μπροστά να υπερασπιστούν την προσπάθεια διεύρυνσης με τη σφραγίδα Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής λείπει ήδη σε πασχαλινές διακοπές και δεν θα παραβρίσκεται σήμερα στην πανηγυρική συνεδρίαση στην οποία θα ανακοινωθεί επισήμως το ευρωψηφοδέλτιο.

Η ΝΔ επιδιώκει συσπείρωση και επενδύει στην πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να ξεχαστεί το συντομότερο η μπαλτακειάδα και να εστιαστεί η αντιπαράθεση στα «καλά νέα» για την οικονομία. Αλλά και ως προς αυτό, η κατάσταση δεν είναι εύκολη λόγω των διαγκωνισμών με το ΠΑΣΟΚ για την κεφαλαιοποίηση πολιτικών κερδών από την προεκλογική παροχολογία.




Ο καβγάς για τα μέτρα στήριξης των αστέγων, επειδή ανακοινώθηκαν μονομερώς από τον πρωθυπουργό, χωρίς να υπάρχει καθόλου στο κάδρο ο Ευ. Βενιζέλος, είναι απολύτως ενδεικτικός προεκλογικού άγχους και ανταγωνιστικότητας, την ώρα που η Ελιά δυσκολεύεται να πείσει και το ΠΑΣΟΚ ανησυχεί για την επόμενη μέρα.

Οι καταγγελίες για «μαυρογυαλουρισμό» από τη Χ. Τρικούπη προς το Μέγαρο Μαξίμου χάλασαν την αρμονία στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης θυμίζοντας ότι οι εκλογικές αγωνίες υπερισχύουν της προσήλωσης στην κυβερνητική σταθερότητα.