Τη Παρασκευή 22.2.2012 έγινε μια πολύ σημαντική συνάντηση στο ΠΟΛΙΣ, φορέων και στελεχών της αριστεράς με θέμα τον ρόλο και την χρησιμότητα της αριστεράς στην Ελλάδα της κρίσης.
Η εκδήλωση-συζήτηση οργανώθηκε από μέλη και πρώην μέλη της ΔΗΜΑΡ που συμμετείχαν στο «αριστερό δίκτυο» με σκοπό να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών για το θέμα που προαναφέρθηκε.
Ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκαν σε ένα επίπεδο δημόσιου διαλόγου, εκπρόσωποι από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τους Οικολόγους-Πράσινους, από μέρος της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ, στελέχη από τον ανένταχτο αριστερό χώρο με διαφορετικές καταβολές και προελεύσεις.
Ο Νίκος Παππάς, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο Πάρις Μουτσινάς, ο Νίκος Κοτζιάς και ο υποφαινόμενος. Συντονιστής ήταν επάξια, σε ένα δύσκολο κοινό ο Στέλιος Κούλογλου.
Ο Ανδρέας Νεφελούδης
Από όλους με τις σχετικές αποχρώσεις του και διαφοροποιήσεις ο καθένας, αναπτύχθηκαν προβληματικές του για το πώς θα καταφέρει η αριστερά στην Ελλάδα να γίνει μια κυρίαρχη δύναμη εξουσίας και αλλαγής με κεντρικό στόχο την αλλαγή της σημερινής εφαρμοζόμενης πολιτικής των μνημονίων της ανέχειας και της αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους που οδηγεί τη χώρα στη καταστροφή και τους πολίτες σε μεγαλύτερη φτώχεια.
Θέματα όπως ο ρόλος του κράτους, ζητήματα συνεργασιών, η Ευρώπη, οι μεταρρυθμίσεις, η διαχείρισης της κρίσης, ζητήματα ανάπτυξης πράσινων πολιτικών, κοινωνικής αλληλεγγύης, εξωτερικής πολιτικής και πολιτικού συστήματος ήταν πλευρές μιας πρώτης πυκνής αλλά καιν πολύ ουσιαστικής συζήτησης. Είναι σίγουρο ότι υπήρχαν όπως και υπάρχουν λιγότερες ή περισσότερες διαφορές τόσο στην ερμηνεία των φαινομένων όσο και στις επιλέξιμες λύσεις, διαφορές ακόμα και στο βάρος της κριτικής για το παρελθόν που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.
Το πιο σίγουρο όμως είναι όπως τονίστηκε από όλους, η ανάγκη επιτέλους να υπάρξουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για να συστηματοποιηθεί αυτός ο διάλογος, μεταξύ όλων των πλευρών με ένα στόχο, την ενότητα και την ανατροπή.
Αν η αριστερά μπορεί να γίνει ο πόλος συσπείρωσης προοδευτικών δυνάμεων, αυτό εξαρτάται από τα πολιτικά υποκείμενα που την συγκροτούν.
Η κοινή βάση είναι δεδομένη, και αυτή είναι η απόρριψη των πολιτικών που αναπαράγουν την φτώχεια, την ύφεση και την ανεργία, οι πολιτικές της ακραίας λιτότητας, η αντιπαράθεση στον νεοφιλελευθερισμό, η ανάγκη ανασύστασης του κοινωνικού κράτους και η αποκέντρωση, η αλλαγή στην Ευρώπη και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.
Σε αυτό το ταξίδι για την ενότητα μέσα από την πολυμορφία και την πολυχρωμία των απόψεων έχουν θέση όλοι, και όλα τα μορφώματα, ομάδες και κινήσεις που συμμετέχουν σε αυτή την ευρύτατη διαδικασία διαλόγου και μάχης, η ιδέα που έπεσε στο «τραπέζι» για την συγκρότηση, σε πρώτη φάση, ενός φόρουμ ανταλλαγής απόψεων μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Αυτό όμως θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή μιας τέτοιας προσπάθειας, γιατί σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά προβάλλει πάρα πολύ έντονα η ανάγκη άμεσων συνεργασιών για την αριστερή και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, με την αριστερά, της κοινωνίας, των κινημάτων, των πράσινων πολιτικών, της Ευρώπης και των μεταρρυθμίσεων, των πολιτών και της κοινωνίας.
Η αρχή ήταν ελπιδοφόρα, πρέπει και είναι ανάγκη να υπάρχει συνέχεια, γιαυτή την συνέχεια δεσμεύτηκαν όλοι. Ίδωμεν με ελπίδα.
TVXS