Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Εντυπωσιακές εικόνες του «ματωμένου φεγγαριού»

ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τα βλέμματα σε αρκετά σημεία του πλανήτη καθηλώθηκαν χθες στο νυχτερινό ουρανό για να 
παρακολουθήσουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα, το «ματωμένο φεγγάρι».

Μπραζίλια

Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά τεσσάρων διαδοχικών ολικών εκλείψεων. Η ολική εξαφάνιση του δίσκου του φεγγαριού ήταν ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό.

Πιο τυχερή η Βόρεια Αμερική, η οποία τόσο χθες, όσο και για τον επόμενο ενάμισι χρόνο θα μπορεί να δει όλα τα «ματωμένα φεγγάρια».

Όσο για το κόκκινο χρώμα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της έκλειψης το φεγγάρι περνά μέσα από τη σκιά της Γης, που έχει το χρώμα της ερήμου κατά τη δύση του Ηλίου.

Τα επόμενα ματωμένα φεγγάρια θα εμφανιστούν στο νυχτερινό ουρανό στις 8 Οκτωβρίου 2014, καθώς και στις 4 Απριλίου και 28 Σεπτεμβρίου 2015.

«Το ενιαίο στοιχείο αυτής της τετράδας των εκλείψεων του 2014 - 2015 είναι ότι όλες θα είναι ορατές από ολόκληρη ή από διάφορα μέρη των ΗΠΑ», επισημαίνει ο ειδικός στις εκλείψεις σελήνης της NASA, Φραν Εσπενακ.

Τέξας

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, το σύμπαν «έζησε» τρία θεαματικά γεγονότα. Εκτός από την εντυπωσιακή έκλειψη Σελήνης -που δεν έγινε ορατή από την Ελλάδα- προηγήθηκε η προσέγγιση του Άρη στη Γη, στο κοντινότερο σημείο της, ενώ ήταν και νύχτα Πανσελήνου.

Τόκιο

Τα ξημερώματα της Τρίτης η Πανσέληνος, η λεγόμενη και «Πασχαλινή», ήταν η πρώτη μετά την εαρινή ισημερία.

Μπουένος Άιρες

Η ημερομηνία της συγκεκριμένου πανσελήνου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον καθορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα, που γι' αυτό είναι κινητή γιορτή. Φέτος, τόσο η Γρηγοριανή Πασχαλινή πανσέληνος, όσο και η Ιουλιανή Πασχαλινή πανσέληνος, πέφτουν μέσα στην ίδια εβδομάδα, οπότε υπάρχει κοινός εορτασμός του Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών Χριστιανών στις 20 Απριλίου.

Γιούτα (ΗΠΑ)

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Άρης έφτασε σε απόσταση περίπου 92,4 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη (έναντι 150 εκατ. χλμ. που είναι η απόσταση Γης - Ήλιου) με αποτέλεσμα να φαίνεται φωτεινός όσο ο Σείριος, το λαμπρότερο άστρο του ουρανού.

Μεξικό

Ήταν η κοντινότερη προσέγγιση του «κόκκινου» πλανήτη μετά το 2008, αν και πιο παλιά, το 2003, είχε πλησιάσει τη Γη ακόμη πιο κοντά, στα 55,7 εκατ. χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Space.com.

Ο Άρης είχε βρεθεί σε αντίθεση με τον Ήλιο στις 8 Απριλίου (δηλαδή είχε υπάρξει ευθυγράμμιση Άρη - Γης - Ήλιου), κάτι που συμβαίνει κάθε 26 μήνες.

Τα δύο αστρονομικά φαινόμενα - ευθυγράμμιση πλανητών και κοντινότερο πλησίασμα- θα είχαν συμβεί την ίδια ημέρα και όχι με χρονική διαφορά περίπου μιας εβδομάδας, αν οι τροχιές των πλανητών περί τον Ήλιο ήταν τελείως σφαιρικές και όχι ελαφρώς ελλειπτικές.
Έθνος