Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Συνεχής Ενημέρωση: Διαδήλωση στην Χαλκιδική



Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της 
Χαλκιδικής που υφίστανται την κρατική τρομοκρατία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 
Φεβρουαρίου, 2013 στις 11.00 στην Μ. Παναγία Χαλκιδικής (προσυγκέντρωση 10.00 στην Ιερισσό). Θα δοθεί συνέντευξη τύπου από τις επιτροπές αγώνα στις 13.00 στην Μεγάλη Παναγία.
Συνεχής Ενημέρωση

15.08: Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση στην Μ. Παναγία και θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου

14.42: Στο βήμα ανέβηκαν εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα των κατοίκων, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των Ο.Π όπως και οι συλληφθέντες που κατηγορούνται ως ηθικοί αυτουργοί της εμπρηστικ'ης επίθεσης στο εργοτάξιο των Σκουριών Λ. Τόσκας και Τ. Παπαγεωργίου.
14.40: Ελεύθεροι οι προσαχθέντες από λεωφορείο που πηγαινε προς την Μ. Παναγιά.

14.25: Συνεχίζονται οι χαιρετισμοί στην Μ. Παναγία ενώ πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο παρά το τσουχτερό κρύο.

13.35: Κάτοικοι, συλλογικότητες και φορείς στο μικρόφωνο που έχει στηθεί στην Μ. Παναγιά. Τώρα στο βήμα ο Παπάς του χωριού!

13.31: Νέες Φωτογραφίες από την Μ. Παναγία





13.18: Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευ. Λαμπάκης, που βρίσκεται στην συγκέντρωση τόνισε πως "Ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία είναι κοινός" και προσέθεσε πως "όσοι αυτοδιοικητικοί αντιτάσσονται στα συμφέροντα του λαού δεν έχουν θέση στην τοπική κοινωνία που τους εξέλεξε και πρέπει να παραιτηθούν". Σχετικά με τις δηλώσεις Σαμαρλα για περιθώριο 10 ημερών τόνισε πως "Ακόμη και αν οι δικαστικές αποφάσεις είναι εναντίον των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης "κάτοικοι και αυτοδιοίκηση θα βάλουμε μπροστά στις μπουλντόζες τα σώματα μας".,

13.16:Χιλιάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθείσ την είσοδο της Μ. Παναγιά όπου επικρατεί το αδιαχώρητο. Στην συγκέντρωση βρίσκονται μεταξύ άλλων οι επιτροπές κατοίκων Χαλκιδικής, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Βουλευτές του Τ. Κουράκης και Κ. Ιγγλέζη, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και των Ο.Π, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η πρωτοβουλία αλληλεγγύης Αττικής και το Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης, η ΠΑΣΥ.

12.59: Φτάνουν οι πρώτοι από την Μ. Παναγιά στην Ιερισσό

12.39: Μπλόκο της αστυνομίας στον δρόμο προς την Μ. Παναγιά. Σταματούν αυτοκίνητα για ελέγχους.

12.22: Δύο προσαγωγές τώρα από λεωφορείο που συμμετείχε στην αυτοκινητοπομπήπρος Μ. Παναγία και σταματήθηκε για έλεγχο ανακοίνωσαν οι συγκεντρωμένοι στην Μ. Παναγία.

12.16: Φωτογραφίες από την Μ. Παναγιά λίγο πριν την άφιξη των συγκεντρωμενων από την Ιερισσό





11.51: Άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. "Στις δημοκρατιες αποφασιζουν οι κοινωνίες, οχι τα ματ και οι εταιρειες" γράφει πανό που έχει αναρτηθεί στην Μεγ. Παναγία. "Η κυβερνηση διαταζει την βια στις Σκουριες η Διεθνης Αμνηστια την καταδικαζει. τι δεν καταλαβαινεις;" γράφει ένα άλλο. "Χρυσες υποσχεσεις, μαυρο μέλλον" γράφει επίσης.

11.45: Ξεκινούν σε λίγο από την Ιερισσό οι συγκεντρωμένοι. Στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν κάτοικοι από τα χωριά της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής όπως την Αμουλιανή, τον Αγ Νικολαο, τα Νεα Ρόδα, την Ορμύλια, την Ολυμπιάδα.

