Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Χρυσόγονος: Να μην μπει στην τηλεόραση το οργανωμένο έγκλημα




Νέα αιχμηρή παρέμβαση στην – εν εξελίξει – διαδικασία για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, ζητώντας θεσμικές δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να μην διεισδύσει στην τηλεόραση το οργανωμένο έγκλημα.

Μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», ο Κώστας Χρυσόγονοςείπε ότι «χρειάζεται συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς ιδιοκτησίας και διοίκησης των σταθμών» και επεσήμανε: «Δεν είναι δυνατόν να μείνει απροστάτευτο το τηλεοπτικό πεδίο και ο δημόσιος βίος της χώρας απέναντι σε τυχόν προσπάθειες διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στον χώρο αυτό».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑπρότεινε να εισαχθεί στο θεσμικό πλαίσιο ένα προσωρινό κώλυμα που δεν θα επιτρέπει σε στελέχη καναλιών σε βάρος των οποίων εκκρεμούν ποινικές διώξεις να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα με αθώωση ή καταδίκη. Παράλληλα, πρότεινε και την εισαγωγή δεύτερου, οριστικού κωλύματος για την περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης.

«Το προσωρινό κώλυμα είναι αν σου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκεκριμένα αδικήματα όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή πολύ μεγάλα οικονομικά αδικήματα. Θα πρέπει να υπάρχει ένα προσωρινό κώλυμα, σύμφωνα με το οποίο αυτός κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, εάν έχει την ιδιότητα του μέλους ΔΣ ή διευθύνοντος συμβούλου ή προέδρου, θα πρέπει να απέχει από την άσκηση των καθηκόντων αυτών μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα με αθώωση ή καταδίκη», διευκρίνισε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας την δεύτερη διάσταση, για το οριστικό κώλυμα, ότι «εάν καταδικαστείς αμετάκλητα, μετά όχι μόνο εκπίπτεις από τις ιδιότητες αυτές, αλλά πρέπει να πουλήσεις τις μετοχές σου -εάν έχεις-, διότι δεν είναι δυνατόν να μείνει απροστάτευτο το τηλεοπτικό πεδίο και ο δημόσιος βίος της χώρας απέναντι σε τυχόν προσπάθειες διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στο χώρο αυτό».

«Το προσωρινό κώλυμα», είπε, «είναι εαν σου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκεκριμένα αδικήματα όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή πολύ μεγάλα οικονομικά αδικήματα, θα πρέπει… Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα προσωρινό κώλυμα, σύμφωνα με το οποίο αυτός κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, εάν έχει την ιδιότητα του μέλους ΔΣ ή διευθύνοντος συμβούλου ή προέδρου, θα πρέπει να απέχει από την άσκηση των καθηκόντων αυτών μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα με αθώωση ή καταδίκη.

Το οριστικό κώλυμα, ότι εάν καταδικαστείς αμετάκλητα, μετά όχι μόνο εκπίπτεις από τις ιδιότητες αυτές, αλλά πρέπει να πουλήσεις τις μετοχές σου -εάν έχεις-, διότι δεν είναι δυνατόν να μείνει απροστάτευτο το τηλεοπτικό πεδίο και ο δημόσιος βίος της χώρας απέναντι σε τυχόν προσπάθειες διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στο χώρο αυτό».

Ο Κώστας Χρυσόγονος είχε προκαλέσει θόρυβο και με παλαιότερη δήλωσή του για το ίδιο θέμα, στην οποία είχε πει χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι στη δημοκρατία της Κολομβίας δεν θα βρεθούν σε θέσεις κλειδιά τα πρωτοπαλίκαρα του Πάμπλο Εσκομπάρ»

tvxs