Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

FT: Σε εταιρεία του Λουξεμβούργου τα ακίνητα του Δημοσίου



Η ευρωζώνη μελετά πρόταση να αναλάβει ιδιωτική εταιρία του Λουξεμβούργου να διαχειριστεί και να πουλήσει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. H εφημερίδα υποστηρίζει ότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται σε αναφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους δανειστές και στόχος είναι να ξεπεραστεί «η γραφειοκρατία η οποία κυριαρχεί στο ΤΑΙΠΕΔ» που εμποδίζει την επίτευξη των στόχων του. 

Το σχέδιο προβλέπει να δοθεί η εξουσία στην εταιρεία του Λουξεμβούργου προκειμένου να χειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις της ακίνητης περιουσίας χωρίς να επεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση. Μέσα στις αρμοδιότητες αυτή της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται και η συγκέντρωση εσόδων έναντι της αξίας του χαρτοφυλακίου για να αποπληρωθούν τα δημόσια χρέη, ή να γίνουν βελτιώσεις προκειμένου να δελεαστούν αγοραστές που μέχρι στιγμής εμφανίζονται απρόθυμοι για επενδύσεις.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας και θα αποφασίζει για το τι θα πουληθεί και τι όχι.

Οι Financial Times αναφέρονται στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνοντας πως «από τα 80.000 κρατικά κτίρια, και τουριστικές υποδομές, έχουν γίνει ελάχιστες συμφωνίες λόγω προβλημάτων με τις άδειες ιδιοκτησίας, τους κανόνες της «ζώνης», αλλά και από την εξασφάλιση αδειών από την Αρχαιολογία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου είναι πάνω από 20 δισ. ευρώ.

«Πολιτικά εκρηκτικό»

Ως «πολιτικά εκρηκτική» χαρακτηρίζει, βέβαια, η εφημερίδα την πιθανότητα μιας τέτοιας κίνησης, που όμως θεωρεί αναπόφευκτη. «Ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να μειώσει σημαντικά το χρέος της είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Και εάν το πρόγραμμα αυτό δεν βελτιωθεί άμεσα η τρόικα και ειδικότερα το ΔΝΤ εκτιμούν ότι ένα νέο κούρεμα θα είναι αναπόφευκτο», σχολιάζουν επίσης οι FT, υποστηρίζοντας ότι για τον λόγο αυτό στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ θεωρούν την μεταφορά του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων σε ξένους μάνατζερ αναγκαία.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. η έκθεση του Μηχανισμού θα συμπεριληφθεί εσπευσμένα στην έκθεση της τρόικας για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που ξεκινά τον επόμενο μήνα.
tvxs