11.41: Συγκεντρωμένοι στην Μ. Παναγιά



11.38: Περνούν τα πούλμαν ένα ένα τον έλεγχο και φτάνουν στην Ιερισσό. Μόλις φτάσουν όλα θα ξεκινήσουν οι συγκεντρωμένοι από την Ιερισσό προς την Μ. Παναγία όπου επίσης έχει συγκεντρωθεί κόσμος.

11.00: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συγκεντρώσεις στην Ιερισσό και την Μ. Παναγία. Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδηλωτές από την Ιερισσό για να φτάσουν στην
Μ. Παπαγία. Αστυνομοκρατούμενη είναι η περιοχή εντός και εκτός των χωριών ενώ δεν περνάει αμάξι που να μην του γίνει έλεγχος από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον ακινητοποιημένα βρίσκονται λεωφορεία.
Στο σχετικό κάλεσμα οι Επιτροπές Αγώνα της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού αναφέρουν :

"Στον τόπο μας, στην Χαλκιδική, συντελείται ένα τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο. Παρά τις γνωματεύσεις των επιστημονικών φορέων που κρίνουν την συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα (εξόρυξη χρυσού) καταστροφική, και παρά το γεγονός ότι ακόμα εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές των κατοίκων, η εταιρία Eldorado Gold - ΑΚΤΩΡ έχει ξεκινήσει την καταστροφή του αρχέγονου δάσους των Σκουριών, του τόπου μας και της ζωής όλων μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής - και όχι μόνο - τάσσεται ξεκάθαρα κατά της εξόρυξης χρυσού. Ο παραλογισμός που αποκαλούν ανάπτυξη δημιουργεί πρόσκαιρες θέσεις εργασίας ενώ καταστρέφει χιλιάδες άλλες εφ όρου ζωής. Η οικονομία της Χαλκιδικής βασίζεται στον τουρισμό, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και την μελισσοκομεία, που κυριολεκτικά εξαφανίζονται από την υποτιθέμενη αναπτυξιακή επένδυση.

Εδώ και χρόνια διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά μέσα από πορείες χιλιάδων πολιτών, συλλαλητήρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, παρόλο που είμαστε σκοπίμως αποκλεισμένοι από τα ΜΜΕ. Παρότι έχουμε βιώσει την αστυνομική αυθαιρεσία και βία σε όλο της το μεγαλείο, το κίνημα μας παραμένει φιλειρηνικό και δεν υιοθετεί πρακτικές βίας.

Βρίσκεται λοιπόν σε εξέλιξη μία λυσσαλέα προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης μας. Ένα ανελέητο και πρωτοφανές κυνηγητό που στόχο έχει να κάμψει το ηθικό όλων των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Β. Ελλάδας που αντιτίθεται στην καταστροφή. Τις τελευταίες ημέρες βιάζεται η καθημερινότητα μας. Αθρόες προσαγωγές κατοίκων της περιοχής, λήψη αποτυπωμάτων, ακόμα και DNA, χωρίς καν να υπάρχουν κατηγορίες, πολύωρη και αδικαιολόγητη κράτηση στην Ασφάλεια.

Εξελίσσεται ραγδαία μία προσπάθεια ποινικοποίησης κάθε διαμαρτυρίας, κάθε απλής δημόσιας δήλωσης αντίθεσης στην καταστροφή του τόπου μας. Μας παρουσίασαν ως εγκληματίες, ακόμα και ως τρομοκράτες, στην προσπάθεια τους να στρέψουν εναντίον μας την κοινή γνώμη. Στην Ελλάδα του 2013, είναι άραγε ποινικό αδίκημα το να εκφράζεσαι δημόσια και το να μην συναινείς στην καταστροφή του τόπου και της ζωής σου; Βιάζεται η αλήθεια, βιάζεται ο τόπος και η ζωή μας.

Τα γεγονότα της Κυριακής 17/2 στις Σκουριές, είναι αποτέλεσμα της βίαιης πρακτικής και διαχείρισης από πλευράς του κράτους, της αστυνομίας και των οικονομικών συμφερόντων και οι ηθικοί αυτουργοί δεν θα πρέπει να αναζητούνται ανάμεσα μας. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, η νομιμότητα είναι με το μέρος μας, και γι αυτό θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι να δικαιωθούμε".

Την προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής θα στηρίξουν με την παρουσιά τους πολλές πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες.



http://www.alterthess.gr