Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Λαφοντέν: Χρειαζόμαστε ξανά τα εθνικά νομίσματα



Το Ευρώ απέτυχε, υποστηρίζει το ιστορικό στέλεχος του Die Linke
Πυκνώνουν στην Ευρώπη τα κρούσματα αμφισβήτησης του κοινού νομίσματος. Μετά την πρόταση του ΑΚΕΛ περί εγκατάλειψης του Μνημονίου και εξόδου της Κύπρου από το Ευρώ, ο ιστορικός ηγέτης της γερμανικής αριστεράς Όσκαρ Λαφοντέν υιοθετεί την άποψη για δύο παράλληλα νομίσματα σε κάθε χώρα - μέλος της Ευρωζώνης. «Με ενδιαφέρον και απόλυτο σεβασμό» διαμηνύει ότι παρακολουθεί την ευρύτερη συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο συνέντευξης την οποία παρέθεσε ο Όσκαρ Λαφοντέν στη γερμανική εφημερίδα Saarbrücker Zeitung, εκτυλίχθηκε ο ακόλουθος διάλογος:

Ερ. Το Die Linke ήταν το μοναδικό κόμμα που ψήφισε στη Βουλή εναντίον όλων των πακέτων διάσωσης. Πραγματοποιείτε μία προεκλογική εκστρατεία κατά του Ευρώ;

Απ. Προσωπικά, ως ευρωπαϊστής εκ πεποιθήσεως, στήριζα για πολλά χρόνια το Ευρώ. Κι αυτό διότι θεωρούσα ότι θα μπορούσαμε να συντονίσουμε την οικονομική πολιτική των κρατών – μελών, κυρίως στον τομέα των μισθών. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη. Στη Νότια Ευρώπη αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και οι μισθοί και οι δαπάνες, ενώ στη Γερμανία σημειώθηκε μαζικό dumbing* μισθών. Τώρα, θα έπρεπε να επιστρέψουμε στα προηγούμενα εθνικά νομίσματα της Ευρώπης, με εκατέρωθεν συμφωνίες για τη ρύθμιση των νομισματικών ισοτιμιών. Παράλληλα με το Ευρώ πρέπει να εισάγουμε ξανά τα εθνικά νομίσματα.

(*εξαγωγή και πώληση προϊόντων σε τιμή χαμηλότερη (ή ακόμη και κάτω του κόστους) από ό,τι στην εγχώρια αγορά ή σε διεθνές επίπεδο με σκοπό την εκμηδένιση των ανταγωνιστών)

Ερ. Με αυτήν τη θέση προφανώς το Die Linke υπερθεματίζει την άποψη του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο προβάλλει το σύνθημα, «θέλουμε πίσω το Μάρκο», στην προεκλογική εκστρατεία.

Απ. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία θέλει να εγκαταλείψει τα νομίσματα στο έλεος της αγοράς και της σπέκουλας. Αυτό δεν μπορεί να έχει προοπτική. Η καθοριστική διαφορά στη δική μου πρόταση είναι ότι επιστρέφουμε ξανά σε μια συντεταγμένη διαδικασία ρύθμισης των νομισματικών ισοτιμιών.



Στη συγκεκριμένη αποστροφή του Λαφοντέν αναφέρεται και δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit, η οποία αποδίδει στο ιστορικό στέλεχος του Die Linke λαϊκιστικές πρακτικές που σχετίζονται με τον στόχο άντλησης ψηφοφόρων από τη δεξαμενή των πολέμιων του Ευρώ. Η ίδια ανάλυση αμφισβητεί τη δυνατότητα εφαρμογής της πρότασης από τεχνική άποψη.

Οι όποιες διεργασίες στην ευρωπαϊκή σκηνή γύρω από το κοινό νόμισμα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πιέσεις έξωθεν από τη ρητορική του Σχεδίου Β υπό τον Αλέκο Αλαβάνο και έσωθεν από την πάγια διαφοροποίηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Εν μέσω των εξελίξεων στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης δηλώνει χαρακτηριστικά: «Είμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες του κυπριακού λαού και του ΑΚΕΛ ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων, που εξαθλιώνουν τους λαούς και αποδομούν την Ευρώπη. Κατανοώντας τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και τα κοινά προβλήματα του ελληνικού και του κυπριακού λαού, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και απόλυτο σεβασμό, το διάλογο που αναπτύσσεται εντός του ΑΚΕΛ για τα ζητήματα της ευρωζώνης».


Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ρ/σ Βήμα, ανέφερε: «Δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη (σ.σ. του ΑΚΕΛ). Προσωπικά θεωρώ ότι το ΑΚΕΛ αυτή τη στιγμή είναι υπερβολικά πιεσμένο πολιτικά. Συνεπώς, επέλεξε αυτό, για να αποκτήσει ένα διαφορετικό πολιτικό στίγμα αυτή τη στιγμή. Είναι αρκετά προσεκτικές οι διατυπώσεις του. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί και η ίδια η θέση του ΑΚΕΛ στο άμεσο μέλλον».

Την πρόταση του ΑΚΕΛ για την έναρξη διαλόγου αναφορικά με την προοπτική εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη χαιρέτισε η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ.

tvxs