Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΣΕΓΑΣ: Μάστιγα η ντόπα για την Ελλάδα

segas.jpg    Σκληρή ανακοίνωση για την αρνητική δημοσιότητα που προκάλεσαν αθλητές του εξέδωσε ο
    ΣΕΓΑΣ.

Μεταξύ άλλων απαντά σκληρά στους "αυτόκλητους εισαγγελείς" όπως τους χαρακτηρίζει ενώ τονίζει πως η Ελλάδα είναι κέντρο ντόπας αφού αποτελεί αποθηκευτικό και διαμετακομιστικό κέντρο απαγορευμένων ουσιών.

Ακόμη ζητά συγνώμη από την φίλαθλη κοινή γνώμη και καλεί τους αρμόδιους φορείς να αντιμετωπίσουν από κοινού το ζήτημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ο ΣΕΓΑΣ αισθάνεται την υποχρέωση να ζητήσει συγνώμη από την φίλαθλη κοινή γνώμη για την αρνητική δημοσιότητα που για μια ακόμη φορά προκαλείται από αθλητές του.

Σε ότι αφορά την αθλήτρια Παπαχρήστου, πήρε ξεκάθαρη δημόσια θέση από την πρώτη στιγμή. Όσο για την υπόθεση Χονδροκούκη οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στα πλαίσια των διεθνών Κανονισμών και του Καταστατικού της Ομοσπονδίας, από τα αρμόδια όργανα της IAAF και του ΣΕΓΑΣ. Μέχρι τότε ας κρατήσει του ΣΕΓΑΣ. Μέχρι τότε ας κρατήσει ο καθένας της απόψεις του και ας μη βιάζονται κάποιοι να καταδικάσουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Σε ότι αφορά τους αυτόκλητους εισαγγελείς που βγαίνουν κάθε φορά που συμβαίνουν παρόμοια θλιβερά γεγονότα και δηλώνουν ότι είναι κατά του doping ή ζητούν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, θα πρέπει πρώτα να απαντήσουν στο ερώτημα, τι έκαναν εκείνοι τα τελευταία χρόνια για να κτυπηθεί ή να περιοριστεί η μάστιγα του doping. Όταν μάλιστα αυτή η κριτική εκφέρεται από στόματα υπευθύνων τότε η υποκρισία παίρνει διαστάσεις θράσους ή ανευθυνότητας.

Ας γνωρίζει λοιπόν η κοινή γνώμη και ο φίλαθλος κόσμος ότι παρά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια:

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί αποθηκευτικό και διαμετακομιστικό κέντρο απαγορευμένων ουσιών, που διακινούνται εκτός από τη Χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα ένα πλήρες εργομετρικό και ερευνητικό κέντρο που να υποστηρίζει επιστημονικά και με απόλυτα θεμιτούς τρόπους και μέσα τους Έλληνες Αθλητές και Πρωταθλητές στην προσπάθειά τους για βελτίωση των επιδόσεων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται πιο εύκολα στους εμπόρους και διακινητές απαγορευμένων ουσιών.

Στη Χώρα μας, παρά τα όσα έχουν γίνει κυκλοφορούν στους αθλητικούς χώρους ελεύθεροι και ασύδοτοι οι έμποροι και διακινητές αυτών των ουσιών, που είναι εν πολλοίς γνωστοί και που μια συντονισμένη έρευνα των αρμόδιων κρατικών αρχών θα τους έστελνε στη φυλακή, όπως έχει συμβεί σε όλες τις σοβαρές Χώρες, όταν οι αρμόδιοι αποφάσισαν να πλήξουν αυτή τη μάστιγα.

Στην Ελλάδα τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχει διακοπεί η χρηματοδότηση του ΕΣΚΑΝ και του εργαστηρίου ελέγχου doping του ΟΑΚΑ, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι έλεγχοι ακόμη και σε υποχρεωτικές από τον Νόμο αγωνιστικές εκδηλώσεις. Με εντολή δε της προηγούμενης ηγεσίας της ΓΓΑ η υποχρέωση καταβολής των σχετικών δαπανών μεταβιβάστηκε στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, οι προϋπολογισμοί των οποίων περικόπηκαν επίσης δραματικά. Αυτό είχε ως παρεπόμενο, απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό αποτέλεσμα, ο ελέγχων να εξαρτάται από τον ελεγχόμενο σε ότι αφορά την καταβολή των εξόδων, αλλά και της αμοιβής των ελεγκτών.

Τέλος τα τελευταία χρόνια επίσης δεν ανακοινώνονται τα ετήσια στατιστικά δεδομένα των τακτικών και έκτακτων ελέγχων που διεξάγονται στην Ελλάδα στις αγωνιστικές εκδηλώσεις και σε μεμονωμένους αθλητές , πράγμα που ο ΣΕΓΑΣ έχει ζητήσει επανειλημμένα δημόσια και εγγράφως, για να έχει η κοινή γνώμη και όλοι μας εικόνα για το ποιες Ομοσπονδίες διεξάγουν ελέγχους και πόσους.

