Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ζητάει η τρόικα

Αναγκαστική άμεση χρέωση τραπεζικών λογαριασμών 2,3 εκατ.φορολογουμένων που έχουν 
     οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ προς το Δημόσιο προτείνει η τρόικα

Την είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο από τις τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών και το κυνήγι περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενων για ποσά κάτω από 3.000 ευρώ και άλλων 5.770 με οφειλές μέχρι 1 εκατ. ευρώ συστήνει μεταξύ άλλων η τρόικα στην έκθεσή της για την κατάσταση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με την έκθεση, από τα 54 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο μόλις το 15% – 20% είναι εισπράξιμο.

Οφειλές έως 3.000 ευρώ (συνολικού ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ) έχουν 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Για αυτή την κατηγορία, ΔΝΤ και ΕΕ προτείνουν ένα αυτόματο σύστημα υπενθυμίσεων και προειδοποιήσεων. Επόμενο βήμα, είναι σε συνεργασία με τις τράπεζες να γίνει μία αυτόματη (αναγκαστική) άμεση χρέωση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών.

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως τα ανείσπρακτα έσοδα θα μπορούσαν να διεκδικηθούν από τους 5.770 οφειλέτες με χρέη προς το δημόσιο από 300.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ ο καθένας. Εκτιμάται δε ότι είναι δυνατόν να εισπραχθούν 3,1 δισ. ευρώ. Προτείνεται μάλιστα να διευρυνθεί το φάσμα των υποθέσεων, που παρακολουθεί η ειδική ομάδα, ώστε να περιληφθούν κλιμάκια χαμηλότερων οφειλών.

Προς το παρόν αυτή η ειδική ομάδα διαχειρίζεται τους μεγαλύτερους 1.500 οφειλέτες, οι οποίοι εκπροσωπούν τα 2/3 (35 δισ. ευρώ) του συνολικού ληξιπρόθεσμους χρέους. Από τις 567 υποθέσεις που εξετάστηκαν (που εκπροσωπούν 13,6 δισ. ευρώ) έχουν εισπραχθεί μόλις 29 εκατ.ευρώ.
Πηγή: voria.gr