Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΔΣΑ: Απαράδεκτη και ύποπτη η τροπολογία υπέρ του Γεωργίου


Την οργισμένη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προκάλεσε η αποκάλυψη του newsbomb.gr για την παραχώρηση υπερεξουσιών στον υπόδικο πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η ρύθμιση με την οποία ο υπόδικος πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Ανδρέας Γεωργίου παίρνει υπερεξουσίες είναι διπλά απαράδεκτη και ύποπτη.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:
«Την ώρα που η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ύστερα από την παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, θέτει το θέμα των τεράστιων ευθυνών του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου και της Ανακρίτριας που χειρίζεται τη σχετική υπόθεση, με κατάπληξη παρακολουθούμε την κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων της υπ' αριθμ. 736/167 23.8.2013 τροπολογίας του κ. Υπουργού Οικονομικών. Με την τροπολογία αυτή η ΕΛΣΤΑΤ – δηλαδή ο κ. Α. Γεωργίου – καθίσταται αποκλειστικώς αρμόδια για την έκδοση κανονιστικής πράξης, με την οποία καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες παρέχονται στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε κάθε δημόσια αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαιοσύνης.

Η ρύθμιση αυτή είναι διπλά απαράδεκτη και, δυστυχώς, ύποπτη.

Πρώτον, από θεσμική άποψη παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος, παρέχοντας εξουσιοδότηση στον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Και τούτο διότι, κατά το Σύνταγμα, τέτοιας μεγάλης θεσμικής σημασίας ρύθμιση μόνο με προεδρικό διάταγμα μπορεί να επέλθει, υπό την εγγυητική παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεύτερον, από πολιτική άποψη ο ελεγχόμενος κ. Α. Γεωργίου καθίσταται αρμόδιος να καθορίζει ποιά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα δοθούν, ακόμη στη Δικαιοσύνη. Δηλαδή ακόμη και τα στοιχεία που αφορούν την ποινική δίωξη, η οποία έχει ασκηθεί εναντίον του.

Είμαστε βέβαιοι ότι έστω και αν η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών – πράγμα που δεν θέλουμε να πιστεύουμε – εμμείνουν σ' αυτή τη θεσμικώς και πολιτικώς απαράδεκτη ρύθμιση, οι Έλληνες Βουλευτές θ' αντισταθούν, υπερασπιζόμενοι το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον, όπως επιβάλλει το καθήκον τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ».

Όπως αποκάλυψε χθες πρώτο το newsbomb.gr την τελευταία στιγμή προστέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή, τροπολογία με την οποία ο υπόδικος πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κ. Ανδρέας Γεωργίου παίρνει υπερεξουσίες!

Πρόκειται για την τροπολογία – σκούπα 736/167 η οποία προστέθηκε στο σχέδιο νόμου για τις σχολάζουσες κληρονομιές αλλά ρυθμίζει διάφορα ευαίσθητα θέματα του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία σε άλλες περιπτώσεις θα προκαλούσαν εντονότατες αντιδράσεις.

Στην τροπολογία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, πρόνοια για τη δημοσίευση στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ παρέχοντας με ιδιαιτέρως προκλητικό τρόπο την απόλυτη εξουσία στον πρόεδρο της Αρχής, τον υπόδικο κ. Ανδρέα Γεωργίου!

Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την επιστολή – βόμβα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ που οδήγησε στη χώρα στη μέγγενη του Μνημονίου και την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου επί του θέματος.