Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Πόση επαφή έχουν οι βάσεις 2013 με την αγορά εργασίας;



Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/ FosPhotos

Η προσδοκία της επαγγελματικής σταθερότητας έκρινε σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των εφετινών υποψηφίων για μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που καταδεικνύει η άνοδος των βάσεων στις στρατιωτικές σχολές και αντίθετα η πτώση τους σε τομείς όπως η ιατρική και οι νομικές επιστήμες. Ωστόσο, ο διεύθυνων σύμβουλος του kariera.gr Αλέξανδρος Φουρλήςεκφράζει στο tvxs.gr επιφυλάξεις ως προς τον γενικό προσανατολισμό των νεαρών ηλικιών σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2013 ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

Ποιο πρώτο συμπέρασμα εξάγουμε από τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκαν οι εφετινές βάσεις;

Φαίνεται ότι το όνειρο του Δημοσίου για τους Έλληνες και τα παιδιά τους είναι ακόμη εξαιρετικά ισχυρό και τελικά καθοδηγεί τις επιλογές τους. Θεωρούν ότι επιλέγοντας μία στρατιωτική σχολή θα εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας στο Δημόσιο και άρα το μέλλον τους μακροχρόνια. Είναι κάτι το οποίο βλέπαμε και παλιότερα, με μία στροφή προς τις παιδαγωγικές και τις νοσηλευτικές σχολές, όταν εθεωρείτο ότι με τα συγκεκριμένα πτυχία διοριζόταν κανείς απευθείας στο Δημόσιο. Έτσι λοιπόν σήμερα οι υποψήφιοι στρέφονται προς τα τελευταία «ανέπαφα» τμήματα του δημόσιου τομέα. Η ανασφάλεια την οποία δημιουργεί η κρίση οδηγεί σε πιο ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ δεδομένες και σίγουρες λύσεις. Δυστυχώς, κατά την προσωπική μου άποψη.

Προς τα πού θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να στραφούν σήμερα οι υποψήφιοι; Για παράδειγμα, βλέπουμε μία άνοδο των βάσεων στις τουριστικές σχολές, η οποία μάλλον φαίνεται βάσιμη.

Πράγματι, ο τουρισμός είναι ένας τομέας στον οποίο υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τη δημιουργία πάρα πολλών θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, οι αντίστοιχες σχολές, ανώτερες και ανώτατες, είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του χώρου εργασίας. Άλλωστε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια συζητείται και ζητείται από τους επιχειρηματίες του κλάδου να δημιουργηθεί ΑΕΙ για τον τουρισμό - είχαν γίνει κάποια πρώτα βήματα, αλλά η διαδικασία σταμάτησε λόγω των ευρύτερων περικοπών.

Από εκεί και ύστερα;

Ο τομέας της πληροφορικής είναι αυτήν τη στιγμή ο νούμερο ένα. Έχει κρατήσει μάλιστα αντιστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και είναι ένας από τους κλάδους στον οποίο δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες μειώσεις μισθών. Πρόκειται ουσιαστικά για την καλύτερη δυνατή ισορροπία στην ελληνική αγορά εργασίας, συνεπώς οι αντίστοιχες σχολές μπορούν να αποκαταστήσουν επαγγελματικά στο μέλλον.

Με τον αγροτικό τομέα τι συμβαίνει;

Ο αγροτικός τομέας αυτός καθ’ αυτός έχει πολύ λίγη εκπροσώπηση στο site μας, οπότε δεν μπορώ να μιλήσω με σιγουριά. Αυτό που εγώ μπορώ να πω είναι ότι το κομμάτι τις μεταποίησης της αγροτικής παραγωγής (πακετάρισμα για αποστολή στο εξωτερικό κλπ) κινείται πάρα πολύ.

