Ο καταυλισμός της βρετανικής αποστολής στη λίμνη Έλσουορθ.
Λονδίνο
Υπερβολικά δύσκολη αποδείχθηκε η απόπειρα της βρετανικής αποστολής στην Ανταρκτική να φτάσει στα μυστηριώδη νερά της λίμνης Έλσγουορθ, μιας από τις δεκάδες λίμνες της λευκής ηπείρου που κρύβονται θαμμένες κάτω από χιλιόμετρα πάγου. Τεχνικές δυσκολίες οδήγησαν στη ματαίωση της αποστολής, η οποία ήλπιζε να ανακαλύψει «εξωγήινες» μορφές ζωής.
Η λίμνη Έλσγουορθ , μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων, βρίσκεται στη Δυτική Ανταρκτική και παραμένει απομονωμένη κάτω από 2,9 χιλιόμετρα πάγου εδώ και μισό εκατομμύριο χρόνια. Σε ένα από τα πλέον φιλόδοξα ερευνητικά προγράμματα της Βρετανίας τα τελευταία χρόνια, η βρετανική αποστολή στην Ανταρκτική ξόδεψε περίπου 8 εκατομμύρια λίρες (9,8 εκατ. ευρώ) προσπαθώντας να τρυπήσουν τον πάγο χωρίς να μολύνουν την παρθένα λίμνη.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα που λιώνει τον πάγο με ζεστό νερό. Αναγκάστηκαν όμως να τερματίσουν την προσπάθεια την ημέρα των Χριστουγέννων, όταν απέτυχαν να συνδέσουν την ερευνητική γεώτρηση με ένα γειτονικό φρεάτιο, μέσω του οποίου θα ανακύκλωναν το ζεστό νερό.
Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σίγκερτ, επιστημονικό υπεύθυνο της αποστολής από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, o oποίος ανακάλυψε τη λίμνη Έλσγουορθ το 1996, η προσπάθεια να μπορούσε να επαναληφθεί στο μέλλον, όχι όμως σε λιγότερο από τρία με πέντε χρόνια.
Η αποτυχία του βρετανικού σχεδίου αφήνει ωστόσο ελεύθερο το δρόμο για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Στις αρχές του 2012, οι Ρώσοι κατάφεραν να φτάσουν στα νερά της διάσημης λίμνης Βοστόκ, κάτω από 3,8 χιλιόμετρα πάγου, ωστόσο ορισμένοι επιστήμονες εξέφρασαν φόβους ότι η λίμνη μολύνθηκε από υγρά της γεώτρησης.
Οι ΗΠΑ, στο μεταξύ, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν γεώτρηση στη λίμνη Ουίλανς τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.
Η ανακάλυψη ζωντανών οργανισμών που επιβιώνουν απομονωμένοι κάτω από τους πάγους για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια θα αναπτέρωνε τις ελπίδες των αστροβιολόγων και για την ανακάλυψη ζωής σε άλλα παγωμένα μέρη του Ηλιακού Συστήματος: στους υπόγειους ωκεανούς που πιστεύονται ότι κρύβονται σε δορυφόρους του Δία όπως η Ευρώπη, και σε φεγγάρια του Κρόνου όπως ο Εγκέλαδος.
ιin.gr