Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Daily Mail: Αεροπλάνα γεματά λεφτά έσωσαν την Ελλάδα


Για μεταφορά δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2011 προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να μην ξεμείνουν από χρήματα κάνει λόγο σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ήταν γνωστό ότι η Ελλάδα είχε έλλειψη χρημάτων και χρειαζόταν ρευστό καθώς έπρεπε να πληρώσει τις συντάξεις, τους δημόσιους υπάλληλους αλλά και μέρος του χρέους κάτι που θα ήταν ανέφικτο χωρίς αύτη τη βοήθεια.
Όπως αναφέρουν πηγές, υπήρχε κίνδυνος να μην υπάρχουν αρκετά χαρτονομίσματα στη χώρα για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων. Για αυτό το λόγο ενεργοποιήθηκε ένα μυστικό σχέδιο τον Ιούνιο του 2011, στο πλαίσιο του οποίου στρατιωτικά αεροπλάνα στάλθηκαν στην Ιταλία για να πάρουν τραπεζογραμμάτια.

Η Daily Mail επισημαίνει ότι το 2012 εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης για το ευρώ, που είχε σχεδόν τριπλασιαστεί, και εν μέσω εκλογικής αναταραχής, οι μυστικές αποστολές που είχαν ξεκινήσει το 2011 έγιναν και πάλι αναγκαίες. Τονίζει επίσης ότι η ανταπόκριση από τους ευρωπαϊκούς εταίρους ήταν άμεση.

Όπως εξήγησε αργότερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδα, Γιώργος Προβόπουλος, εάν η ζήτηση για χρήματα δεν μπορούσε να καλυφθεί θα είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι τράπεζες δεν θα ήταν θέση να αποπληρώσουν τους καταθέτες υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στη χώρα με τρομερές συνέπειες για την οικονομική σταθερότητα.

Το δημοσίευμα τέλος επισημαίνει ότι, η αξία των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία στην Ελλάδα διπλασιάστηκε από 19 δισ. ευρώ το 2009 σε 40 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2011. Ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2012 είχε φτάσει τα 48  δισ. ευρώ από τα οποία τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ είχαν φτάσει στην Ελλάδα με μυστικές πτήσεις.

Πηγή: enikos.gr