Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Άκρως αποτελεσματική για το περιβάλλον η χρέωση της πλαστικής σακούλας


Η Βρετανία δίνει παράδειγμα

 
Δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες στην ΕΕ 
απορρίπτονται έπειτα από μία μόνο χρήση 
(Πηγή: Adrian S. Pye / CC BY-SA 2.0)

Λονδίνο
Η επιβολή χρέωσης 5 πενών (0,06 ευρώ) ανά τεμάχιο οδήγησε σε θεαματική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στην Αγγλία, δείχνουν στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης. Με τα πλαστικά σκουπίδια να θεωρούνται πλέον μάστιγα για τις θάλασσες, ανάλογα μέτρα θα εφαρμοστούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ από τα τέλη του 2018.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, όλα τα καταστήματα που απασχολούν περισσότερους από 250 μόνιμους υπαλλήλους στην Αγγλία είναι υποχρεωμένα να χρεώνουν τουλάχιστον 5 πένες για κάθε πλαστική σακούλα μίας χρήσης.

Το μέτρο φαίνεται ότι μείωσε τη χρήση κατά 83%, αναφέρει τη Δευτέρα το BBC. Στους πρώτους έξι μήνες από την επιβολή χρέωσης, συνολικά 640 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιήθηκαν σε επτά αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Αγγλία.

Σύμφωνα με την οργάνωση Wrap, τα νούμερο αυτό θα έφτανε τα 3,82 δισεκατομμύρια σακούλες αν δεν είχε επιβληθεί χρέωση.

Όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, από τα 41,3 εκατομμύρια λίρες που έχει αποφέρει μέχρι σήμερα η χρέωση των σακούλων, τουλάχιστον τα 29,2 εκατ. λίρες διατέθηκαν σε οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και τις τέχνες, μεταξύ άλλων.

Αντίστοιχες χρεώσεις έχουν επιβληθεί εδώ και καιρό στην Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκοτία, όπου η χρήση μειώθηκε κατά 76 έως 80 τοις εκατό.

Μέτρα για τη μείωση των πλαστικών σακούλων προβλέπει εξάλλου η νέα ευρωπαϊκή οδηγία 2015/720 που ψηφίστηκετον Απρίλιο του 2015 και δίνει στις χώρες-μέλη δύο επιλογές:


Nα λάβουν μέτρα ώστε η μέση ετήσια κατανάλωση να μην υπερβαίνει τις 90 ελαφριές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025
Να επιβάλλουν χρέωση στις πλαστικές σακούλες από τα τέλη του 2018

Περίπου 8 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες -198 ανά κάτοικο- χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ, και οι περισσότερες από τις μισές καταλήγουν στα σκουπίδια έπειτα από μία μόνο χρήση.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα για το περιβάλλον, καθώς χρειάζονται δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια για να αποδομηθούν. Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες στη θάλασσα, όπου οι σακούλες σκοτώνουν χελώνες, πουλιά και κήτη.

Επιπλέον, οι πλαστικές σακούλες αποδομούνται στην πορεία του χρόνου σε μικρά κομμάτια, τα οποία περνούν στον οργανισμό των ψαριών και μολύνουν την τροφική αλυσίδα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Science, περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες σε παγκόσμιο επίπεδο.Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα έφτανε το 2014 τα 363 τεμάχια ανά κάτοικο, αριθμός που ανεβάζει την χώρα στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Αλόννησος έγινε η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που απαγορεύει τις πλαστικές σακούλες.

Άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Ολλανδία, έχουν απαγορεύσει την ευρεία χρήση πλαστικών σακούλων μίας χρήσης.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