Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ουάσιγκτον: Διαρροή πυρηνικών αποβλήτων σε υπόγειες δεξαμενές


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αμερικανικές αρχές μετά τη διαρροή πυρηνικών αποβλήτων από έξι υπόγειες δεξαμενές σε εγκαταστάσεις στο Χάνφορντ της πολιτείας της Ουάσιγκτον.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τζέι Ίνσλι, χαρακτήρισε το γεγονός ανησυχητικό τονίζοντας όμως πως δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

«Πρόκειται για ανησυχητικά νέα για όλους τους κατοίκους της Ουάσιγκτον», ανέφερε.

«Εγείρονται σίγουρα σοβαρά ερωτήματα για την ακεραιότητα και των 149 –μονού τοιχώματος- δεξαμενών με ραδιενεργά απόβλητα στο Χάνφορντ» υπογράμμισε επίσης ο Ίνσλι.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Ίνσλι, Λίσα Χάρπερ, είπε ότι ο υπουργός Ενέργειας,Στίβεν Τσου, ενημέρωσε την Παρασκευή τον κυβερνήτη ότι διαρροές είχαν προκληθεί σε έξι δεξαμενές, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν σταματήσει.

Πάντως, τέσσερις από τις δεξαμενές των εγκαταστάσεων έχουν παρουσιάσει πρόβλημα διαρροών και κατά το παρελθόν.

Στα εδάφη του Χάνφορντ βρίσκονται θαμμένες περί τις 200 δεξαμενές γεμάτες με εκατομμύρια λίτρα ραδιενεργών αποβλήτων από την επεξεργασία πλουτωνίου για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, που γίνεται επί δεκαετίες, σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από τον ποταμό Κολούμπια.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως από τη μία δεξαμενή διαφεύγουν 1.136 λίτρα το χρόνο. Σημείωσαν επίσης ότι από τους μέχρι στιγμής ελέγχους δεν έχει εντοπιστεί ραδιενέργεια σε υψηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα επίπεδα.

Πηγή: tvxs