Γενικότερα, παρακολουθώντας τις τάσεις στην αγορά εργασίας, είστε σε θέση να εντοπίσετε κάποιο είδος αναδιάρθρωσης, αναπροσανατολισμού της ελληνικής παραγωγικής βάσης; Προς ποια κατεύθυνση;

Επειδή εμείς απασχολούμαστε κατά κόρον με τον ιδιωτικό τομέα, είναι πολύ λίγες οι αγγελίες για τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαπιστώνουμε ότι οι εταιρείες που έχουν οποιονδήποτε εξαγωγικό χαρακτήρα είναι και οι εταιρείες που έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση και τελικά προσλαμβάνουν περισσότερο. Για παράδειγμα, οι εταιρείες που πωλούν online αεροπορικά εισιτήρια κλπ, οι οποίες έχουν επεκταθεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό και εκτός Ελλάδας, το τελευταίο 10μηνο έχουν σχεδόν διπλασιάσει το προσωπικό τους. Αντίστοιχα, οι εξαγωγικές εταιρείες τροφίμων ή έργων πληροφορικής. Είναι δηλαδή σε εξέλιξη μία μετακίνηση της παραγωγικής βάσης από τις πωλήσεις εντός Ελλάδας στις πωλήσεις εκτός Ελλάδας.

Ποιοι είναι οι τομείς που θα λέγαμε ότι φθίνουν;

Τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα φθίνουν οι θέσεις εργασίας χωρίς εξειδίκευση, δηλαδή γραμματείς, υπάλληλοι γραφείου, γενικών καθηκόντων κ.ο.κ. Αυτές οι θέσεις εργασίας είτε αποκαθίστανται από την τεχνολογία, είτε αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση μισθών. Παράλληλα, υπάρχει πραγματικά πληθώρα αποφοίτων στους τομείς των νομικών, των ανθρωπιστικών σπουδών και των εκπαιδευτικών. Είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς τους οποίους μπορεί να απορροφήσει η αγορά εργασίας.

Η αλήθεια είναι ότι παρατηρείται πτώση στις βάσεις των νομικών σχολών αλλά και των ιατρικών.

Θεωρώ ότι η πτώση στις ιατρικές σχολές δεν δικαιολογείται με βάση τις προοπτικές απορρόφησης. Διότι μπορεί κυρίως λόγω της οικονομικής συγκυρίας ο συγκεκριμένος τομέας να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην Ελλάδα, ωστόσο, οι γιατροί μπορούν να είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, ο κλάδος της κατασκευής, ο οποίος σήμερα έχει τελματώσει στη χώρα. Για παράδειγμα, παγκοσμίως και μακροπρόθεσμα, η ζήτηση για μηχανικούς ενισχύεται. Με άλλα λόγια, κριτήριο για τις επιλογές γονέων και μαθητών θα πρέπει να είναι η εξειδίκευση και η μακροπρόθεσμη προοπτική.

Σε αυτήν τη φάση πώς βλέπετε να κινείται η αγορά εργασίας στην Ελλάδα;

Πολλοί δεν θα πιστέψουν αυτό που θα ακούσουν, αλλά από πέρυσι τον Οκτώβριο η ελληνική αγορά εργασίας βρίσκεται σε μία φάση ελαφράς ανάκαμψης. Τουλάχιστον αυτό λέει η δική μας εμπειρία, ως kariera.gr, μέσα από τη στατιστική παρακολούθηση του αριθμού των αγγελιών τις οποίες δημοσιεύουν οι εργοδότες στο site μας, που αποτελεί και τη νούμερο ένα πηγή εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο 7μηνου του 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, η αύξηση του αριθμού θέσεων εργασίας ξεπερνά το 35%.

Πώς προκύπτει αυτή η εξέλιξη;

Οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Πρώτον, πέρυσι, απ’ ότι θυμάστε, υπήρξε το χειρότερο διάστημα για την αγορά εργασίας λόγω της αβεβαιότητας που συνόδευε τις δύο εκλογικές διαδικασίες. Ελάχιστοι εργοδότες έκαναν την οποιαδήποτε κίνηση. Άρα, φέτος έχουμε μια φυσιολογική ανάκαμψη από το απόλυτο χαμηλό του 2012. Δεύτερον, όσο υπάρχει σταθερότητα στην οικονομία και οι εργοδότες μπορούν να προγραμματίζουν, προχωρούν σιγά σιγά στην αναπλήρωση του προσωπικού τους. Τρίτον, έχουν παίξει ρόλο οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας, που οδηγούν πάρα πολλούς εργοδότες να αντικαθιστούν πιο γρήγορα προσωπικό, επειδή έχει γίνει φτηνότερο το κόστος απόλυσης -είτε επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι, είτε επειδή θέλουν να εκμεταλλευτούν τα νέα δεδομένα που παρέχει η εργατική νομοθεσία για να έχουν χαμηλότερο κόστος. Υπάρχει δηλαδή σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας.
tvxs