Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Δεκαετής απαγόρευση κυνηγιού σε περιοχές της Αττικής




Tην απαγόρευση για 10 έτη του κυνηγίου όλων των θηραμάτων σε έκταση συνολικούεμβαδού 151.344 στρ. (δασικές, αγροτικές και οικιστικές) που περιλαμβάνεται στις κτηματικές περιφέρειες των Δήμων Διονύσου, Μαραθώνα, Κηφισιάς, Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Παλλήνης, προβλέπει απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που εκδόθηκε μετά από εισήγηση του Δασαρχείου Πεντέλης.

Πρόκειται, με ορισμένες τροποποιήσεις των ορίων, για δεκαετή παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης του κυνηγιού στις εν λόγω περιοχές που έληξε την 31η Μαΐου 2016. Στις εκτάσεις αυτές η απαγόρευση του κυνηγιού ξεκίνησε το 2009 (αρ. 6038/13-10-2009 απόφαση) λόγω των εκτεταμένων καταστροφών του φυσικού βιότοπου που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά της 21−24/8/2009 με την πρόβλεψη της επανεξέτασης της αναγκαιότητας παράτασης την 31-1-2013. Με νεότερη απόφαση (αριθμ. 2035/28-6-2013) παρατάθηκε η ισχύς της απαγόρευσης του 2009 μέχρι την 31-5-2016 και με την πρόβλεψη για επανεξέταση της αναγκαιότητας περαιτέρω παράτασης το 2016.

Πέραν της διαχρονικής υποβάθμισης του δασικού οικοσυστήματος του Πεντελικού Όρους από τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του 2009, για την δεκαετή απαγόρευση του κυνηγιού λήφθηκε υπόψη και το γεγονός ότι το Πεντελικό Όρος περιβάλλεται από οικιστικό ιστό, αποτελεί διέξοδο περιβαλλοντικής αγωγής, εκπαίδευσης, αναψυχής και εθελοντικών δραστηριοτήτων προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, καθώς και εκτέλεσης εργασιών τεχνητής αναδάσωσης.

Επειδή με την πρόσφατη απόφαση επέρχονται μεταβολές όσο αφορά τα όρια της έκτασης και κατ΄επέκταση του εμβαδού της (η απόφαση του 2009 αφορούσε έκταση συνολικού εμβαδού 167.000 στρ.), θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για τα ακριβή όρια [1] όπως αυτά περιγράφονται αναλυτικά στην απόφαση και απεικονίζονται στο απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη που την συνοδεύει.



[1] Περιγραφή ορίων


ΒΟΡΕΙΑ: Ξεκινά από τον Αγ. Στέφανο και στη συμβολή της Λεωφ. Τραπεζούντος με την οδό Λακωνίας ακολουθεί την οδό Λακωνίας προς Σπατατζίκι – Νεκροταφείο Σπατατζικίου (υπάρχων χωματόδρομος) μέχρι το ρέμα Βρυσάκι, συνεχίζει κάθετα στο ρέμα Βρυσάκι ακολουθώντας κοίτη ρέματος μέχρι την Λεωφ. Λίμνης Μαραθώνος την οποία ακολουθεί για 200 περίπου μέτρα βορειοανατολικά και συνεχίζει δεξιά στη οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου (Σταμάτας) ακολουθεί την οδό Φιλίππου μέχρι τέρμα, συνεχίζει στη χωμάτινη οδό μέχρι οδό Πελοποννήσου την οποία ακολουθεί μέχρι το τέρμα και τη χωμάτινη οδό συνέχεια αυτής, την οδό Παναγιάς Σπηλιωτίσσης μέχρι τη συμβολή της με οδό Ρόδων και αυτή μέχρι τη συμβολή της με την οδό Μαραθωνοδρόμου Φειδιππίδη, συνεχίζει δεξιά στη οδό Μαραθωνοδρόμου Φειδιππίδη μέχρι οδό Σκάρπας την οποία ακολουθεί μέχρι τη συμβολή της με το ρέμα Κιμπιτούγια, ακολουθεί την κοίτη του ρέματος μέχρι το φράγμα Ραπεντώσας και μέχρι τα δι- οικητικά όρια του Δασαρχείου Καπανδριτίου τα οποία ακολουθούν την κορυφογραμμή και το διοικητικό όριο Δ.Ε. Ν. Μάκρης μέχρι τη Λεωφ. Μαραθώνος.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ: συνεχίζει στη Λεωφ. Μαραθώνος δεξιά προς Ν. Μάκρη ως τα διοικητικά όρια της ΔΕ Ραφήνας.

ΝΟΤΙΑ: περνά τα διοικητικά όρια της ΔΕ Ραφήνας και φτάνει μέχρι την Παλλήνη και την συμβολή της Λεωφ. Μαραθώνος με την Αττική οδό.

ΔΥΤΙΚΑ: συνεχίζει στο όριο της Αττικής οδού μέχρι το ρέμα παράλληλα της οδού Πατρών στον Γαργηττό, την κοίτη του οποίου ακολουθεί μέχρι την οδό Ζήριας και συνεχίζει στις οδούς Πίνδου – Λεωφ.Κλεισθένους – Αναπαύσεως -Καλαβρύτων ακολουθεί την οριογραμμή του σχεδίου πόλεως Πατήματος Βριλησσίων μέχρι τη Λεωφ. Πεντέλης και εκείνη μέχρι τα όρια σχεδίου πόλεως Π. Πεντέλης συνεχίζει στα όρια των σχεδίων πόλεως Π. Πεντέ- λης -Ν. Πεντέλης – Μελισσίων – Κηφισιάς – Ν. Ερυθραίας – Εκάλης ακολουθεί την οδό Θέτιδος μέχρι την συμβολή της με την οδό Αργυροκάστρου συνεχίζει στην οδό Αρ- γυρουπόλεως μέχρι το όριο σχεδίου πόλεως Δροσιάς, τις οδούς 28ης Οκτωβρίου – Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι τη Λεωφ.Ροδοπόλεως την οποία ακολουθεί αριστερά μέχρι τη Λεωφ. Δροσιάς Σταματάς, συνεχίζει στις οδούς Σταμάτας Ανοίξεως -Στρ. Κουτσούμπρη – Ανοίξεως Σταμάτας – Αθηνών Χαλκίδος – Λεωφ. Μαραθώνος – Χελμού – Λεωφ. Τραπεζούντος και καταλήγει στην συμβολή της με την οδό Λακωνίας στον Αγ. Στέφανο.

https://dasarxeio.com/2016/08/03/1834-2/