Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Ένας Έλληνας στο τιμόνι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου




O Δημήτρης Χριστόπουλος, επί χρόνια πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(FIDH).

Η FIDH αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διεθνείς οργανώσεις για την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων και σήμερα στις τάξεις της δραστηριοποιούνται 178 οργανώσεις που εκτείνονται σε περισσότερες από 100 χώρες.
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος εξελέγη πρόεδρο της FIDHστις τελευταίες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 27 Αυγούστου 2016.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος ήταν επί τρία χρόνια αντιπρόεδρος της FIDH (2013-2016) και προτάθηκε για τη θέση του προέδρου από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με την ΕΕΔΑ είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας αναλαμβάνει μια τόσο υψηλή και μάλιστα εκλεγμένη θέση σε μια μεγάλη και σημαντική διεθνή οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος αμέσως μετά την εκλογή του δήλωσε:

«Πρόκειται για μια εξέχουσα μέρα για μένα και την Ένωση μας. Ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής από το εθνικό στο περιφερειακό και από κει στο οικουμενικό επίπεδο είναι μια κατεξοχήν πρόκληση. Αλλά είναι και κάτι παραπάνω: είναι ένας πολιτικός αγώνας. Εδώ μπαίνουμε στο χώρο του πολιτικού. Όχι στο χώρο των κομμάτων ή των πολιτικών ελίτ.

Αυτό που διακυβεύεται με τη δράση μας είναι ο πυρήνας του πολιτικού: ο αγώνας εναντίον της ανισότητας που διευρύνεται, ο αγώνας να αλλάξουμε τον συσχετισμό της εξουσίας υπέρ των αδύναμων και των θυμάτων στο όνομα του κράτους δικαίου, στο όνομα του δικού μας οράματος για έναν δίκαιο κόσμο. Στον δύσκολο αυτό αγώνα εμείς είμαστε οι αδύναμοι. Το όπλο μας είναι η στρατηγική μας.

Δεν μπορώ να υποσχεθώ παρά ένα πράγμα: τα επόμενα χρόνια θα σκεφτόμαστε, θα αναλύουμε, θα αντιδρούμε, θα δρούμε και θα προτείνουμε προτάσσοντας το λόγο μας για τα δικαιώματα. Αυτή είναι η δύναμή μας, αλλά αυτή είναι και η αναπόδραστη ιδιομορφία, η παραξενιά μας, αυτή που κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη. Αυτό κάνει τη ζωή κάποιων μελών της FIDH ακόμα και επικίνδυνη. Πάνω από όλα αυτό αντιλαμβανόμαστε ως τη δική μας κοινωνία των πολιτών».
tvxs