Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Μήνυμα του Μπέπε Γκρίλο στους Ελληνες, μέσω του Tvxs: Αντισταθείτε


Ίσως να αποδειχθεί η έκπληξη των σημερινών, κρίσιμων ιταλικών εκλογών: η τελευταία δημοσκόπηση του έδινε 17,5% στην πρόθεση ψήφου ενώ καταφέρνει να μαζεύει, στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλούς. Συνάντησα τον κωμικό και επικεφαλής του Κινήματος “5 Αστέρια” την Τρίτη στην Παβία, σε μια ανάπαυλα της προεκλογικής περιοδείας-τσουνάμι, όπως ο ίδιος την αποκαλεί. Γράφει ο Στέλιος ΚούλογλουΔέχθηκε, επειδή ήμουν Έλληνας, να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Τα υπόλοιπα τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο, από τον Καναδά μέχρι την Δανία, αρκέσθηκαν να τραβήξουν εικόνες από την δική μας συνέντευξη. Στους Ιταλούς δημοσιογράφους έχει σταματήσει να μιλάει εδώ και καιρό, διαμαρτυρόμενος για αυτό που θεωρεί ως μεροληπτική και εχθρική στάση εναντίον του.



Το ίδιο βράδυ η συγκέντρωση στο Ντουόμο, τη μεγάλη κεντρική πλατεία του Μιλάνου, θύμιζε τις πρώτες, μεγάλες και ενθουσιώδεις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων στην Αθήνα. Άλλωστε ο Μπέπε και το κίνημα του είναι ακριβώς οι αγανακτισμένοι της Ιταλίας, μετά από αυτούς της Ισπανίας και της Ελλάδας: σκληρή κριτική στην ιταλική πραγματικότητα αλλά ασάφεια στις θέσεις και το πρόγραμμα, οργή για την διαφθορά και την σήψη του πολιτικού συστήματος και διάθεση για αλλαγή.

Είχα ανέβει στην εξέδρα κυνηγώντας για μια δήλωση τον νομπελίστα Ντάριο Φο, που χαιρέτισε λίγο μετά τους συγκεντρωμένους. Ο Μπέπε με είδε και στην ομιλία του, η οποία θυμίζει θεατρικό αυτοσχεδιασμό, αναφέρθηκε ξανά στην παρουσία Έλληνα δημοσιογράφου για να εκφράσει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό.

Στην συνέντευξη λίγες ώρες πριν, ο Μπέπε Γκρίλο αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την ακροδεξιά για την οποία τον κατηγορούν και απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ιδέα συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα. Η τελευταία απάντηση ήταν το παρακάτωμήνυμα προς τους Έλληνες, με προτροπή για δημιουργία διαδικτυακού κινήματος, πάνω στο οποίο βασίζεται το δικό του στην Ιταλία.

Αντισταθείτε, αντισταθείτε. Πάνω από όλα αντισταθείτε γιατί είστε ένας λαός υπέροχος. Αντισταθείτε για να δημιουργήσουμε επαφές μεταξύ μας εμείς τα γουρουνάκια, γιατί μας εγκαταλείπουν. Αυτοί θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματα, που μας δάνεισαν. Μόλις θα πάρουν πίσω τα χρήματα οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, θα μας παρατήσουν. Συνεπώς θα “παραιτηθούμε” και εμείς, οι Έλληνες, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, η Ιρλανδία, δηλαδή τα γουρουνάκια ίσως πρέπει να κάνουμε μια κοινότητα αλληλεγγύης μεταξύ μας, είμαστε κοντά και δίνουμε συχνά τις ίδιες μάχες. Σας εύχομαι το καλύτερο δυνατό και αν βρείτε κάποιον, όπως εμένα, στην Ελλάδα ξεκινήστε να κάνετε ένα κίνημα διαδικτυακό, συνεργαστείτε μέσω του διαδικτύου, συναντηθείτε και αρχίστε να εισάγετε στην πολιτική τις ιδέες που έχετε στην πλατεία.

Μετά το τέλος της συνέντευξης, η οποία θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, ο Μπέπε τραγούδησε με το ακορντεόν.