Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ναός για τρεις θρησκείες στο Βερολίνο



Ο «Οίκος Προσευχής και Μαθητείας» κατασκευάζεται στην πλατεία Petriplatz (πλατεία του Αγίου Πέτρου) του Βερολίνου. Θα στεγάσει χώρους λατρείας για χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους. Όπως αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει αναλάβει το έργο, «οι ελπίδες είναι μεγάλες, όμως ένα κτίριο από μόνο του δεν μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους αν δεν το επιθυμούν και οι ίδιοι».
Καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα διασχίζουν τον πολυσύχναστο δρόμο που περνά μπροστά από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στην κεντρική συνοικία Mitte του Βερολίνου. Πρόκειται για μια σχετικά έρημη περιοχή κάτι που μπορεί να αλλάξει χάρη στον «οίκο προσευχής και μαθητείας», ο οποίος θα φιλοξενεί υπό την ίδια στέγη εκκλησία, συναγωγή και τζαμί.

Οι τρεις διαφορετικοί χώροι προσευχής θα ενώνονται με διάδρομο, για να μπορούν να διοργανώνονται κοινές τελετές και εκδηλώσεις. Ο ναός δεν θα έχει θρησκευτικά σύμβολα στο εσωτερικό του, ενώ σε μία από τις αίθουσες θα μπορούν να προσεύχονται μαζί πιστοί από διαφορετικές θρησκείες.

Το νέο κτίριο θα ανεγερθεί στο σημείο όπου βρισκόταν κάποτε η εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Το σχέδιο του αρχιτεκτονικού γραφείου Kuehn Malvezzi είναι εμπνευσμένο από την παλιά εκκλησία του Αγίου Πέτρου και θα κτιστεί στα θεμέλια του παλιού νεογοτθικού ναού, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κατεδαφίστηκε το 1964.

«Με έναν πύργο ύψους 44 μέτρων ο οίκος προσευχής θα θυμίζει φρούριο. Στο εσωτερικό θα υπάρχει θολωτός διάδρομος δύο επιπέδων, ο οποίος θα χρησιμεύει ως χώρος μαθητείας», εξηγούν από το αρχιτεκτονικό γραφείο.

Οι εμπνευστές του εγχειρήματος ελπίζουν ότι ο χώρος, ως σημείο συνάντησης διαφορετικών θρησκειών, θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ τους, βοηθώντας τους πιστούς να ανακαλύψουν τις ομοιότητές τους. «Πρέπει όμως να το θέλουν και οι ίδιοι», εξηγούν.
tvxs