Η έλλειψη νερού το καλοκαίρι στον Τρίλοφο αλλά και σε άλλα χωριά που υδροδοτούνται από τον σύνδεσμο είναι μια παλιά αμαρτία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και ουσιαστικά οφείλεται στον πόλεμο του νερού. Από ένα διάτρητο δίκτυο γίνεται κλοπή του νερού για το πότισμα των χωραφιών και έτσι στερούνται πόσιμο νερό τα χωριά.
Είναι ευθύνη του συνδέσμου ο οποίος ελέγχεται πλέον από τον Δήμο Κατερίνης με 4-1 να προστατεύει το δίκτυο από την κλοπή, να εξοφλήσει τις οφειλές προς τη ΔΕΗ και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πίνουν όλα τα χωριά νερό. Αυτή τη στιγμή η Μόρνα είναι γεμάτη και μπορεί να υδροδοτήσει την Βόρεια Πιερία αλλά πρώτα με πόσιμο νερό.
Το περίεργο είναι ότι δεν διαμαρτύρονται επίσημα και δημόσια οι αιρετοί
των χωριών που διψούν, ενώ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και ο σύνδεσμος.
Προσωπικά το έχω βάλει αρκετές φορές και επιμένω ότι θα πρέπει να συζητηθεί επί τέλους η χρήση του νερού της Μόρνας (πρώτα για ύδρευση) ο παραπέρα εμπλουτισμός του ταμιευτήρα αλλά και η κατασκευή μικρών λιμνοδεξαμενών για κατακράτηση του νερού της υπερχείλισης για αρδευτική χρήση με παράλληλη εξασφάλιση ροής στο ρέμα της Μόρνας σε όλο το μήκος του. Η συνέχιση της κατάντιας να είναι σπασμένο το δίκτυο, να ανέχονται την κλοπή του νερού, να διψάν τα χωριά, αλλά να διψάν και τα χωράφια ενώ έχουμε το νερό της Μόρνας είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής της Κατερίνης.
Από την άλλη τόσο ο σύνδεσμός όσο οι αιρετοί των χωριών να αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά και οι κάτοικοι να πάψουν να ανέχονται αυτές τις πολιτικές αυτό το κατάντημα και να διεκδικήσουν να έχουν νερό να πιουν. Εν τω μεταξύ για τον Τρίλοφο θα έπρεπε ήδη να μπει σε λειτουργία η τοπική γεώτρηση σαν μια πρόχειρη προσωρινή λύση.
Αντώνης Μάντζιος
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης
Επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης