Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Ιταλία: 6.500 μετανάστες διασώθηκαν σε μία μέρα ανοικτά της Λιβύης



Περίπου 6.500 μετανάστες διασώθηκαν χθες ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο επιχειρήσεων που συντόνισε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα.


Ο αριθμός αυτός των διασωθέντων μεταναστών είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο.

«Το κέντρο επιχειρήσεων συντόνισε 40 επιχειρήσεις διάσωσης» στα ανοικτά της Λιβύης, στη διάρκεια των οποίων σκάφη του ιταλικού Λιμενικού Σώματος, του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, πλοία που συμμετέχουν στη ναυτική επιχείρηση Σοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλοία του FRONTEX και ανθρωπιστικών οργανώσεων «έσωσαν 6.500 μετανάστες», ανέφερε το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.



Οι εικόνες σοκάρουν: Χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από την Ερυθραία και τη Σομαλία, ταξιδεύουν μέσα σε ξύλινα πλοιάρια.

Οι περίπου 40 συντονισμένες επιχειρήσεις διάσωσης έλαβαν χώρα 12 μίλια (περίπου 20 χιλιόμετρα) από την πόλη Σαμπράθα της Λιβύης και σε αυτή μετείχαν σκάφη του ιταλικού λιμενικού, της Frontex και των μη κυβερνητικών οργανώσεων Proactiva Open Arms και των Γιατρών χωρίς Σύνορα. Την Κυριακή, άλλοι 1.100 μετανάστες είχαν διασωθεί στην ίδια περιοχή.



Η πολιτική αστάθεια στη Λιβύη έχει μετατρέψει τη χώρα σε «κέντρο» λαθρομετανάστευσης.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, τα πλοιάρια των μεταναστών είχαν ξεκινήσει από τις ακτές της Λιβύης με ελάχιστα καύσιμα, που επαρκούσαν ίσα-ίσα για να φτάσουν στο σημείο όπου περιπολούσαν οι διασώστες.
tvxs