Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Σχιστολιθική... ρήξη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, 
                                                                       















Η απληστία, η ασυδοσία και η αστείρευτη δίψα για κέρδος του νεοφιλελευθερισμού μπορεί – 
ενίοτε – να στείλουν ακόμη και τους πλέον συντηρητικούς ανθρώπους στην πρώτη γραμμή του αντικαπιταλιστικού μετώπου. Κάπως έτσι, οι κάτοικοι του χωριού Μπάλκομπ στο Δυτικό Σάσεξ, προπύργιο του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος των Τόρις στη Βρετανία, παίζουν ξύλο με τις αστυνομικές δυνάμεις σχεδόν έναν μήνα τώρα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, εκατοντάδες «χωριανοί» – ιδιοκτήτες ακινήτων με μέση αξία τα... 500.000 ευρώ – έχουν συνάψει μια αλλόκοτη συμμαχία με κινήματα όπως το Occupy και το Reclaim the Streets... Δεν θα μπορούσαν βέβαια να κάνουν και αλλιώς, αφού, έτσι όπως τα έφερε η ζωή, οι ακτιβιστές των κινημάτων αυτών είναι και οι μόνοι που έτρεξαν στο πλευρό τους...

Τα πήραν στο κρανίο
Τι έχει συμβεί; Όλα άρχισαν όταν ο ιδιοκτήτης μιας μεγάλης έκτασης στο χωριό, ο Σάιμον Γκρίνγουντ, υπέβαλε μια «ύπουλη» αίτηση στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να εξασφαλίσει μια σαρανταήμερη άδεια για «γεωλογικές έρευνες». Αφορμή ήταν η υποψία ότι υπάρχει κάποιο κοίτασμα πετρελαίου στην περιοχή. Ωστόσο, πουθενά στην αίτηση δεν αναφερόταν ούτε ο όρος «σχιστολιθικό φυσικό αέριο» ούτε βέβαια και η άκρως αμφιλεγόμενη τεχνική εξόρυξής του, η λεγόμενη «υδραυλική ρηγμάτωση» (fracking).
Όλα έμοιαζαν να κυλούν ομαλά τόσο για τον Γκρίνγουντ όσο και για την εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου Cuadrilla, που κατάφερε να αποσπάσει τις «τυπικές άδειες» από το δημοτικό συμβούλιο αναφέροντας ότι «πιθανώς θα προχωρήσει σε προσομοίωση εξόρυξης» (χωρίς, πάλι, να αναφέρει συγκεκριμένα τι είδους εξόρυξη). Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Cuadrilla είναι ο Τζον Μπράουνι, μέλος της Βουλής των Λόρδων και πρώην σύμβουλος της BP.
Μόνο όταν έφτασε η ώρα να στείλουν τα γεωτρύπανα στο χωριό οι κάτοικοι άρχισαν να μυρίζονται ότι κάτι δεν πάει καλά με την όλη υπόθεση. Μόλις δε κατάλαβαν ότι ο τελικός σκοπός των «γεωλογικών ερευνών» είναι να εκτιμήσουν εάν «συμφέρει οικονομικά» να προχωρήσουν σε εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην περιοχή, τότε τους ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι.
Παρότι αρχικά τόσο ο Γκρίνγουντ όσο και η Cuadrilla διέψευδαν τις αποκαλύψεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, τελικά υποχρεώθηκαν να παραδεχτούν ότι τα κοιτάσματα για τα οποία γίνεται όλη αυτή η φασαρία μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο με τη μέθοδο του fracking, αφήνοντας φυσικά (!) ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμβεί απολύτως τίποτα εάν κρίνουν τελικά ότι... τα φράγκα είναι λίγα.

Σύμμαχοι οι «χούλιγκαν»!
Με αυτά και με αυτά, οι κάτοικοι του Μπάλκομπ (το 80% των οποίων δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο με την υδραυλική ρηγμάτωση) βρέθηκαν να στήνουν οδοφράγματα για να μην περάσουν οι εκσκαφείς και να καταλήγουν με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα. Δίπλα τους, στα οδοφράγματα, στο ξύλο και στο κρατητήριο, βρέθηκαν μόνο αυτοί τους οποίους μέχρι πρότινος κατηγορούσαν ως… χούλιγκαν.