Τι έχουν κάνει οι κρατικοί και θεσμικοί φορείς του Αθλητισμού για την στήριξη της προσπάθειας του τέως Προέδρου του ΣΕΓΑΣ του κ. Γεώργιου Κατσιμπάρδη και των συνεργατών του που συνέστησαν φορέα για την καταπολέμηση των αναβολικών, με κύριο στόχο την διοργάνωση συνεδρίων και ανάληψη πρωτοβουλιών πρόληψης και ενημέρωσης της νεολαίας για το μείζον πρόβλημα της χρήσης αναβολικών. Ας ανακοινώσει η ΓΓΑ ή η ΕΟΕ πόσα χρήματα έχουν διαθέσει για την προώθηση των σκοπών αυτού του χρήσιμου φορέα από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, ή γενικότερα σε δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης γύρω από το ζήτημα των απαγορευμένων ουσιών.

Τέλος ερωτάται ο Πρόεδρος και η ηγεσία της ΕΟΕ τι απέγινε η ειδική συνεδρίαση της ΕΟΕ που ζήτησε και προκάλεσε ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πόρισμα προτάσεων και μέτρων ριζικής αντιμετώπισης του ζητήματος από τον ανώτερο θεσμικό φορέα του Αθλητισμού.

Ο ΣΕΓΑΣ, από τη δική του την πλευρά, συναισθανόμενος απόλυτα την ευθύνη του να πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος, μια και οι Αθλητές του πρωταγωνιστούν αρνητικά τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί συνεχώς και με συνέπεια να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, μια και είναι δεδηλωμένη η αντικειμενική αδυναμία οποιοδήποτε τρίτου να θέσει φραγή στο μυαλό, στη σκέψη και στο σώμα οποιουδήποτε αθλητή, προπονητή κ.λπ. που θα θελήσει να χρησιμοποιήσει μη νόμιμα μέσα για τη βελτίωση των επιδόσεων.

Έτσι ο ΣΕΓΑΣ, τα τελευταία χρόνια μεταξύ των άλλων:

Διεξάγει τους περισσότερους ελέγχους, πιστεύουμε από κάθε άλλη Ομοσπονδία, στη διάρκεια των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων διαφόρων κατηγοριών, καθώς και των διεθνών meetings που διεξάγονται στην Χώρα μας. Επίσης περνάει υποχρεωτικά από έλεγχο αμέσως κάθε αθλητή – αθλήτρια που επιτυγχάνει το όριο για διεθνείς αγώνες, από τους Ολυμπιακούς μέχρι τα διεθνή Πρωταθλήματα Εφήβων και Παίδων, παρά τη μεγάλη οικονομική δυσπραγία που βιώνει.

Έχει εκδώσει επανειλημμένα ενημερωτικά φυλλάδια γύρω απ' τους κανονισμούς, τις διαδικασίες των ελέγχων και τις υποχρεώσεις αθλητών και προπονητών.

Έχει χρηματοδοτήσει επανειλημμένως τον οργανισμό κατά των αναβολικών, του κ. Γεώργιου Κατσιμπάρδη στηρίζοντας έμπρακτα το σημαντικό του έργο και χωρίς να έχει καμία υποχρέωση.

Έχει ζητήσει επανειλημμένως και δημόσια την ενεργοποίηση των διωκτικών αρχών, παρέχοντας μάλιστα ότι διαθέσιμες πληροφορίες είχε στη διάθεσή του, για τον εντοπισμό και την τιμωρία εμπόρων και διακινητών.

Έχει συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις επιτροπές ή ομάδες εργασίας που συνέστησε κατά καιρούς η Πολιτεία συμβάλλοντας με τις πικρές του εμπειρίες στην επίλυση του προβλήματος.

Έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για τους προπονητές που οι αθλητές του τιμωρούνται για χρήση απαγορευμένων ουσιών, έστω και αν δεν προκύπτει αντικειμενική τους ευθύνη.

Έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να προκαλέσει συζήτηση και διαμόρφωση προτάσεων και μέτρων προς την Πολιτεία, στα πλαίσια λειτουργιάς της ΕΟΕ, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Έχει ενημερώσει διεξοδικά αντιπροσωπείες των κομμάτων της προηγούμενης Βουλής αλλά και την υποεπιτροπή αθλητισμού της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων για μείζονα προβλήματα του Ελληνικού Αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος του doping.

Έχει ζητήσει επανειλημμένα υπηρεσιακά και δημόσια την αναβάθμιση του εργομετρικού κέντρου αθλητικών ερευνών, με πόρους, μέσα και ειδικούς επιστήμονες, ώστε να υπάρχει επαρκής, σύγχρονη και αποτελεσματική επιστημονική υποστήριξη των Ελλήνων Αθλητών και Πρωταθλητών, χωρίς αποτέλεσμα.

Όσοι λοιπόν αρμόδιοι ή αναρμόδιοι δηλώνουν ότι είναι κατά του doping, χωρίς να κάνουν τίποτε από αυτά που αναλογούν στο καθένα και επιρρίπτουν ευθύνες σε κείνους που προσπαθούν ειλικρινά, επίμονα και με συνέπεια να αντιμετωπίσουν ή να περιορίσουν το πρόβλημα, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ας σωπάσουν και ας δούμε όλοι μαζί πως επιτέλους θα χτυπήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του.

Υ.Γ. Σε ότι αφορά την ανακοίνωση της οργάνωσης φάντασμα με τη επωνυμία ΑΝΚΙΣ τους απαντάμε στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί»