Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Εκτός ΠΑΣΟΚ ο Παπακωνσταντίνου

Στην διαγραφή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προχώρησε 
    το ΠΑΣΟΚ μετά από σχετική απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στην ανακοίνωση αποδίδονται ευθύνες στον. Γ. Παπακωνσταντίνου για το χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, για την απώλεια της πρωτότυπης λίστας, αλλά και για αλλοίωσή της.

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ για την συκοφάντηση και στοχοποίηση του Ευ. Βενιζέλου στον οποίον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οφείλεται όλη η έρευνα για την λίστα.
Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει αλλαγή στάσης ώστε να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την απόδοση των ευθυνών.

(Σημείωση: Μόλις πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ -μαζί με τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜΑΡ- είχαν καταψηφίσει στην αρμόδια επιτροπή της βουλής την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνέχιση της διερεύνησης της υπόθεσης που αφορά τη λίστα Λαγκάρντ. Στην ίδια επιτροπή είχε καταψηφίσει την πρόταση και η Χρυσή Αυγή η οποία στη συνέχεια ζήτησε αλλαγή της ψήφου της).

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD.

Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.

Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του.

Πρέπει ίσως να ξαναθυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έρευνα αυτή κατέστη δυνατή μετά από την άμεση αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να θέσει στην διάθεση των αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν ότι έχασαν το πρωτότυπο CD και άλλοι ότι δεν διατήρησαν το υλικό στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε - γιατί παραδόξως κάποιοι το λησμονούν αυτό - ότι το αντίγραφο αυτό προερχόταν από το ΣΔΟΕ που ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως τότε υπουργό οικονομικών, δυο μήνες μετά την διαβίβαση του υλικού στο ΣΔΟΕ και μετά την αξιολόγηση του από αυτό.

Εκκρεμεί επίσης - το ερώτημα που αφορά την ´´πηγή ´´που ενώ δήλωσε στη Βουλή και τη δικαιοσύνη ότι δεν διαθέτει τη ´´λίστα´´ τη διοχέτευσε προς δημοσίευση σε συγκεκριμένο έντυπο με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή είναι η άκρη του νήματος για την αποκάλυψη όλης της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός φθοράς και επίθεσης κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το εθνικό συμφέρον απαιτεί την αλήθεια για όλα και για όλους. Δεν έχει πια κανείς περιθώριο για μικροκομματικά τεχνάσματα, παιχνίδια συνωμοσίας και σκόπιμες συγχύσεις ως προς τη στάση συγκεκριμένων προσώπων».

Από τη Νέα Δημοκρατία, για τις εξελίξεις σχετικά με τη “Λίστα Λαγκάρντ”, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η διαπίστωση από τη Δικαιοσύνη ότι η αυθεντική “Λίστα Λαγκάρντ” διαφέρει από εκείνη που είχε παραδοθεί προ διμήνου στις αρμόδιες αρχές, εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα που πρέπει άμεσα και πειστικά να απαντηθούν. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα αποκρυβέντα ονόματα είναι συγγενείς πολιτικού προσώπου που παρέλαβε και διαχειρίστηκε τη λίστα αυτή.

Οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας είναι βαρύτατες.

Η αλήθεια πρέπει να έρθει άμεσα στο φως, όπως άμεση πρέπει να είναι και η απόδοση ευθυνών σε όποιον ανήκουν».

Πρωτοβουλίες και εξεταστική ή προκατακρτική προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ:

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διερεύνηση της υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, μέσα στον επόμενο μήνα, προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Εμείς μέσα στον Γενάρη, αφού πάρουμε και εξετάσουμε ενδελεχώς τα συμπληρωματικά στοιχεία, θα προχωρήσουμε σε πρωτοβουλία, έτσι ώστε η Βουλή να ψάξει το θέμα, είτε με εξεταστική είτε με προκαταρκτική επιτροπή» δήλωσε μιλώντας στο Κόκκινο 105,5.

Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι η Επιτροπή για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες πρέπει να εξετάσει αν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπεριέχονται στη λίστα είχαν δηλώσει αυτά τα ποσά ή όχι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η ΔΗΜΑΡ, αυτή τη φορά δεσμεύεται ότι δεν θα συνταχθεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε καταψηφίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν ομόφωνα την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη σύστασης της νέας αυτής επιτροπής.

ΣΥΡΙΖΑ: Τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη λίστα Λαγκάρντ αναφέρεται ότι: «Η διαφαινόμενη αλλοίωση της πρώτης λίστας Λαγκάρντ όπως προκύπτει από το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, επιφέρει τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες σε όσους την αλλοίωσαν, την απέκρυψαν και προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό λαό θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών».

«Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η διαφθορά, η ελεγχόμενη ανομία και η παθογένεια του δικομματικού συστήματος των προηγούμενων δεκαετιών, έτσι όπως αυτό υπηρετήθηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα δύο κόμματα προσπάθησαν μάταια να κρύψουν την πολιτική προστασία που επεφύλαξαν σε όλους όσοι προσπάθησαν να θάψουν τα στοιχεία της λίστας, ενώ διαμόρφωσαν διαχρονικά ένα σύστημα ασυλίας των κομματικών ημετέρων, καθώς και σχέσεων διαπλοκής ισχυρών οικονομικών κέντρων με την πολιτική» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Χρυσή Αυγή: Συγκυβέρνηση και βουλή συγκαλύπτουν τους ενόχους

Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι «οι ένοχοι της λίστας Λαγκάρντ συγκαλύπτονται από την κυβέρνηση, αλλά και από τη Βουλή, η οποία αδικαιολογήτως παραμένει κλειστή. Δεν είναι μόνο ο Παπακωνσταντίνου, υπάρχουν και άλλοι ένοχοι που πρέπει να πάνε στη φυλακή και βέβαια να δημευθεί η περιουσία όσων καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα».

ΔΗΜΑΡ: Πλήρη δημοσιοποίηση της λίστας

«Άμεση πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ από τη δικαιοσύνη και τη Βουλή, με πλήρη δημοσιοποίησή της. Το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία η οποία δοκιμάζεται. Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν. Πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

ΚΚΕ: Να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα και τα στοιχεία

Σε σχόλιό του για την υπόθεση με τις λίστες Λαγκάρντ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δυο λίστες Λαγκάρντ ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται, ενώ τάσσεται υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις».
Από το Ποντίκι