Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ευρεία διυπουργική συγκαλεί ο πρωθυπουργός




Ευρεία διυπουργική σύσκεψη, με τη συμμετοχή και των γ.γ. των εμπλεκόμενων υπουργείων, συγκαλεί αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, για τις κυβερνητικές προτεραιότητες ενόψει του Eurogroup του Ιανουαρίου αλλά και της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
Το πρόγραμμα δράσεων και προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι πυκνό το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους προκειμένου να πάρει τις επόμενες δόσεις.

Την Πέμπτη, επίσης, θα γίνει επίσης σύσκεψη των γενικών γραμματέων των υπουργείων υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Μέργο, προκειμένου να συζητηθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ώστε να κλείσει τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Οι τρεις βασικές προτεραιότητες είναι η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η ρύθμιση για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των επιστροφών φόρου.

Για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, προαπαιτούμενο θεωρείται η θέσπιση οροφής στις δαπάνες κάθε κυβερνητικού τομέα, ενώ για τα επόμενα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για το προσωπικό των υπουργείων, να έχει καθορίσει τις θέσεις που πλεονάζουν, αλλά και να θέσει τριμηνιαίους στόχους υποχρεωτικών εξόδων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.
tvxs