Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ο Νίκος Αναστασιάδης νέος πρόεδρος της Κύπρου



Νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗ.ΣΥ). Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, συγκέντρωσε ποσοστό 57,48% ενώ ο Σταύρος Μαλάς (υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ) το 42,52%.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε το 80,71% ενώ τα λευκά και τα άκυρα περίπου το 7%.

Ο Σταύρος Μαλάς αναγνώρισε τη νίκη του αντιπάλου του και τον συνεχάρη.

Η ανακήρυξη του νέου προέδρου θα γίνει επισήμως στις 10 το βράδυ, ενώ πλήθος υποστηρικτών του Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται στους δρόμους του νησιού και πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα.
Η συμμετοχή έφτασε το 80,71% των εγγεγραμμένων, σύμφωνα με τον γενικό έφορο εκλογής, ενώ τα λευκά και τα άκυρα είναι αθροιστικά λίγο πάνω από το 7%.



Τη νίκη στον Νίκο Αναστασιάδη έδιναν από νωρίς και τα πρώτα exit polls όπου συγκέντρωνε μεταξύ 57,5% και 61,5% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Σταύρος Μαλάς, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, συγκέντρωνε μεταξύ 38,5% και 42,5%.

Σημειώνεται ότι ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διαδέχεται τον Δημήτρη Χριστόφια, θα έχει δύσκολο έργο από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του.

Μέσα στον Μάρτιο θα ενταθούν και πιθανόν θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την ΕΕ για την διάσωση των κυπριακών τραπεζών και την υπογραφή του μνημονίου. Αναμένεται το ταξίδι του νέου Προέδρου στην Αθήνα και η ανακοίνωση της ημερομηνίας της επίσκεψης Αναστασιάδη.
tvxs