Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / FosPhotos
Η έκθεση της Κομισιόν την Παρασκευή αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ύφεση (4,4%) και την ανεργία (27%) το 2013, γεγονός το οποίο στην πραγματικότητα βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με την πεποίθηση της τρόικας ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα «τώρα αποκτά δυναμική για πρώτη φορά». Ο χρηματιστηριακός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου επικαλείται απόρρητα έγγραφα, διεθνείς μελέτες και εκθέσεις του ΔΝΤ που καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει να διανύσει ακόμη το 50% της εσωτερικής υποτίμησης την οποία υπαγορεύει ο αρχικός στόχος.Όπως εξηγεί ο Π.Παναγιώτου, μετά το 1995, οπότε και η Ελλάδα συνδέθηκε με το ECU, τον προθάλαμο του Ευρώ, η εθνική οικονομία άρχισε να χάνει ανταγωνιστικότητα, δηλαδή μερίδιο στην αγορά. Το 2003 παραδόθηκε στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έκθεση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία μέσα στα 2,5 χρόνια παρουσίας στο Ευρώ η Ελλάδα είχε απωλέσει το 30% της ανταγωνιστικότητάς της και γι' αυτόν το λόγο όφειλε να λάβει μέτρα. Ακολούθησαν οι εκλογές και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο επόμενος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε επίσης από το ΔΝΤ.
Το Δεκέμβριο του 2009, σε έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρεται πως ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνταντίνου μιλούσε για συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι μία χώρα της Ευρωζώνης μπορεί να πτωχεύσει και άρα να χρειαστεί στήριξη από την ΕΕ ή το ΔΝΤ.
Έως το 2010 δεν έγινε το παραμικρό από την ελληνική πλευρά. Τότε ήταν που το ΔΝΤ υπολόγισε την ανταγωνιστικότητα με βάση το δείκτη της σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία οφείλει να υποτιμηθεί κατά 33%, ώστε να επιτευχθεί η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η νομισματική υποτίμηση ήταν αδύνατη. Συνεπώς, υιοθετήθηκε η θεωρία της εσωτερικής υποτίμησης, βάσει της οποίας η δημιουργία ύφεσης, ανεργίας και αποπληθωρισμού συμπιέζει προς τα κάτω τους μισθούς και γενικότερα το κόστος εργασίας και παραγωγής, με αποτέλεσμα να καθίστανται τα προϊόντα πιο ανταγωνιστικά.
Ο Π.Παναγιώτου επικαλείται λοιπόν παράρτημα έκθεσης του ΔΝΤ τον προηγούμενο μήνα (Ιανουάριος 2013) σύμφωνα με το οποίο μέσα στα 3 χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία πέτυχε υποτίμηση της τάξης του 14%. Συνεπώς, εκκρεμεί περαιτέρω υποτίμηση της τάξης του 16%. «Πλέον, τα οικονομικά μεγέθη που αποτελούν αντικείμενα των στόχων συμπιέζονται από μόνα τους προς τα κάτω. Είναι προφανές ότι ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί περαιτέρω. Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης, από τη στιγμή που οι πραγματικοί άνεργοι ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκατ.», επισημαίνει ο Π.Παναγιώτου.
Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στα επίπεδα του 2007, που σημαίνει κατά κύριο λόγο ότι θα πρέπει να μειωθεί το μεγάλο απόθεμα των ανέργων, θα χρειαστούν... 20 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, φέρνει ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, οι οποίες με ένα περισσότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα και μεγαλύτερη αποδοτικότητα εν γένει υπολογίζουν ότι θα περιορίσουν τη ψαλίδα του συνόλου των απωλειών στον τομέα της εργασίας περίπου σε 10 χρόνια (2021-22).
TVXS