Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Λαγκάρντ: Το κούρεμα θα ήταν καλύτερο να είχε γίνει νωρίτερα

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ

Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημόσια για το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους (PSI), που έγινε τον Μάρτιο του 2012, λέγοντας ότι "αν είχε γίνει νωρίτερα, θα ήταν πολύ καλύτερα και για την Ελλάδα και για τους πιστωτές".


Η κ. Λαγκάρντ μιλούσε στη διάρκεια συζήτησης στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ σε εκπομπή του Αμερικανού δημοσιογράφου Τσάρλι Ρόουζ, που γυρίστηκε στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσιγκτον.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ξανά οτι η έξοδος της Ελλαδας στις αγορές ηταν μια επιτυχία και αποτελεί θετική εξέλιξη, σπεύδοντας, πάντως, να σημειώσει οτι η χώρα έχει ακόμη πολλά να κάνει.

«Η Ελλάδα είναι ακόμη σε πρόγραμμα. Και μόλις πρόσφατα εγκρίναμε την αξιολόγηση του προγράμματος η οποία δείχνει ότι μετά από σημαντικές συζητήσεις και την εργασία που έχει γίνει από τις ελληνικές Αρχές και τον ελληνικό λαό καταγράφεται πρόοδος.

Είδα τις εκδόσεις που έγιναν σήμερα και την μαζική συμμετοχή ως ένδειξη ότι η Ελλάδα οδεύει στη σωστή κατεύθυνση. Το τεστ που επιχείρησαν οι ελληνικές αρχές είναι πραγματικά επιτυχημένο.

Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει, αλλά πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο οποίος είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος, είναι στον ορίζοντα», είχε δηλώσει νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εμπειρία του ΔΝΤ από τη λειτουργία της τρόικας στην Ελλαδα και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι όταν είναι τρεις οι πρωταγωνιστές - και μάλιστα ο ένας εξ αυτών έχει αναλάβει και το σημαντικό μεγαλύτερο βάρος της χρηματοδότησης - το εγχείρημα καθίσταται πιο δύσκολο και περίπλοκο, καθώς ο καθε θεσμός εχει τις δικές του διαδικασίες.

Αναφορικά με τα διδάγματα που θα μπορούσε κανείς να αποκομίσει από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η επικεφαλής του ΔΝΤ μίλησε γενικά, τονίζοντας οτι υπαρχουν πράγματα που θα μπορουσαν να έχουν γίνει πιο σύντομα και καλύτερα.

Χθες, ο Πολ Τόμσεν χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη που θα βοηθήσει στη μερική κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Την ίδια στιγμή, επιμένουν να συστήνουν την αδιάλειπτη υλοποίηση του Ελληνικού Προγράμματος για να μην εκτροχιαστεί η θετική πορεία της χώρας προς τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ,   Έθνος