Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Στα χαρακώματα για τον οικισμό «Ολυμπιάδα»


Τον αποχαρακτηρισμό του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στον Κορινό Πιερίας προωθούν οι τοπικοί φορείς για να γίνει ο οικισμός που έχει μπλοκαριστεί. 
Αντιδρούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις
                          Του Δημήτρη Κούρου

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην κατασκευή του «πρότυπου βιολογικού οικισμού «Ολυμπιάδα«» στην παραλία Κορινού Πιερίας είναι οι τοπικοί φορείς πρωτοστατούντος του Δήμου Κατερίνης, αλλά και των βουλευτών της περιοχής, παρά τα αλλεπάλληλα «φρένα» που έχουν βάλει οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ.ά.
Ο οικισμός που εκκρεμεί εδώ και περίπου 20 χρόνια κρατώντας σε ομηρία περίπου 2.000 οικοπεδούχους έχει γίνει θέμα ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς χωροθετήθηκε δίπλα στις Αλυκές Κίτρους Πιερίας, καταλαμβάνοντας μέρος προστατευόμενης περιοχής (Καταφύγιο Άγριας Ζωής) και δίπλα από την περιοχή του Δικτύου Natura 2000.

Στο εικοσαετές σίριαλ της κόντρας ανάμεσα σε περιβαλλοντικούς και τοπικούς φορείς ήρθε να προστεθεί η νέα προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να ξεμπλοκάρει τα σχέδια οικοπεδοποίησης, ώστε να γίνει ο οικισμός. Εδώ και ένα χρόνο έχουν σταματήσει τα έργα που ξεκίνησε ο δήμος για την κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων, οριοθέτησης οικοπέδων κτλ. Όμως, πλέον δρομολογείται με συνοπτικές διαδικασίες ο αποχαρακτηρισμός τμήματος του Καταφυγίου Άγριας Ζωής των Αλυκών Κίτρους, έκτασης 4.138,63 στρ. (σε συνολική έκταση 17.840 στρ.), γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από φιλοπεριβαλλοντικούς φορείς, οι οποίοι θεωρούν πως το υπουργείο με «νομικίστικους τρόπους» επιχειρεί να παρακάμψει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.

«Το τμήμα που προτείνεται για αποχαρακτηρισμό και εν συνεχεία ανοικοδόμηση σε μεγάλο ποσοστό της έκτασής του βρίσκεται εντός της περιοχής ΖΕΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) με κωδικό GR1220010 του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου NATURA 2000. Επιπλέον, γειτνιάζει άμεσα με την ΠΑ (Περιοχή Προστασίας της Φύσης) του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και με την ΕΖΔ (Ειδική Ζώνη Διατήρησης) με κωδικό GR1250004», αναφέρουν οι φορείς που αντιτίθενται στην οικοδόμηση.

Όμως οι φορείς της Πιερίας πιέζουν. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του διακυβεύματος τα στοιχεία του οικισμού «Ολυμπιάδα» είναι: συνολική αξία 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτείνεται σε περιοχή «φιλέτο» 2.200 στρ., έχει ήδη διαμορφωθεί σε οικισμό με 2.000 οικόπεδα από τα οποία πουλήθηκαν τα περισσότερα και προγραμματίστηκε για να φιλοξενεί 5.000 κατοίκους.

Ήδη ο Φορέας Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής έχει δώσει στοιχεία σχετικά με την περιβαλλοντική αξία της περιοχής και εμμέσως πλην σαφώς έχει πάρει θέση ενάντια στην ανέγερση του οικισμού. Μάλιστα, έχει καταρτίσει πρόγραμμα συστηματικής επόπτευσης και επιστημονικής παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιπτώσεων από τα έργα οδοποιίας που υλοποιήθηκαν εντός των προστατευόμενων ζωνών. Στις μηνιαίες και δεκαπενθήμερες καταγραφές της ορνιθοπανίδας εντοπίστηκαν (και φωτογραφήθηκαν) πολλά σημαντικά είδη πουλιών, αποδεικνύοντας την οικολογική αξία της περιοχής.

Όμως οι δασικές υπηρεσίες επιμένουν πως μπορεί η περιοχή του Καταφυγίου Άγριας Ζωής να αποχαρακτηριστεί. Πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν είχαν αρχίσει οι εργασίες διαμόρφωσης δρόμων στον οικισμό έγινε έρευνα από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και διαπιστώθηκε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι του οικισμού είχαν λήξει από το 2007 και κακώς ανανεώθηκαν από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας το 2010. Ακολούθησε η ανάκληση των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα έργα σταμάτησαν και το θέμα έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ έγιναν και καταγγελίες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και το Φορέα Διαχείρισης. Σε έκθεση του Φορέα επισημαίνεται πως ο μισός οικισμός είναι σε περιοχή με καθεστώς αυξημένης προστασίας.

Ο δήμος Κατερίνης όμως ανέλαβε, με την υποστήριξη των τοπικών φορέων και βουλευτών, να άρει την… ταφόπλακα στον οικισμό. Ο δήμαρχος, Σάββας Χιονίδης, επαναλαμβάνει συνεχώς πως ο οικισμός δεν καταστρέφει το περιβάλλον, αφού πρόκειται για «πρότυπη βιοκλιματική κηπούπολη, μοναδική στην Ελλάδα». Έτσι, τον προηγούμενο Αύγουστο κατέθεσε αίτηση για έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αίτηση στη Διεύθυνση Δασών Πιερίας για «διόρθωση των ορίων του Καταφυγίου» και αίτηση στην Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου.

Ο δήμος επιμένει ότι το σύνολο της δόμησης είναι μικρότερο του 8,5% της συνολικής έκτασης, υπάρχει μελέτη μορφοτυπολογίας για να εναρμονίζεται η αρχιτεκτονική του οικισμού με το φυσικό περιβάλλον και πως πρόκειται για οικισμό με πολύ μικρή ενεργειακή κατανάλωση.

Ήδη η Διεύθυνση Δασών Πιερίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης έχει εισηγηθεί την τροποποίηση και προσαρμογή των ορίων του μόνιμου Καταφυγίου Αγριας Ζωής, οπότε ο αποχαρακτηρισμός είναι προ των πυλών.

Η… μάχη πλέον δίνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του βουλευτή Πιερίας, Κώστα Κουκοδήμου, ο οποίος κάνει λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην «αναμενόμενη θετική αντίδραση» του υπουργείου και επισημαίνει ότι «τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί και η μόνη οδός που απομένει είναι να ζητήσουμε τη συνδρομή του ίδιου του πρωθυπουργού, εκφράζοντας και δημόσια την έντονη δυσφορία για τη στάση του υπουργείου». Την ίδια ώρα, οι φορείς που αντιτίθενται καταθέτουν πειστήρια ενάντια στην «ύποπτη επιχείρηση αποχαρακτηρισμού, που απειλεί να εκθέσει τη χώρα διεθνώς».Πηγή: voria.gr