Βασιλική Κούργια, από το Ποντίκι
Μια ακόμη σπουδαία γιορτή με πλούσια εδέσματα καλούμαστε να γιορτάσουμε για μια ακόμη χρονιά. Η ημέρα τις Λαμπρής πλησιάζει και έπειτα από σαράντα ολόκληρες ημέρες νηστείας από το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα παράγωγα αυτών (γάλα, τυρί, γιαούρτι, αυγά) όλοι μας αναμένουμε το Μ. Σάββατο μετά την Ανάσταση για το πρώτο μεγάλο πασχαλινό τραπέζι.
Το βράδυ της Ανάστασης έφτασε και οι μυρωδιές από τις προετοιμασίες της νοικοκυράς πλημμυρίζουν παντού. Αγάπη, ευτυχία, χαλάρωση έρχεται να ολοκληρωθεί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με τη μαγειρίτσα, τα κόκκινα αυγά, τα τσουρέκια, τα πασχαλινά κουλουράκια. Την επόμενη μέρα, τη Λαμπρή, το αρνί ή κατσίκι στη σούβλα, οι σαλάτες εποχής, οι παραδοσιακές πίτες, το κοκορέτσι και τα διάφορα dressings.
Δύσκολες μέρες για δίαιτα, κανείς δεν θα ήθελε να ακούσει τις λέξεις θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και κιλά. Παρ’ όλα αυτά όμως μπορούμε να προσέξουμε τις διατροφικές παγίδες και να απολαύουμε το εορταστικό τραπέζι αποφεύγοντας την τροφική δηλητηρίαση, τις δυσπεψίες και τα extra κιλά, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.
Προσοχή στην πασχαλινή δηλητηρίαση. Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται την Κυριακή του Πάσχα είναι η τροφική δηλητηρίαση και οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Η απάντηση στις διατροφικές παρενέργειες δεν είναι η κακή ποιότητα κρέατος, αλλά η 40ήμερη αποχή από τις πηγές πρωτεΐνης (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγό, ψάρι). Αν κάποιος οργανισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα προσλαμβάνει τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης, όπως στην περίοδο της νηστείας, και ξαφνικά η απόλυτη νηστεία διαδέχεται την υπερφαγία πρωτεϊνών, τότε είναι απροετοίμαστος να τα μεταβολίσει. Αυτό έχει ως συνέπεια ναι παρουσιάζονται συμπτώματα δυσπεψίας και τοξικότητας.
Οπότε, γνωρίζοντας την αδυναμία του οργανισμού να χωνέψει σωστά το κρέας μετά την παρατεταμένη νηστεία της Σαρακοστής, προσπαθούμε την επόμενη μέρα να φάμε ελεγχόμενα στο πασχαλινό τραπέζι.
Προσοχή στην υπερκατανάλωση χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Οι τροφές που έχουν την τιμητική τους κατά τη συγκεκριμένη εορτή πλημμυρίζουν από γεύση, αλλά δεν παύει να είναι πλούσιες σε θερμίδες, λιπαρά, αλάτι και ουρικό οξύ. Στοιχεία πολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν δεν εισβάλλουν στον οργανισμό μας σε υπερβολική ποσότητα.
To Μεγάλο Σάββατο συνηθίζεται οι νοικοκυρές να απομακρύνονται από την κουζίνα για να κρατήσουν δυνάμεις για την προετοιμασία της αυριανής μέρας. Τα γεύματα είναι λιτά, γρήγορα και χωρίς κόκκινο κρέας. Μέχρι να πάτε στην εκκλησία για την Ανάσταση φροντίστε να μην αφήνετε το στομάχι σας κενό και δώστε του κάθε τρεις ώρες τροφές με χαμηλά λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα κρίθινα παξιμάδια και οι ξηροί καρποί.
Η ώρα της μαγειρίτσας έφτασε, είμαστε σίγουρα κουρασμένοι και πεινασμένοι για πρωτεΐνη. Γευτείτε ένα μικρό πιάτο μαγειρίτσα και ένα κόκκινο αυγό και αφήστε για την επόμενη μέρα τα λαχταριστά γλυκίσματα όπως το τσουρέκι και τα πασχαλινά κουλουράκια.
Κυριακή του Πάσχα, προσπαθήστε να ξυπνήσετε από νωρίς και να βοηθήσετε και εσείς στην προετοιμασία του ψησίματος και του τραπέζιου. Πριν όμως ξεκινήσετε το πρωινό, φάτε ένα φρούτο και στη συνέχεια ένα κομμάτι τσουρέκι και ένα κουλουράκι μαζί με τον καφέ σας.
Μέχρι να βγει το αρνάκι, μπορείτε να μην αφήσετε άδειο το στομάχι σας και να τσουγκρίσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ένα κόκκινο αυγό, το οποίο μπορείτε να φάτε με μία σαλάτα, που περιέχει φυτικές ίνες και μπορεί να βοηθήσει στην πέψη.
Το μεσημέρι που θα έχει βγει ο οβελίας, πιείτε ένα ποτήρι νερό για να ενυδατώσετε το στομάχι σας και ξεκινήστε να γεμίζετε το πιάτο σας με λαχανικά εποχής. Στη συνέχεια γεμίστε το με τροφές που δεν υπάρχουν στην καθημερινότητά σας, όπως είναι το αρνί, το τζατζίκι, το κοκορέτσι και οι παραδοσιακές πίτες.
Αφού απολαύσαμε το φαγητό και δώσαμε τη χαρά στη στοματική μας κοιλότητα με διάφορες γεύσεις, αφού μιλήσαμε με τους συνδαιτυμόνες μας και γελάσαμε, έφτασε η ώρα του γλυκού… Η καλύτερη επιλογή είναι να πιούμε πρώτα έναν καφέ και να αφήσουμε στο στομάχι λίγο χρόνο να επεξεργαστεί και να μεταβολίσει τις τροφές, και στη συνέχεια δοκιμάζουμε και από το γλυκό.
Για να αποφύγετε τις πολλές θερμίδες και εφόσον είστε η οικοδέσποινα του σπιτιού ή ακόμα είστε αυτός/-ή που έχει αναλάβει το επιδόρπιο, αγοράστε ή παρασκευάστε ένα γλυκό με χαμηλές θερμίδες, όπως μια μους κρέμα με φρούτα ή μια φρουτοσαλάτα ή ένα γιαούρτι που περιέχει προβιοτικά (ενισχύουν την πέψη) και συνοδεύεται από γλυκό του κουταλιού.
Το βράδυ έφτασε και ίσως η πραγματική πείνα να έχει αντικατασταθεί με το αίσθημα της λιγούρας. Δοκιμάστε να φάτε ένα φρούτο ή και ένα γιαούρτι και θυμηθείτε ότι την επόμενη μέρα μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε όλα αυτά τα εδέσματα.
Αυτές τις ημέρες συνηθίζεται να κυριαρχούν οι διατροφικές σκανδαλιές. Θυμηθείτε ότι είναι μια αφορμή για να περάσετε όμορφα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και – γιατί όχι; – να φροντίσετε τον οργανισμό σας μέσα από ισορροπημένες διατροφικές επιλογές.
(Η Βασιλική Κούργια είναι Διατροφολόγος –Διαιτολόγος, Μέλος της επιστημονικής ομάδας Διατροφή www.diatrofi.gr.