Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Στην Ανάβρα Μαγνησία οι Φίλοι του Περιβάλλοντος

Οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος ­ Πιερίας 2008» την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο των εξορμήσεων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή στην Ανάβρα Μαγνησίας. 

 Πρόκειται για ένα ορεινό και απομονωμένο χωριό 500 περίπου κατοίκων στο όρος Όρθυς, στα σύνορα Μαγνησίας και Φθιώτιδας,
που έγινε γνωστό σε εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο για την τεράστια ανάπτυξη που πέτυχε, μέσα στη δεκαετία 1991 ­ 2000, χάρη στις προσπάθειες μιας πολύ μικρής ομάδας εμπνευσμένων ανθρώπων, με κύριο πρωταγωνιστή τον πρώην Κοινοτάρχη κ. Δημήτρη Τσουκαλά. 

Τους εκδρομείς υποδέχθηκε και ξενάγησε ο ίδιος ο κ. Τσουκαλάς, ο οποίος σε ομιλία του προς τα μέλη του συλλόγου ανέπτυξε εκτενώς όλο το ιστορικό των έργων που έγιναν αλλά και αυτών που είναι υπό σχεδιασμό και κατασκευή. 
Ανάμεσα στα πολλά έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα ξεχωρίζουν τα τρία μοναδικά κτηνοτροφικά πάρκα, το κοινοτικό σφαγείο – μοναδικό στην Ελλάδα με βιολογική γραμμή, το αιολικό πάρκο, το περιβαλλοντικό πάρκο, ένα μικρό υδροηλεκτρικό, έργα για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την υγεία κ.α. 
Με γλαφυρότητα και ζωντάνια εφήβου (αν και περίπου εβδομηντάρης), ο κ. Τσουκαλάς περιέγραψε τις βασικές αρχές σύμφωνα με τις οποίες εργάσθηκε ο ίδιος και η ομάδα του ­ στις οποίες αποδίδει κυρίως την επιτυχία του εγχειρήματος ­ επεσήμανε τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας και καυτηρίασε με καίριο τρόπο την αναποτελεσματικότητα και την κακή οργάνωση του κράτους. 
Τόνισε ότι μέσα από τα πολλά ταξίδια που έχει κάνει σε όλο τον κόσμο, μπορεί με σιγουριά να πει, ότι η Ελλάδα εκτός από πανέμορφη χώρα έχει και αμέτρητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αν οι πολίτες και κυρίως οι πολιτικοί άρχοντες τα αξιοποιούσαν και τα διαχειρίζονταν σωστά, η πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, θα είχε σίγουρα αποφευχθεί. 
Το χωριό εξακολουθεί να ευημερεί στην Ελλάδα της κρίσης, αν και η αναπτυξιακή πορεία δε συνεχίστηκε με τους ίδιους ραγδαίους ρυθμούς μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και την ένταξη της κοινότητας στο Δήμο Αλμυρού.