Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Επιβάτες αεροπλάνου ακύρωσαν την πτήση τους για να μην απελαθεί μετανάστης!



Συγκίνηση προκαλεί η ιστορία ενός Κούρδου μετανάστη στη Σουηδία ο οποίος ζούσε στο Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο Ghader Ghalamere, είναι παντρεμένος με γυναίκα από την Τουρκία, η οποία έχει σουηδική υπηκοότητα, έχει δύο μικρά παιδιά και όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία στη Σουηδία, δικαιούται να αποκτήσει την υπηκοότητα της χώρας. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να κάνει αίτηση εκτός σουηδικού εδάφους.

Σημειώνεται πως ο άνδρας είχε εγκαταλείψει το Ιράν πριν από χρόνια αφού ήταν αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών. Σε πρώτη φάση κατέφυγε στην Τουρκία όπου γνώρισε τη σύζυγό του Φατμέ. Εκεί απέκτησε το χαρακτηρισμό του «πρόσφυγα» από τη Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Στη συνέχεια μετακόμισαν με τη γυναίκα του στη Σουηδία.

Ο Ghalamere επιχείρησε να ταξιδέψει από την Σουηδία στη Νορβηγία για να τακτοποιήσει τα χαρτιά του, όπως τον καλούσε ο νόμος. Η προσπάθειά του απέτυχε και οι σουηδικές Αρχές αποφάσισαν την απέλασή του. Δεκάδες φίλοι και συγγενείς συνόδευσαν τον Κούρδο στο αεροδρόμιο του Ostersund και φρόντισαν να ενημερώσουν τους συνεπιβάτες του για την κατάσταση του Ghalamere.

Ωστόσο, η αντίδραση τους ήταν… εντυπωσιακή. Αρνήθηκαν να δέσουν τις ζώνες τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη απέλαση του Κούρδου οικογενειάρχη αφού η επιστροφή του στο Ιράν θα σήμαινε αυτόματα τη θανατική του καταδίκη.

Όπως ήταν φυσικό, χωρίς ζώνες ασφαλείας δεν υπήρχε κανένα ενδεχόμενο να απογειωθεί το αεροσκάφος και ο Κούρδος μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης μεταναστών.

Το θέμα έχει πάρει ήδη μεγάλες διαστάσεις στη χώρα, κυρίως μέσω των sites κοινωνικής δικτύωσης ενώ ο Ghalamere κάνει απεργία πείνας.

/left.gr/