Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πυρά κατά ΝΔ για το κριτήριο τους γένους στις Ένοπλες Δυνάμεις



Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FosPhotos

Για μεσαιωνικό σκοταδισμό μιλά η Δημοκρατική Αριστερά, αντιδρώντας έντονα στην τροπολογία για το κριτήριο του γένους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Την σχετική τροπολογία κατέθεσαν στη Βουλή 84 βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας ουσιαστικά την εισαγωγή σε στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές σχολές, μόνο τους κατά το γένος και την ιθαγένεια Έλληνες. Υπέρ της ψήφισης της νομοθετικής ρύθμισης, τάχθηκε χθες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει: «όταν κάποιος μπορεί να εκλεγεί Πρωθυπουργός ή να διοριστεί Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι αδιανόητο να του λες ότι δεν μπορεί να εισαχθεί σε παραγωγική σχολή αξιωματικών ή υπαξιωματικών».
Όπως έγραψε στο twitter ο κ. Κωσταράκος, «η ρύθμιση του ελληνικού γένους δεν αφορά στους στρατιωτικούς φίλων χωρών που εκπαιδεύονται στις στρατιωτικές σχολές μας και στελεχώνουν τις δικές τους Ένοπλες Δυνάμεις».

«Ήρθε χρονικά η στιγμή να ρυθμίσουμε νομοθετικά το θέμα του γένους των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές. Επιβάλλεται να είναι Έλληνες στο γένος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση των 84 βουλευτών της ΝΔ, «λόγω της ιδιαιτερότητας των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική μας άμυνα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και του οξύτατου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, που αντιμετωπίζει η χώρα, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο περί ιθαγένειας και τις συνέπειες του, σκόπιμο είναι να επανέλθει στο σύνολο των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, η προϋπόθεση του γένους, ως προαπαιτούμενο εισαγωγής».

Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, γίνονται δεκτοί ομογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, την οποία, όμως, αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση όταν εισαχθούν. Επίσης, με απόφαση του αρχηγού κάθε κλάδου ή Σώματος, επιτρέπεται για την κάλυψη ειδικών αναγκών, η εισαγωγή μη Ελλήνων κατά το γένος, υποψηφίων, οι οποίοι, όμως, δεν μπορούν να είναι περισσότεροι των δύο κατά έτος για κάθε σχολή.

Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ

Η προτεινόμενη τροπολογία από βουλευτές της Ν.Δ., «που συνεπικουρούνται από τους συναδέλφους τους της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να συμπεριληφθεί το κριτήριο του γένους για όσους θέλουν να σταδιοδρομήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις», αποπνέει τουλάχιστον μεσαιωνικό σκοταδισμό, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Κριτήριο για ένα σύγχρονο κράτος και ένα σύγχρονο στράτευμα δεν μπορεί να είναι άλλο από την ιδιότητα του πολίτη με βάση την ιθαγένεια, υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ και όσοι μετατρέπουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πεδίο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, συμπληρώνει, υποσκάπτουν την ενότητα και την αποτελεσματικότητά τους σε εποχές κρίσιμες για τη χώρα μας.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ

«Η κατάργηση της πρόσθετης προϋπόθεσης του ελληνικού γένους και όχι απλώς της ελληνικής ιθαγένειας για την εισαγωγή στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, έγινε μετά από επίμονες γραπτές παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη πως η προηγούμενη νομοθετική πρόβλεψη ήταν κατάφωρα αντισυνταγματική.

Και είναι πράγματι κατάφωρα αντισυνταγματική γιατί η μόνη εξαίρεση σε σχέση με το γένος που προβλέπει και επιτρέπει το Σύνταγμά μας είναι αυτή που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει την ελληνική ιθαγένεια από πατέρα ή μητέρα, όπως έχει διαμορφωθεί η σχετική διάταξη. Για όλα όμως τα υπόλοιπα πολιτειακά αξιώματα και όλες τις άλλες δημόσιες θέσεις δεν επιτρέπεται να αναπαράγεται η προϋπόθεση αυτή.

Ακόμα και στις ΗΠΑ, κατ’ εξοχήν χώρα πολιτογραφήσεων, αντίστοιχος περιορισμός υπάρχει μόνο για τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ.

Όταν λοιπόν κάποιος μπορεί να εκλεγεί Πρωθυπουργός ή να διοριστεί Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι αδιανόητο να του λες ότι δεν μπορεί να εισαχθεί σε παραγωγική σχολή αξιωματικών ή υπαξιωματικών. Επίσης όταν καλείται να υπηρετήσει τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις ως κληρωτός, δεν μπορείς να μην του επιτρέπεις να καταστεί βαθμοφόρος των Ενόπλων Δυνάμεων από παραγωγική σχολή.

Στο πλαίσιο αυτό είναι θεσμικά απαράδεκτη η συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη σχετική δημόσια συζήτηση και μάλιστα μέσω twitter».
TVXS